W pierwszym rzędzie jest to kryminał , dramat nie dokument czy biografia.Ideą Pasikowskiego , było stworzyć film z wartką ciekawą akcją z domieszką historii w tle.Denerwują mnie takie osoby jak wy ze snobistycznym myśleniem , które nie odróżniają filmu od dokumentu. Poczytajcie , pooglądajcie sobie wywiady z Pasikowskim na temat tego filmu , dowiedzcie się jakie motywy kierowały nim podczas przygotowywania się do realizacji oraz co chciał osiągnąć a póżniej zabierajcie głos. Historycy się znalazli .Jak chcecie ogladaą historię to się lepiej przełączcie na TV History.
Zapomniałeś o jednej istotnej małej, ale bardzo ważnej kwestii, a mianowicie na podstawie takich filmów kształtuje się opinia społeczeństwa, z powodu lenistwa w społeczeństwie do poznawania kart historii. Odpowiednia, nieobiektywna historia w głowach młodych ludzi pozostanie po takim filmie. A na marginesie, sprawa jest nie wyjaśniona do dnia dzisiejszego, historycy się sprzeczają, o to, co? kto? i w jakim napięciu politycznym? było prawdziwym impulsem, a film ten powstał na podstawie części informacji. Czysta manipulacja i dyskredytacja jak zwykle nardu polskiego.
jesteś w błędzie, to nasz problem, jeżeli jesteś oczywiście Polakiem, ze wszystkimi konsekwencjami bycia nim. Można także być lemingiem.
na filmweb jestem przede wszystkim widzem oceniającym kino z perspektywy widza . Przestań wyjeżdżać z tymi tekstami bo ni jak nie mają się one do oceny filmu.
To skoro dałeś się z kategoryzować i nie interesuje Ciebie to jaka siłę oszczerczą narodu polskiego wysłał Pasikowski w świat, to jednak może dasz się namówić do zmiany zdania i skrytykowania czynów co do wykorzystywania prawdziwych historii, przedstawiając w nie obiektywny sposób, w celu zarobkowym i punktów na koncie popularności.
z toba się nie da gadać .Ty jesteś nienormalny. czarno na białym się określiłem i jak grochem o ścianę.Szkoda mi czasu na gadanie z takimi jak ty.
jakbyś umiał interpretować tekst to byś się zamknął a nie pisał mi tu o faktach.Na TV history masz fakty. Tu masz do czynienia z kryminałem , dramatem
Przykre jest to że nie potrafisz zrozumieć, że nie powinno się kręcić takich filmów. Jeżeli chce reżyser coś nakręcić, to niech wymyśli sobie historyjkę pod dramat, czy kryminał, a nie żeruje na takiej ważnej dla polaków i żydów nie wyjaśnionej historii. Dla dobitniejszego określenia Ciebie, użyje słowa ignorant.
brak ignorancji z mojej strony nie jest fanatyzmem, tylko obiektywizmem, ale nie wszyscy muszą to rozumieć jak widać po Twojej obronie sztuki filmowej w wiadomym celu tworzonej. Dowodem na to jest upadek państwa polskiego po drugiej wojnie światowej i dalej po okrągłym stole i nie myśl, że mam na myśli flagę i piosenkę zwana hymnem. Są to atrybuty Państwa nie widoczne dla ludzi nazwę:głupich.
obiektywizmu historycznego szukaj na kanałach historycznych.Jeśli tam ci powiedzą że bitwa pod Grunwaldem była 2000 roku to wtedy się możesz sprzeczać.
ciekawi mnie jeszcze, czy np. po obejrzeniu takiego filmu w trakcie przypadkowej konwersacji z drugą osobą i na pytanie od niej: co myślisz o pogromie żydów przez polaków, jaka jest Twoja prywatna opinia? Nawiasem nie zdobywam informacji historycznych po przez filmy dokumentalne które są głównym źródłem kanałów historycznych i nie polecaj mi tego, a dlaczego bo bardzo łatwo zniekształcić, ominąć, zataić, historyczne fakty które są dla mnie źródłem rzeczywistości, a w dokumentalnych filmikach typu np. cała historia za czasów PRL-u, lub cały dorobek Wołoszańskiego itp. w obecnych czasach postkomunizmu, stoją pod wielkim znakiem zapytania i dzisiaj pytanie brzmi jak wielki jest ten znak, na ile zatajali i zniekształcali historyczne wydarzenia. Zadaj sobie pytanie co buduje rzeczywistość nas otaczającą i czy ta rzeczywistość jest rzeczywistością obiektywną czy subiektywną. A jeżeli nie lubisz filozofować to polecam wbić w wyszukiwarkę "Czy naprawdę jesteście tak Głupi!? ( Mr. Freeman )"
Niestety ale to Ty nie masz racji.
Poczytaj sobie poniższe artykuły (wklej tytuł do google i kliknij szukaj) - niestety to forum blokuje linki.
„Pokłosie” powiela fałsz historyczny
Polacy zabijali, Niemcy ratowali Żydów?
Mizerna cicha stodoła w Gardelegen
"W pierwszym rzędzie jest to dramat , dramat nie dokument czy biografia.Ideą Harlana , było stworzyć film z wartką ciekawą akcją z domieszką historii w tle.Denerwują mnie takie osoby jak wy ze snobistycznym myśleniem , które nie odróżniają filmu od dokumentu. Poczytajcie , pooglądajcie sobie wywiady z Harlanem czy Goebellsem na temat tego filmu , dowiedzcie się jakie motywy kierowały nim podczas przygotowywania się do realizacji oraz co chciał osiągnąć a póżniej zabierajcie głos. Historycy się znalazli .Jak chcecie ogladaą historię to się lepiej przełączcie na TV History".
Wedle tej jakże inteligentnej logiki pochodzący z 1940 roku film "Żyd Suss" powinien być postrzegany dokładnie tak samo jak powyżej zinterpretowano Pokłosie. Pal sześć jakie fatalne konsekwencje ma takie kształtowanie widza przez takie filmy - liczy się tylko to że film sam w sobie może jest i dobry:).
Jak to kryminał, dramat czy co tam jeszcze - to dlaczego Żydzi już się rozpisują w swojej prasie, że Polacy w końcu przyznają się do swojej "czarnej" historii i w końcu pokazują swoje prawdziwe oblicze w II wojnie światowej??
To jest ANTYPOLSKI Paszkwil, który ma za zadanie szkalowanie i upodlenie Polaków!!!
szczerze, to żenujące jest twierdzenie, że to tylko fabularny dramat czy kryminał, skoro odnosi się do historii i kształtuje poglądy w głowach mało obeznanych w temacie ludzi. jednak największa hipokryzja jest wtedy, gdy obrońcy tego gniota mówią, że to przecież tylko film o mieszkańcach jakiejś tam wsi a następnie piszą, że wreszcie powstał film, który pokazuje prawdę o złych Polakach, antysemitach. zero argumentów, jedynie puste, nic nie wnoszące i niczym niepoparte slogany.
powinien poszerzać horyzonty, czytać etc. a nie kształtować poglądy na podstawie filmu.