PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837}

Podziemny krąg

Fight Club
1999
8,3 642 tys. ocen
8,3 10 1 642364
8,6 97 krytyków
Podziemny krąg
powrót do forum filmu Podziemny krąg

Nie jestem psychiatrą, ale moim zdaniem tutaj dosadnie został ukazany problem rozdwojenia jaźni. Rewelacyjnie wykonany film.

mathkit

Ja jestem psychiatrą i nie został tutaj dostanie ukazany problem rozdwojenia jaźni.

ocenił(a) film na 10
mathkit

nie, Tyler istnial naprawdę ale był widoczny tylko dla Jacka...

ocenił(a) film na 9
grzaneczka

? Nie rozumiem tego zdania. Istniał, ale był widoczny tylko dla jednej osoby? Oczywiście że Tyler fizycznie nie istniał, co potwierdzają obrazy z kamer - które nikogo nie zarejestrowały oprócz Narratora. - Zaburzenie dysocjacyjne tożsamości...

grzaneczka

"Nie rozumiem tego zdania. Istniał, ale był widoczny tylko dla jednej osoby" łał...

ocenił(a) film na 9
mcdasz

Oczywiście, że Tyler nie istniał, zastanawia mnie to dlaczego dowiadujemy się o tym tak późno. A dziwnym dla mnie jest np to jak główny bohater sam się bił, albo nie pamięta, że uprawiał seks z tą kobietą ale mimo wszystko to słyszał bo to są jednak typowo fizyczne odczucia i nawet będąc chorą osobą chyba sie takie rzeczy czuje ;p

ocenił(a) film na 9
Nie_pytaj

On mial urojenia.Nie zrozumie sie tego,nie bedac psychicznie chorym,ale przeciez to oczywiste,ze on mogl np.uprawiac z nia seks wczesniej,jako Tyler,a pozniej wmowic sobie,ze byl tylko widzem.Bicie siebie samego-to jeszcze bardziej oczywiste,bo wielu psychicznie chorych ludzi np.tnie sie,a pozniej idzie na policje i mowi,ze ktos ich zaatakowal,nie dlatego,ze klamia,tylko dlatego,ze sa swiecie przekonani ze widzieli,czuli i slyszeli ,,oprawce,,.A co do tego,ze dowiadujemy sie tego na koncu
(filmu i ksiazki) to tez dosc jasne-chodzilo o to,ze on to wszystko sam zrobil,ni ebylo zadnego Tylera,nie bylo niczego oprocz Jacka,i teraz moze na nas spasc ogrom niesamowitej dwoistosci i pomieszania zmyslow Jacka,kiedy widzimy z perspektywy czasu wszystko,co zdarzylo sie w historii i to,ze te zdarzenia widzimy teraz totalnie inaczej.Bo Jack byl Tylerem Durdenem,ktory pelnil role wypelnienia tego,czego w Jacku brakowalo.

użytkownik usunięty
mathkit

Persone Pan widział?

ocenił(a) film na 9

Pamiętam że zacząłem oglądać ale jakoś fabuła się rozwijała wolno i nic się nie działo. A że klasykę TVP puszcza w nocy to usnąłem.... Natomiast Hitchcocka "Psychoza" - w podobnym klimacie....

użytkownik usunięty
mathkit

Psychoza również zajebista. Persone warto zobaczyć - chyba najlepszy Bergman