PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Anty-polski?

ocenił(a) film na 9

Niestety ''prawdziwi Polacy'' widzą szklankę albo pełną albo pustą. Mnóstwo Polaków pomagało
Żydom ale taka sama ilość ich zabijała i niestety taka prawda,że zabierali ich majątki. Jak to
powiedział Stuhr w TVN24 ''Przychodzi syn do mamy i mówi ''dziś pobiłem kolegę w szkole'' a
przychodzi ojciec kolegi i mówi ''pani syn pobił mi dziecko''. Tutaj jest taka sama sytuacja. Polacy
nie potrafią się przyznać do prawdy. Większa część ''urażonych'' wciąż myśli,że film jest o
wszystkich Polakach...

ocenił(a) film na 6
kilek1

Kiedy właśnie stwierdzenie "taka sama ilość ich zabijała" jest kompletnym idiotyzmem i pokazuje, że goowno wiesz, ale zabierasz głos bo oceniasz tamte czasy po swoim charakterze!

ocenił(a) film na 9
Jaho63

No to rzeczywiście wieśniaki wcale nie zabijały Żydów... Daj mi przykład na mój ''idiotyzm''. A ja powiem,że ty bzdury pleciesz i nie dam przykładu dlaczego...

ocenił(a) film na 8
kilek1

Pamiętajmy, że bardzo wielu Polaków pomagało Żydom narażając swoje życie. A filmu absolutnie nie odebrałam jako antypolski.

ocenił(a) film na 6
Pisanka88

Film jak film. Gdyby było zdrowe podejście do tematu i większość wiedziałaby, że to jednak margines tak się zachowywał, a zdecydowana większość, włącznie z podziemnym państwem, czyniła wręcz odwrotnie, to byłoby OK. Niestety kontekst jest tragicznym łgarstwem i potem czyta się takie bzdury ja te powyżej. W tym wymiarze, w tym co np. mówi Maciek Stuhr, to jest bardzo antypolskie dzieło. Ale takie czasy. Grunt jest podatny więc każdą nową bzdurę łatwo wcisnąć.

ocenił(a) film na 7
Jaho63

ja p... nie wszystko jest czarno-białe polaczku, bardzo dobrze że takie filmy powstają bo czas wreszcie żeby ludzi sie ogarnęli że Polacy to wcale nie jest dobry naród jest dużo zła a najwięcej wśród tych polaczków którzy mają klapki na oczach i słuchają bredni PiSowej propagandy

ocenił(a) film na 6
ejber71

Rozczaruję Cię. PiS to dla mnie tak samo dziwna partia jak PO. Z resztą, co tłumaczyć takiemu gnomowi, który innych ziomków określa mianem polaczki.
Może tylko jedna prośba, wbij sobie do głowy, że nikt nie twierdzi, że takich zdarzeń nie było w ogóle. Natomiast stwierdzenie, że "byliśmy takim narodem" jest nadużyciem. Mów za siebie. Jak powiesz "pewnie ja bym żydów zabijał" wtedy nikt Ci nie zarzuci łgarstwa, ale kiedy tak mówisz o naszym narodzie, który naprawdę pokazał o wiele lepsze postawy moralne niż inni, to zwyczajnie pie...lisz..

ocenił(a) film na 7
Jaho63

nigdzie nie napisałem "byliśmy takim narodem"
wiem że PO też nie jest zbyt dobre ale nie chodzi o politykę, tylko o mentalność z tym że jest w Polsce taka mentalność że można ją najłatwiej określić przywołując PiS

ocenił(a) film na 6
ejber71

Ja tam mentalności w tych partiach nie widzę. Mało tego, coraz wyraźniej widzę, że to jeden czort. W jednej i drugiej jest masa zwyczajnych idiotów. Jedyna różnica, że ta która jest u władzy, nieźle nas gnębi.

ocenił(a) film na 7
kilek1

Ale wypowiedz że tak sama ilość zabijała co pomagała jest faktycznie idiotyczna. A dlaczego bo według IPN na Polskich terenach dokonano takich pogromów przez samych Polaków około 30, można założyć że o kilku jeszcze nie wiem to niech będzie w sumie 60. A po drugiej stronie czyli tych co pomagali jest uhonorowanych przez Jad Waszem ponad 6000 Polaków a także można założyć, że jest jakaś cześć o której nie wiemy. Więc jeżeli dla ciebie jest to równość to jest "trochu" dziwne. Nie chce w ten sposób mówić że jesteśmy ideałami tylko przedstawiłem fakty. Co do tego że nie którzy mówią o nim Anty-Polski, nie uważam by taki był bo nie przekłamuje historie tylko mówi o skazie na naszej historii. A kolejne napisałeś gdzieś dalej, że Polacy "sprzedawali" Żydów masz racje też tak było, tylko że w innych krajach było podobnie a jednak oni milczą o tym u siebie. I jeszcze jedno nie wiem czy wiesz, że w wielu krajach za ukrywanie Żydów groziła ci konfiskata mienia lub areszt a u nas i w krajach nadbałtyckich groziła śmierć całej rodziny a nawet i sąsiadów.

