Rozrachunek z przeszłością,temat niewygodny,większość "prawdziwych Polaków" będzie tutaj miała głos przeciwny, mamy Jedwabne,Bydgoszcz i parę innych przykrych plam...uważam ,że film jest bardzo dobrze zrobiony,nikomu nic nie narzuca ,próbuje tylko analizować historię i bierze pod rozwagę to czym nie powinniśmy się chwalić...widzę,że część przedmówców uważa to za kicz i paszkwil...ale jak zwykł mawiać filozof ,którego imienia nie wspomnę ,bo i po co "z głupcami dyskutuje tylko głupiec"...
Masz rację przecież to w zasadzie Polacy zbudowali te polskie obozy koncentracyjne i mordowali dla zysku, przyjemności i poklasku nazistów. Polski rząd powinien nagłaśniać i finansować promocje polskich zbrodni. Natychmiast trzeba wypłacić 6% miliardów złotych dla Przedsiębiorstwa Holokaust bo ledwo przędzie.
Wiedziałem,że ktoś taki jak Ty coś takiego napisze,jesteś klasycznym przykładem Polaka ,który jak wskazują badania, że 75% populacji czyta bez zrozumienia,podobno nauczają tego już teraz w podstawówkach...:))))
Tym swoim zdanie napisanym "po polskiemu" dajesz przykład swojej grafomanii, a starasz się pisać o rozumieniu tekstu pisanego.
W ramach pracy domowej spróbuj wskazać gdzie popełniłeś błędy. i zredaguj swoje "rozbudowane zdanie" z 4 przecinkami.
jednak migasz się z odrobieniem pracy domowej , bywaj
Daję do wyboru, albo poprawiasz zdanie albo oglądasz film Sprawiedliwi z 1968 na Youtube.
znam film i co on w/g Ciebie wnosi do naszej dyskusji ?skup się na tym o czym mówimy a nie na reminiscencjach Kidawy...jeśli uważasz,że mam problem z językiem polskim to nie rozmawiaj ze mną...po co ten cyrk .Ja Tobie wytknąłem brak czytania ze zrozumieniem i jest to ze wszech miar słuszne
według - skrót wg; nie są poprawne skróty wg. (z kropką na końcu) oraz w/g
Masz problem z językiem polskim.
"Temat niewygodny" - to ciekawe, że temat pogromu na Żydach w Jedwabnem tak chętnie się porusza zapominając przy tym o fakcie, iż zbrodnia popełniona została z podpuszczenia Niemców (aczkolwiek o tym akurat była dosyć enigmatyczna wzmianka, muszę przyznać) ani o całej historii napięć między tymi dwoma społecznościami na tamtych terenach. Wyrywanie faktów z kontekstu, robienie o nich kolejnych pseudo-do-bólu-prawdziwych filmów a potem wyżywanie się na "prawdziwych polakach" jest ostatnio w modzie. Żeby tylko nie było, że jestem kolejnym z takich osobników - z tego miejsca chcę się szczerze zapytać: sprawia Ci przyjemność, czy może czujesz się dumny, wyciągając kolejne ciemne karty z historii swojego kraju? II Wojna Światowa to smutny okres w historii ludzkości i przegrali na niej wszyscy - czy wynajdowanie kolejnych brudów ma nam w czymkolwiek pomóc? Skąd bierze się ten święty gniew, ta chęć zmieszania z Polaków z błotem? Wnioskując z Twojej wypowiedzi pochwalasz tego typu zachowanie - w takim razie uważasz zapewne, że jesteśmy antysemitami (bo taki wniosek powszechnie wyciąga się z filmu), czujesz się antysemitą?
Film swoją drogą jest całkiem niezłym thrillerem, szkoda tylko że jak zawsze musiała zostać do niego dorobiona tak żałosna teoria.
PS. Zacytowane przez Ciebie "słowa filozofa" są aż za często używane przez ludzi, którzy boją się dyskusji i tego, że rzekomi "głupcy" najczęściej przedstawili by przekonującą argumentację.