Film daje do myślenia, wzbudza dyskusję, sprawia, że ludzie zastanawiają się nad tematem, o
którym w Polsce się nie mówi. Fajnie, że jeszcze powstają takie filmy, na które warto iść do kina.
Coś tam sobie lemming ubzdurał.
a to o "myśleniu," a to o "temacie," a to o "Polsce"
Jak to lemming.
HRA widać, że na filmie nie był ale swoje trzy grosze wsadzić musiał:) Kanzas zgadzam się!!! Świetny film!! Znakomity warsztatowo, znakomita rola Stuhra! Zaskoczył mnie ta kreacją, taką inna niz zawsze..A film..można na różnych płaszczyznach interpretować.Na pewno jest ta pierwsza o którą tyle szumu i z powodu której kolega na górze musiał się koniecznie wtrącić:) Ale ten film nie jest o antysemityźmie ani o stereotypach ...to zbyt wąska interpretacja.To film o społeczeństwie(każdym) o mechanizmach, które nim kierują, o nietolerancji na inność,o przynależności to "grupy" i co za tym idzie wielką zależnością od tej grupy i jej opinii, o strachu przez odrzuceniemi potrzeba utożsamiania się z jakąś grupą ale też od hipokryzji,zaściankowości,braku tolerancji,okrucieństwie,slepej, pustej nienawiści i przede wszystkim o tym, że wartości moralne uznajemy ale tylko te które nam pasują i tylko wtedy kiedy nam pasuje:) Pewnie jeszcze coś mi umknęło :) Film zrobił na mnie duże wrażenie. Nie dlatego, że to o Nas Polakach tylko dlatego że to o Nas o ludziach...i tak na ten film patrzę.
Niestety HRA był i z niesmakiem będzię to wspominał. Film jest zwyczajnie głupi, żle zrobiony i szkodliwy, moja ty rozgadana turkaweczko.
@HRA, jeśli nie wiesz o czym jest ten film, to albo brakuje Ci inteligencji, albo jesteś ogarnięty zaściankową propagandą.
Jakbyś nie wiedział, film opowiada historię ludzi, którzy musieli stawać przed dramatycznymi wyborami, doświadczeni przeżyciami wojennymi. Ludzi, którzy w tym przypadku postanowili stanąć po stronie okupanta i popełnili błędy. Błędy, które za które życiem musieli płacić inni ludzie. Nie wszystko jest czarno-białe, nie ma podziału na narody, ludzi całkowicie złych i krystalicznie czystych. Tak, Polska na przestrzeni wieków doświadczyła wielu cierpień, ale równie wiele win ma na swoim sumieniu, masakry Żydów zaliczają się do niechlubnych kart naszej historii. To przykre, że ludzie tacy jak Ty są na tyle mali i niedojrzali, że nie potrafią uznać faktycznych błędów naszego narodu i wyciągać z nich wniosków. I że jest ich w naszym kraju tak wielu.
polecam książkę "Nasza klasa" Słobodzianka. HRA, Tobie szczególnie, może czegoś Cię nauczy.
Videosiu słodzutki, nie używaj w swoich wpisach wyrazów , których znaczenia nie rozumiesz {Inteligencja, zaściankowość, propaganda itd.} Chyba, że chcesz mnie rozbawić, to zwracam honor. Mój kot po przeczytaniu twojego wpisu jeszcze tarza się ze śmiechu po podłodze.
Już ty lepiej nic nikomu nie polecaj, tylko sam śmigaj do biblioteki, bo marnie twoje oczytanie wygląda. Oj marnie.
Miałem nadzieję, że potrafisz odpowiadać drugiemu na wyższym poziomie, ale po raz kolejny przekonujesz nas, że jad i nienawiść z ludzi takich jak Ty wylewa się wielkim strumieniem. Prawda boli, a jak widać dla Ciebie prawda o grzechach Polaków jest nie do zniesienia. Ale najłatwiej na rzeczowe argumenty odpowiadać stekiem inwektyw i sarkastycznych ogólników. Jeśli to jest Twoim zdaniem przykład oczytania, współczuję z całej siły.
