PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Wlasnie obejzalem film.Jestem pod wrazeniem.Nie jest to film dla kazdego i napewno temat podzieli wiele ludzi -kwestia zydowska.Z mojej strony film mi sie bardzo podobal i polecam.

użytkownik usunięty
saint_film

o, jest już ekipa od dystrybutora do promowania filmu, zieew

sorry ale chyba mnie pomyliles z kims innym .to jest moja prywatna opinia jesli chodzi o ten film i nie robie tutaj zadnej promocji....

saint_film

niektórzy po prostu nie wierzą, ze człowiek może chciać się samemu od siebie napisać coś życzliwego na jakikolwiek temat...

ocenił(a) film na 1
sukineczka

Fakt. Trudno czasem uwierzyć jak złe zdanie mają o Polakach, Polacy. To nie jest jakikolwiek temat. To jest temat o filmie "Pokłosie", jajbyś nie zauważyła.

ocenił(a) film na 8
HRA

Widzę ze radio maryja już wypuszcza swoich bojowników.
Aż tak trudno się czasem przyznać że nie jest się najwspanialszym i najbardziej nieomylnym narodem na świecie?

ocenił(a) film na 1
gacek776

Wysuwaj na Onet z takimi prostackimi tekstami, lamusie. Co znaczy ten znak zapytania na końcu twojej durnej wypowiedzi? Chcesz mnie o coś spytać, to pytaj śmiało.

ocenił(a) film na 8
HRA

To pytam śmiało a ty nie odpowiadasz.

ocenił(a) film na 1
gacek776

To nie było pytanie , a stwierdzenie zakończone znakiem zapytania. Zachowujesz sie jakbyś Michnikowi spod ogona wypadł. W następnym twoim komentarzu pewnie przeczytam o niedobrym Kaczyńskim.
Nie mam czasu i chęci na polemiki z lemingami. Jesteście niereformowalni.
Pozdrawiam serdecznie.

ocenił(a) film na 8
HRA

Brawooo retoryka twojego mentora ci się udziela... lemingu.

ocenił(a) film na 8
saint_film

Moim zdaniem osoby rozsądne nie będą tutaj widziały jakie historii o antypolskości w tle. tutaj chodzi o coś całkowicie innego - o uniwersalną opowieść o naturze człowieka.

ocenił(a) film na 1
Mati_H

Można było tą uniwersalną opowieść o naturze człowieka przedstawić na przykładzie Żydów wydających Polaków w szpony armii czerwonej we wrześniu 1939 r. którzy po kilku latach ramię w ramię z czerwonymi tworzyli struktury SB. To byłby dopiero filmowy hit

ocenił(a) film na 8
Karatakus

Och, to wiadomo, że jeszcze nikogo się nie zadowoliło. Gdyby powstał film o złych Żydach, to by podniosły się głosy, dlaczego nie na kręcił o złych Polakach. I tak w kółko...
Akurat Pasikowski nakręcił o tym i tyle. Ja nie widzę w tym nic złego. Nie ma co się obawiać swojej historii, nawet tej gorszej. Nie ma narodu idealnego.

ocenił(a) film na 1
Mati_H

Ja nie twierdzę, że Polacy to naród idealny, tylko dlaczego nie nakręcimy porządnych filmów o własnych sukcesach a potem weźmiemy się za pranie brudów. Ostatnio tym więcej nagród (czy to za film, czy za książkę) się dostaje im bardziej się pluje na własny kraj i jego historię. W innym temacie napisałem o filmie "Historia Roja" z którego finansowania TVP chce się wycofać jeśli nie zostanie przycięty do ich wymagań i teraz film musi liczyć na prywatnych darczyńców aby się ukazać w wersji takiej jaką założył reżyser a TVP bez problemów daje pieniądze (których podobno nie ma-ciągłe płacze o abonament) na "Pokłosie", zastanawiające, prawda? Jakby ktoś był zainteresowany to : google---> Ratujmy Roja

ocenił(a) film na 8
Karatakus

Nie mogę się z Tobą zgodzić. Przecież powstały takie filmy jak "W ciemności", "Ogniem i mieczem", "Bitwa pod Wiedniem", filmy o Janie Pawle II etc. Jest naprawdę wiele filmów pozytywnie pokazujących Polaków.

Mati_H

Ostatnio naszła mnie ta myśl, że filmów pozytywnie pokazujących Polskę i Polaków właściwie nie ma. Chyba, że masz na myśli filmy kostiumowe. "W ciemności" pozytywnie przedstawia się Polaków? Moim zdaniem nie do końca - motywacją do pomocy na początku filmu są pieniądze, a sam główny bohater nie jest zbyt reprezentacyjny. Film o p. Sendlerowej nakręcili Amerykanie. Polscy artyści filmowi szukają ciekawych tematów w tym co złe, brudne i zazwyczaj kontrowersyjne, bo z założenia lepiej się sprzeda (a pieniądze to niestety ważny aspekt). Podejmowanie trudnych tematów oczywiście jest b. ważne, ale ile można?

