PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156993
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

8/10

ocenił(a) film na 8

Własnie obejrzałem i dawno nie widziałem tak dobrze zrobionego polskiego filmu jeżeli chodzi o zdjęcia, muzykę i montaż. Historia jak historia, wychowałem się w tamtych
rejonach, północno wschodniej polski i ani moja babcia ,pamiętająca II wojnę światowa, ani dziadek nigdy nic złego na żydów nigdy nie powiedzieli. Dla mnie obiektywnie
patrząc, nie jest to film o antysemityzmie, tylko o "ludziach" wykorzystujących okazje do wzbogacenia się.Kolaboranci w czasie wojny zawsze zyskiwali kosztem innych. Polacy
wydawali i mordowali dla korzyści Żydów , Polacy mordowali i wydawali dla korzyści Polaków. Nie można tu uogólniać bo był to margines. W każdym społeczeństwie są ludzie i
sku....y. Można było by zrobić podobny film o mieszkańcach mazur czy zachodniej polski w którym Żydzi nie byli by nawet wspomniani albo nawet o amerykanach
mieszkających na cmentarzach Indian.

ocenił(a) film na 9
ma_rcin

"W każdym społeczeństwie są ludzie i
sku....y. " - zgadzam się

Expendable91

skoro w kazdym spoleczenstwie sa to dlaczego w kazdym spoleczenstwie nie tworzy sie takich filmow?? Niech inni zrobia swoje "poklosie" ale nie bo tylko w naszym spoleczenstwie znajdzie taka liczba kretynow zeby na ten film ,a jesze go zachwalac.

Niech Niemcy zrobia swoje "Poklosie"" o obozach koncentracyjnych ver. "koncentracion lager" albo ruskie o Katyniu ... nie narod najbardziej poszkodowany najszybciej sie przyznaje do nieistniejacych zbrodni ... zalosne ,widac wogole jak ludzie w tym kraju sa wyksztalceni ... zeby nie widziec sensu

ocenił(a) film na 9
gemini300

niemcy nie muszą robić filmu ponieważ oni od lat przyznawają się że są winni zbrodni, holocaustu itd. od zakończenia wojny tego nie kryli

no i druga sprawa to jest forum filmowe a nie polityczne czy religijne (chodzi mi ogólnie o tematy zakładane również przy innych filmach) niektórzy jednak o tym zapominają. pozdrawiam

Expendable91

niemcy sie przyznaja?? ciekawe jak .... widac kretyn kolejny ... Niemcy zwalaja wine na nazistow a nazisci to nie Niemcy czyli de facto tepaku Niemcy nie przyznaja sie do zbrodni ... dlatego powstaja takie filmy jak poklosie z czego sie cieszy bardzo Erica Steinbach i rzesza niewyksztalconych kretynow w Polsce.

ocenił(a) film na 9
gemini300

dobra koniec dyskusji. ja ciebie nie obraziłem więc nie obrażaj. to jest forum filmowe. nie mam zamiaru dyskutować na temat histori, religi czy polityki.

ocenił(a) film na 8
Expendable91

Generalnie zgadzam sie z tym co piszesz, ale mam jedno "ale". Jak niebezpieczne jest zatajanie prawdy albo uciekanie od prawdy pokazuja ci Niemcy, ktorzy nie wzieli na siebie odpowiedzialnosci za zbrodnie. Po IIWS latwo im bylo sie zbrodni wyprzec i ustanowic odrebny, niby nieniemiecki narod. Dzis w zadnym innym panstwie europejskim (poza polnocna Belgia czyli Flandria) nie ma tak silnych nastrojow ksenofobicznych i akceptacji dla pogladow przypominajacych faszystowskie. To nie jest tylko kwestia niezyjacego Joerga Haidera i jego partii, to jest kwestia mentalnosci ogromnej czesci spoleczenstwa tego panstwa. Brak rozliczenia z przeszloscia, zarowno w aspekcie politycznym jak i spoleczno-kulturalnym, skutkuje tym, ze radykalizm faszystowski nie wywoluje tam kontrowersji. Jest przyjmowany jako cos naturalnego, jako jedna z opcji politycznych i ideologicznych.

U nas wsrod elit i wsrod ludzi normalnych nie ma przyzwolenia dla klimatow faszystowskich. Klimaty faszystowskie sa u nas marginesem i patologia. Podczas gdy tam tego rodzaju poglady i postawy wcale nie sa tepione i nie spotykaja sie z ogolna spoleczna niechecia i ostracyzmem. Probowali bezczelnie falszowac swoja przeszlosc, wyparli sie swojej niemieckosci (ktora byla ich kulturowym i historycznym dziedzictwem), jeden z ich prezydentow Kurt Waldheim zatail fakt sluzby w SA i Wehrmachcie.

To jest wlasnie skutek NIE rozliczenia sie z przeszloscia. Oczywiscie nasze winy sa bez porownania mniejsze niz niemieckie, ale bardzo sie ciesze, ze okazujemy sie na tyle dojrzalym narodem, ze potrafimy stawic przeszlosci czola.

per333

''U nas wsrod elit "'- chyba debili nie elit ... wiesz co to jest elita ?? no chyba nie wiesz dlatego uwazasz sie za elite tak jak debil pasikowski.Czy pedofil Polanski... jestescie swietna elita ... szczawu nie jadacie?? no wogole jest tam w tej konematografi normalny ... zaloze sie ze prawdopodobienstwo taki ejest bliskie zeru.Jak mowisz o elitach ... zidiocialych zreszta no to nie pisz ze ja mam racje ... no bo jesli ja mam racje to wszyscy jestescie debilami..

ocenił(a) film na 8
gemini300

Jak napisałem wyżej , ja nie widzę tu filmu o antysemityzmie Nie odbieram go w sposób narodowościowy.

użytkownik usunięty
ma_rcin

"Polacy wydawali i mordowali dla korzyści Żydów , Polacy mordowali i wydawali dla korzyści Polaków."
Żydzi wydawali i mordowali dla korzyści Polaków, Żydzi mordowali i wydawali dla korzyści Żydów. Żydzi wstępowali do NKWD,
Żydzi witali wesoło Armię Czerwoną.

ocenił(a) film na 8

Zgadza się , dużo czytałem o NKWD i UB . O tym ze duża cześć oprawców była narodowości żydowskiej a także o tym ze nawet dzisiaj z racji tego ze większość z nich wyemigrowała do Izraela nie można ich poddać ekstradycji . Ale czy religia była wtedy na pierwszym planie, czy ci Żydzi torturujący Polaków w katowniach NKWD obchodzili szabat? Kim musiał być Żyd który przetrwał druga wojnę światowa na terenie środkowej europy i nie był w obozie? Tacy wstępowali do NKWD.