PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Cenzura nie pozwala mi sie wypowiedzieć :(
W 1985 roku, zomowcy zabrali mi plecak z ulotkami :(

1974

Wolność polega na tym, że można powiedzieć absolutnie wszystko? Absolut - to tak pięknie brzmi.

ocenił(a) film na 7
zweistein

Wolność raczej nie oznacza że można wszystko, ponieważ nie wolno obrażać, szkalować czy mówić nie prawdy. Tylko że my w Polsce gdy obrażamy np Katolików, Żydów czy inne rasy czy inne upodobania zasłaniamy się w chory sposób "wolnością" słowa. A to mi osobiście się bardzo nie podoba. Nawet WOLNOŚĆ ma swoje granice.

rafib1975

Ale jest takie ładne wytłumaczenie: my się tylko bronimy, to oni są źli, oni nam zagrażają, próbują nami rządzić, oszukać, upodlić. No, czy w tej sytuacji nie mamy prawa powiedzieć choć kilku mocniejszych słów?

ocenił(a) film na 7
zweistein

Tak zawsze masz prawo wypowiedzi ale w pewnych granicach taktu i dobrego wychowania. Chyba że mamy wszyscy zejść do poziomu inwektyw i obelg. Na przykład na tym forum nie raz napisałem swoje zdanie i ktoś miał odmienne i była normalna rozmowa ale też nie raz były odpowiedzi które mnie wprost obrażały. i tu kończy się 'wolność" słowa. Nie mam racji?

rafib1975

Miałbyś ją, gdyby świat był przyzwoity. A jest?

ocenił(a) film na 7
zweistein

Nie trzeba odpowiadać :-)

ocenił(a) film na 1
rafib1975

No, nie jesteś z tym jakiś odkrywczy. To Orwell pierwszy napisał: WOLNOŚĆ TO NIEWOLA, pamiętasz?
Dlatego każdy leming nienawidzi wolności.

ocenił(a) film na 7
ElRio

A "Ignorancja to siła" co się tyczy praktycznie wszystkich twoich wypocin.