ocenił(a) film na 1
Mati_H

"Bitwa pod Wiedniem" to akurat najmniej jest o Polakach a do tego to jest taki gniot, że słów brak;) Popatrz jak nakręcono film o największym polskim zwycięstwie w XX wieku, czyli Bitwie Warszawskiej. No przecież tego się nie da oglądać. Co dostaje widz w "Pokłosiu"? Wizję Polaków jako ciemnej tłuszczy z widłami, krzyżującej młodego Stuhra na drzwiach stodołoy w XXI wieku. Ty, ja czy ktokolwiek inny znający polskie realia zobaczy coś takiego i tylko wybuchnie głośnym śmiechem w kinie bo wie, że takie rzeczy się u nas nie dzieją. A co pomyśli przeciętny obywatel kraju Europy Zachodniej czy USA? Że taka jest Polska-głupota i ciemnogród. Ja nie twierdzę, że "Pokłosie" nie powinno w ogóle powstać. Powinno, ale w wersji pokazującej dlaczego ludzie w Jedwabnem (wiem, wiem w filmie nie pada ani razu ta nazwa, ale wszyscy wiemy o czym mowa) zachowali się tak a nie inaczej. Powinno być pokazane wejście Sowietów na te rejony w 1939 r., witanie ich chlebem i solą przez Żydów, tworzenie przez Żydów miejscowych struktur komunistycznych. Nie twierdzę, że to czego dopuścili się tam Polacy (pomińmy spory dotyczące Niemców i ich udziału) było chwalebne, ale powinna być w tym filmie pokazana ta motywacja wynikająca z zemsty, chęci rewanżu. Czasy były wtedy parszywe to fakt, ale nie tylko Żydzi byli ofiarami II wojny światowej a Polacy nie byli tylko szmalcownikami, cwaniaczkami. Wracając jeszcze do wymienionych przez Ciebie filmów (Bitwę pod Wiedniem już opisałem) - "Ogniem i mieczem" - no przecież to jest bajka o rycerzu i księżniczce lekko osadzona w faktach i branie tego jako wyznacznika kreowania wizerunku Polaków jest delikatnie mówiąc dziwne. Filmy o Janie Pawle II to filmy o jednym człowieku co do wielkości, którego nikogo nie trzeba przekonywać. NIE MA współczesnych polskich filmów ukazujących Polaków jako naród dzielny, niezłomny. Armia Krajowa, Rotmistrz Witold Pilecki- uznany jednym z sześciu najdzielniejszych ludzi ruchu oporu w czasie II wojny światowej, Żołnierze Wyklęci, tematów o chwalebnych czynach Polaków jest mnóstwo, ale o nich się filmów nie kręci, lepiej pokazać jak Polacy przybijają ludzi do drzwi stodoły w XXI wieku.

ocenił(a) film na 8
Karatakus

Nie będę dyskutował nad tym jaki film komu się spodobał. Nie miejcie jednak pretensji do Pasikowskiego, że zrobił świetny film. To jak, lepiej, żeby to był gniot, bo wtedy łatwiej byłoby go przyjąć?

ocenił(a) film na 1
Mati_H

Ale kto powiedział, że Pasikowski zrobił świetny film?

ocenił(a) film na 8
Karatakus

jeżeli piszecie, dlaczego nie ma dobrych filmów propolskich, to wychodzę z założenia, że Pokłosie, jako film, wg Was krytykujący Polaków, jest filmem dobrym.

ocenił(a) film na 1
Mati_H

Bardzo pokrętna logika i bardzo błędna:)Nie może być dobrym film podobno oparty na faktach (Jedwabne) pokazujący jawnie nieprawdę:) Przybijanie ludzi do drzwi stodoły w XXI wieku w Polsce, no naprawdę genialny film;) A za 50 lat młode pokolenia będą miały właśnie takie obrazy Polaków w głowie - palących Żydów w stodołach w czasie wojny i przybijających ludzi do drzwi tejże stodoły 60 lat później. Rewelacja. W odpowiedzi na ten paszkwil powinien powstać film, albo chociaż dokument o zbrodni w Koniuchach, tylko że obawiam się że nie byłby tak popularny w mediach jak teraz gęba młodego Stuhra wyzierająca z każdej okładki. Pisząc o tym, że nie powstał dobry film pokazujący Polaków z pozytywnej strony miałem na myśli to, że to co powstało w podobnym tonie to kaszana a nie, że Pasikowski nakręcił arcydzieło.

Mati_H

Zgadzam się z Tobą ten film nie jest Anty Polski nie ma w nim wyraźnego podziału dobrzmi i źli ludzie
Ten jest film dla ludzi którzy poglądów nie mają jak "kamień"

pointer_damian323

po prostu dla tych z otwartą głową (haha)

sukineczka

Dokładnie. Film można potraktować jako uniwersalną opowieść o prawdzie, człowieczeństwie i nawet o tradycji. Do czego zobowiązany jest każdy człowiek względem drugiego bez znaczenia kto jest jakiej narodowości.

krystekia

Raczej problem z Pokłosiem jest taki, że ktoś nawet nie obejrzy trailera ale słyszał, że chodzi o coś z kwestią żydowską i już ma wyrobione zdanie. A film nie dość, że dzieje się współcześnie to jest dość oryginalny przez konwencje thrillera.