ocenił(a) film na 2
kilek1

Czyli "wieśniaki" to pogromcy żydów, a Niemcy to ofiary wojny, którzy po części 17 września zostali wyzwoleni z rąk Rosjan. Na to wychodzi, że Polacy mordowali samych siebie, "Żydów", Rosjan, Niemcow z powodu swojej chorej ideologii nazistowskiej. Z tego co napisałem byłby to dobry temat na historyczny film.
W koncu naród Polski to zło wcielone, szatanisci ze sredniowiecza i agresywni Katole z maczetami, ktorzy spotykaja sie w kosciołach po to aby wzbogacic uran dla Antychrysta Rydzyka, ktory rozpierdzieli poł Europy z zemsty za to, ze odebrano mu dotacje z unii na poszukiwania wod geotermalnych( wody geotermalne to przekrywka, bo tak naprawde Rydzyk szuka piekła, by uwolnic lucyfera na swiat).
Takich glupot mozna pisac wiecej tak samo jak mozna tworzyc tak glupie filmy po to by poróznic Polaków.

ocenił(a) film na 8
kilek1

zgadzam się, że Polacy nie potrafia przyznać się do prawdy, ale faktycznie kompletnym idiotyzmem jest stwierdzenie 'taka sama ilość ich zabijała' - stwierdzenie dla mnie tak samo przerażające jak odbiór tego filmu przez tych prawdziwych polaków (celowo z małej). Film według mnie jest bardzo dobry, a ponadto mimo wszystko dość uniwersalny. Kontrowersyjny, ale nie da się ukryć, że piękna polska historia ma też swoje ciemne karty.

ocenił(a) film na 9
jedrekjanek

No ale mnóstwo Polaków zabijało lub sprzedawało Żydów Niemcom,temu nie da się zaprzeczyć niestety.

ocenił(a) film na 6
kilek1

A skąd to stwierdzenie? Skąd ta liczba? Z instynktu? Czy z szubrawczych opracowań Grossa? Z resztą nawet Gross napisał, że było 34 potwierdzone przypadki (choć z tym potwierdzeniem jest tak samo jak z każdą rewelacją opartą na "a Icek opowiadał że swego czasu".

ocenił(a) film na 6
jedrekjanek

Bzdury opowiadasz. Ja czuję się Prawdziwym Polakiem i wcale nie zaprzeczam, że jakieś pojedyncze mendy, jakiś margines sprzedawał żydów a nawet mordował. Zawsze znajdą się jakieś sukinkoty. na szczęście proporcje mieliśmy odwrotne do takich Niemców, Izraela czy Rosji. Nasze "ciemne karty" to pikuś przy dziejach tamtych "ekip". A jakoś nie chodzą po świecie i nie kajają się, jakich to podłych przodków mieli. Tylko w naszym narodzie jest tyle nienawiści do ziomali. To jest największy wstyd, a nie te pojedyncze zbrodnie.

ocenił(a) film na 8
Jaho63

Niemcy się nie kajają? Ciekawa teza! Chyba jednak zmierzamy w stronę standardów zza Odry, a nie zza Bugu, więc warto robić i takie filmy jak "Pokłosie". Jestem dumny z polskiej historii i z tego, że jestem Polakiem, ba! Mam nawet poglądy nieco nacjonalistyczne - ale to wszystko nie jest tożsame z tunelowym patrzeniem na świat, summa summarum czy dużo czy mało ciemnych kart, nie należy ich zakopywać, wręcz przeciwnie - to jest prawdziwa odwaga, zmierzyć się ze swoimi błędami.

