PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156996
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

W pierwszym rzędzie jest to kryminał , dramat nie dokument czy biografia.Ideą Pasikowskiego , było stworzyć film z wartką ciekawą akcją z domieszką historii w tle.Denerwują mnie takie osoby jak wy ze snobistycznym myśleniem , które nie odróżniają filmu od dokumentu. Poczytajcie , pooglądajcie sobie wywiady z Pasikowskim na temat tego filmu , dowiedzcie się jakie motywy kierowały nim podczas przygotowywania się do realizacji oraz co chciał osiągnąć a póżniej zabierajcie głos. Historycy się znalazli .Jak chcecie ogladaą historię to się lepiej przełączcie na TV History.

maciekb80

Zapomniałeś o jednej istotnej małej, ale bardzo ważnej kwestii, a mianowicie na podstawie takich filmów kształtuje się opinia społeczeństwa, z powodu lenistwa w społeczeństwie do poznawania kart historii. Odpowiednia, nieobiektywna historia w głowach młodych ludzi pozostanie po takim filmie. A na marginesie, sprawa jest nie wyjaśniona do dnia dzisiejszego, historycy się sprzeczają, o to, co? kto? i w jakim napięciu politycznym? było prawdziwym impulsem, a film ten powstał na podstawie części informacji. Czysta manipulacja i dyskredytacja jak zwykle nardu polskiego.

ocenił(a) film na 8
pawelDRK

to już ich problem.

maciekb80

jesteś w błędzie, to nasz problem, jeżeli jesteś oczywiście Polakiem, ze wszystkimi konsekwencjami bycia nim. Można także być lemingiem.

ocenił(a) film na 8
pawelDRK

na filmweb jestem przede wszystkim widzem oceniającym kino z perspektywy widza . Przestań wyjeżdżać z tymi tekstami bo ni jak nie mają się one do oceny filmu.

maciekb80

To skoro dałeś się z kategoryzować i nie interesuje Ciebie to jaka siłę oszczerczą narodu polskiego wysłał Pasikowski w świat, to jednak może dasz się namówić do zmiany zdania i skrytykowania czynów co do wykorzystywania prawdziwych historii, przedstawiając w nie obiektywny sposób, w celu zarobkowym i punktów na koncie popularności.

ocenił(a) film na 8
pawelDRK

z toba się nie da gadać .Ty jesteś nienormalny. czarno na białym się określiłem i jak grochem o ścianę.Szkoda mi czasu na gadanie z takimi jak ty.

ocenił(a) film na 8
pawelDRK

jakbyś umiał interpretować tekst to byś się zamknął a nie pisał mi tu o faktach.Na TV history masz fakty. Tu masz do czynienia z kryminałem , dramatem

maciekb80

Przykre jest to że nie potrafisz zrozumieć, że nie powinno się kręcić takich filmów. Jeżeli chce reżyser coś nakręcić, to niech wymyśli sobie historyjkę pod dramat, czy kryminał, a nie żeruje na takiej ważnej dla polaków i żydów nie wyjaśnionej historii. Dla dobitniejszego określenia Ciebie, użyje słowa ignorant.

ocenił(a) film na 8
pawelDRK

nie gadam z tobą. Zdystansuj się człowieku do świata bo kroczysz ku fanatyzmowi

maciekb80

brak ignorancji z mojej strony nie jest fanatyzmem, tylko obiektywizmem, ale nie wszyscy muszą to rozumieć jak widać po Twojej obronie sztuki filmowej w wiadomym celu tworzonej. Dowodem na to jest upadek państwa polskiego po drugiej wojnie światowej i dalej po okrągłym stole i nie myśl, że mam na myśli flagę i piosenkę zwana hymnem. Są to atrybuty Państwa nie widoczne dla ludzi nazwę:głupich.

ocenił(a) film na 8
pawelDRK

obiektywizmu historycznego szukaj na kanałach historycznych.Jeśli tam ci powiedzą że bitwa pod Grunwaldem była 2000 roku to wtedy się możesz sprzeczać.