Mimo to dalszym ciągu liczę na merytoryczną dyskusję, a nie rzucanie mięsem na wszystkie strony. Jeśli dasz radę napisać coś mądrego na temat filmu, czekam.
Z pierwszej części mojego posta pewnie niewiele zrozumiałeś, dlatego teraz napiszę coś w Twoim stylu:
Pozdrów kota.
I kup mu szczepionkę przeciw wściekliźnie, może przestanie się tarzać.
Albo nalepiej oddaj w inne ręce, bo jeszcze oprócz wścieklizny, zarazi się głupotą od właściciela.
Akurat odpowiadając tobie wesolku, do do twojego poziomu musiałem sie troszkę zniżyć.
Jakie "mięso" ? Jestes chłopie głupszy niż myślałem. Wracaj na osiedlowy trzepak i nie zawracaj mi głowy, bo twoje bełkotliwe , nasączone jadem lewackie teksty nie robią na mnie wrażenia.
Pozdrawiam serdecznie
Po pierwsze, raczej Ty wróć do szkoły, może nauczy ktoś Ciebie w końcu szacunku i przypomni, że zwroty grzecznościowe pisze się wielką literą.
Po drugie, Twoje wywody przypominają mi kultowe cytaty z "Dnia świra" - mało rzeczowości, pełno agresji i durnoty:
"– Nasza jest Polska tylko! Tylko my – Polacy! Jest tylko jedna racja! I ja! My ją mamy!
– Jedna jest racja, lecz ona jest przy nas!
– Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza!"
Tak właśnie wygląda dyskusja z Tobą, nie potrafiąc napisać nic na temat filmu, wolisz ciągle wyzywać mnie od "lewaków, głupich i nieoczytanych chłopów". Gdzie kończą się inwektywy i tanie teksty, tam dla Ciebie kończy się rozmowa. Na szczęście ja i wielu innych użytkowników myślimy zupełnie inaczej. Obrażać drugiego może każdy, tylko ludzie na poziomie potrafią normalnie dyskutować. Nie każdy człowiek jest takiego pokroju jak Ty.
Cały czas czekam aż napiszesz coś merytorycznego, zamiast stałego odwracania kota (wściekłego kota) ogonem.
spokój mi tu!!!:) dyskusja zeszłą na tematy poboczne. Kolega z ONR proszony jest o zmianę lokalu a Videos nie uważasz że szkoda strzępić języka na pieniaczy?:)Pozdrawiam
taa, szkoda języka i moich nerwów ;) ale tak to jest, gdy zamiast napisać coś o filmie ktoś wchodzi na forum żeby jątrzyć... no to teraz wspólnie czekamy aż w końcu ktoś napisze coś na temat, nasze zdanie o "Pokłosiu" już wszyscy znają ;>
no dobra, proste pytanie, czy to jest cieżkostrawny film? po ktorym bede sie bic w piersi?
bo akurat ktos chce mnie na niego zaciągnąc chce, a chyba niemam ochoty na kaca moralnego.
A przetrzepać wam dupska gimbusiki. Misia do poduszki i spać, bo się szlachetny HRA na was zezłości.
Idiota debil kretyn
On nie umie lub nie chce zrozumiec że każda wojna to czystki etniczne
Juz ja wam zaraz zrobię pokłosie, michnikowe smętki.Tylko znajdę wolną chwilę . Na rzyci przez rok nie usiądziecie.
Pozdrawiam serdecznie
Przyznaj się, że jesteś 10letnią blondynką zafascynowaną Urbanem No nie bądż kłamczuszką.
Pozdrawiam serdecznie
Co noc jestem obłożony pięknymi cycusiami. Możesz tylko o tym pomarzyć lewicowy plemniku.
Pozdrawiam serdecznie