ocenił(a) film na 6
jedrekjanek

Dlatego Ci tłumaczę, że też tak myślę, tylko nie jestem ślepy i potrafię się wsłuchać, w to jakie echo ten film niesie. Naprawę nie słyszysz tych wypowiedzi? Ja nigdy nie zaprzeczam faktom, ale oburza mnie manipulowanie i nazywanie prawdą prawdziwych łgarstw. A właśnie mamy okres powolnej ekspansji łgarstw. Zaczęło się od polskich obozów koncentracyjnych, potem znalazła się nagle Debbi Schlussel, która wyssała z czegoś czarnego te 3 miliony żydów zamordowanych przez Polaków. Nie chodzi wcale o zaprzeczanie faktom, ale o zaprzeczanie bzdurnym i podłym kłamstwom. Wręcz odwrotnie, to nas, Polaków zginęło więcej z rąk żydowskich. Mało tego. Nasz kraj nigdy nie chronił takich oprawców (za Jedwabne skazano 22 osoby). Powiedz mi ilu skazano żydów z UB za mordy na Polakach? Ja tylko wiem, że kiedy Polska wystąpiła o pomoc w ściganiu sadysty i kata ze Świętochłowic, Samuela Morela, wówczas usłyszeliśmy, że sprawa uległa przedawnieniu. Wstyd! Tym bardziej, że facet był gorszy, albo taki sam jak hitlerowcy, a tych Izrael ściga do końca życia.
Takich rzeczy można się wstydzić!
Również co najmniej trzech morderców z Katynia, potem spokojnie żyło w Izraelu.

ocenił(a) film na 6
jedrekjanek

Aha! jeszcze jedno. Nie jestem antysemitom! Nie uważam, że każdy jest taki sam, tak samo jak nie uważam, że każdy Niemiec ma być faszystą. Nie ma znaczenia kto gdzie się urodził ani jakiego jest wyznania. Tylko tym co robi ze swoim życiem.

ocenił(a) film na 6
Jaho63

Tak, tak. Antysemitą.

ocenił(a) film na 8
Jaho63

Dużo racji w tym co piszesz, jednak film jest pewnym symbolem, tylko i wyłącznie - nie słyszałem żeby ktokolwiek próbował twierdzić, że ten film jest oparty na faktach - chociaż starszy Pan grający Malinowskiego, to naturszczyk, który był świadkiem takiego wydarzenia jak w rzeczonym filmie. Żydzi przeżyli Holocaust i są na specjalnych prawach, to oczywiste - czy jest to dobre czy nie, powinniśmy zostawić każdemu do indywidualnej oceny. Nakręćmy film o zbrodniarzach z bezpieki, to na pewno świetny materiał na film. W ogóle jednak nie rozumiem uzasadniania negatywnej oceny "Pokłosia" faktem, że wielu Żydów zabijało Polaków (pomijając już fakt tego, że film ten ma wymiar uniwersalny), co to ma wspólnego z tym filmem? (osią wielu negatywnych opinii jest właśnie to)

ocenił(a) film na 6
jedrekjanek

Nie moją. Mnie bardziej smuci tło. Wypowiedzi np. Maćka Sthura (którego cholerka bardzo lubię), pomysły promocyjne filmu typu, lekcje szkolne poruszające temat w kontekście FILMU!
Sam film jest ok (choć Sthur wyjątkowo mało przekonujący).
Niestety cała otoczka filmu odpychająca. Przynajmniej dla mnie.
Ale pozdrawiam. Trudno z kimś porozmawiać rozsądnie, bez histerii.

kilek1

Wg jakiej informacji twierdzisz, że tyle samo Polaków ratowało co zabijało?? Czy można w ogóle postawić znak równości ? Jedwabne jest zbrodnią. W żadnym wypadku tego nie usprawiedliwiam, jednak trzeba też wiedzieć, jaka była postawa obywateli polskich pochodzenia żydowskiego podczas okupacji sowieckiej 1939-41 na terenach wschodnich Rzeczypospolitej. Nie mam problemu, aby rozmawiać o Jedwabnem, Kielcach itd., ale dlaczego Polacy poch. żydowskiego nie przyznają się do swoich zbrodni podczas wspomnianej okupacji oraz po wojnie w MBP? Jak można w ogóle mówić o polskim antysemityzmie bez poruszania tych faktów.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 6
buttle

A taka tfurczość tylko pomaga w ogłupianiu ludzi.

kilek1

Jakiej k...,. prawdy???? Złapali kogoś na mordach na żydach za rękę??? NIE więc przestań pieprzyć głupoty. A jak chcesz odpisać mi o Jedwabnem to wpierw poczytaj o tamym zdarzeniu

ocenił(a) film na 1
kilek1

No - w końcu choć jeden zmądrzał...