maciekb80

ciekawi mnie jeszcze, czy np. po obejrzeniu takiego filmu w trakcie przypadkowej konwersacji z drugą osobą i na pytanie od niej: co myślisz o pogromie żydów przez polaków, jaka jest Twoja prywatna opinia? Nawiasem nie zdobywam informacji historycznych po przez filmy dokumentalne które są głównym źródłem kanałów historycznych i nie polecaj mi tego, a dlaczego bo bardzo łatwo zniekształcić, ominąć, zataić, historyczne fakty które są dla mnie źródłem rzeczywistości, a w dokumentalnych filmikach typu np. cała historia za czasów PRL-u, lub cały dorobek Wołoszańskiego itp. w obecnych czasach postkomunizmu, stoją pod wielkim znakiem zapytania i dzisiaj pytanie brzmi jak wielki jest ten znak, na ile zatajali i zniekształcali historyczne wydarzenia. Zadaj sobie pytanie co buduje rzeczywistość nas otaczającą i czy ta rzeczywistość jest rzeczywistością obiektywną czy subiektywną. A jeżeli nie lubisz filozofować to polecam wbić w wyszukiwarkę "Czy naprawdę jesteście tak Głupi!? ( Mr. Freeman )"

maciekb80

Niestety ale to Ty nie masz racji.

Poczytaj sobie poniższe artykuły (wklej tytuł do google i kliknij szukaj) - niestety to forum blokuje linki.

„Pokłosie” powiela fałsz historyczny

Polacy zabijali, Niemcy ratowali Żydów?

Mizerna cicha stodoła w Gardelegen

ocenił(a) film na 8
PrinceCaspian

dramat kryminalny to nie dokument.

ocenił(a) film na 4
maciekb80

"W pierwszym rzędzie jest to dramat , dramat nie dokument czy biografia.Ideą Harlana , było stworzyć film z wartką ciekawą akcją z domieszką historii w tle.Denerwują mnie takie osoby jak wy ze snobistycznym myśleniem , które nie odróżniają filmu od dokumentu. Poczytajcie , pooglądajcie sobie wywiady z Harlanem czy Goebellsem na temat tego filmu , dowiedzcie się jakie motywy kierowały nim podczas przygotowywania się do realizacji oraz co chciał osiągnąć a póżniej zabierajcie głos. Historycy się znalazli .Jak chcecie ogladaą historię to się lepiej przełączcie na TV History".

Wedle tej jakże inteligentnej logiki pochodzący z 1940 roku film "Żyd Suss" powinien być postrzegany dokładnie tak samo jak powyżej zinterpretowano Pokłosie. Pal sześć jakie fatalne konsekwencje ma takie kształtowanie widza przez takie filmy - liczy się tylko to że film sam w sobie może jest i dobry:).

ocenił(a) film na 8
tc1987

do kogo ty pijesz?

ocenił(a) film na 2
maciekb80

Jak to kryminał, dramat czy co tam jeszcze - to dlaczego Żydzi już się rozpisują w swojej prasie, że Polacy w końcu przyznają się do swojej "czarnej" historii i w końcu pokazują swoje prawdziwe oblicze w II wojnie światowej??

To jest ANTYPOLSKI Paszkwil, który ma za zadanie szkalowanie i upodlenie Polaków!!!

użytkownik usunięty
mlodszylele

szczerze, to żenujące jest twierdzenie, że to tylko fabularny dramat czy kryminał, skoro odnosi się do historii i kształtuje poglądy w głowach mało obeznanych w temacie ludzi. jednak największa hipokryzja jest wtedy, gdy obrońcy tego gniota mówią, że to przecież tylko film o mieszkańcach jakiejś tam wsi a następnie piszą, że wreszcie powstał film, który pokazuje prawdę o złych Polakach, antysemitach. zero argumentów, jedynie puste, nic nie wnoszące i niczym niepoparte slogany.

ocenił(a) film na 8

jak ktoś jest mało obeznany to nie ma na liczyc że sie nagle obezna.

użytkownik usunięty
maciekb80

powinien poszerzać horyzonty, czytać etc. a nie kształtować poglądy na podstawie filmu.

ocenił(a) film na 8

otóż to.Dlatego nie ma krytykowac filmu za to że robi laikom wodę z mózgu

użytkownik usunięty
maciekb80

no właśnie jest, bo ten film to jeden z elementów procesu depolonizacji.