PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

A do tzw. "prawdziwych Polaków" - zakłamywanie, że Polacy byli jedynie ofiarami nic wam nie pomoże... Prawada jest taka, że i wśród Polaków byli (są) parszywi mordercy, gwałciciele i zwykli kolaboranci. Głupioty o tym, że tylko nas się zabijało, okradało i gwałciło to wielka bzdura. Nawet w AK znalazłoby się trochę bydl... bez sumienia i serca. A to, że widać analogię z toruńską sektą? Co w tym złego? Do tego własnie prowadzi takie działanie starego grzyba z Torunia.

ocenił(a) film na 1
John_Paul_II

Opanuj się lemingu. Jeszcze nie świta a ty już rzygasz nienawiścią do swojego(?) narodu. Ohyda.

ElRio

I odezwał sie prymitywny człowieczyna... I jak tu rozmawiać z Wolakami co hymnu nie znają...

ocenił(a) film na 1
John_Paul_II

No właśnie o tym mówiłem - leming z wypranym mózgiem co umie tylko rzygać jadem. :)

ElRio

Atakujesz mnie swoim pierwszym wpisem i to ja "jadem rzygam"... Widzę, że myślenie to nie jest twoja najmocniejsza strona... Może lepiej zacznij oglądać Teletubisie. To byłby chyba już wystarczający poziom dla ciebie... Względnie niech myśleniem za ciebie zajmuje się twoja matka lub ojciec, względnie opiekun.

ocenił(a) film na 1
John_Paul_II

Stanowczo wolę Teletubisie niż ten antypolski gniot. :) Ty jak skończysz jus pisać recenzję do GW, puść sobie jeszcze ten o martyrologii kanalarskiej wielkiej Polki A. Holland, może nowe dzieło Wajdy o Bolesławie (ale nie Chrobrym) i na deser Pianistę + LIstę Shindlera - będziesz w 7 niebie, czy gdzie wy tam trafiacie po śmierci... :P

ocenił(a) film na 6
ElRio

Kiedy właśnie o to chodzi. Przeciętny "nowopolak" nie zna historii, nie ma pojęcia jak było, ale z racji, że tematyka w jakiś sposób kojarzy mu się z PiSowcami to trzeba jechać po nich ile wlezie. Przeca to jest dowód na bycie młodym wykształconym z dużego miasta! xD
No i oczywiście leming nie uważa, że zaczął od plucia. Zwrot "toruńska sekta" przecież jest szczytem jego kultury i szacunku do inaczej myślących. No, chyba, że faktycznie to zbyt skomplikowany problem myślowy dla bidulki kalającego imię JP II.

ocenił(a) film na 1
Jaho63

Myślę, że papież ma go w głębokim poważaniu razem z jego kretyńskim nickiem, i że my również powinniśmy olać gimbusa. :)

ocenił(a) film na 6
ElRio

Tu się nie zgodzę. Nasz Papież nie miał w głębokim poważaniu nawet najgłupszych, najgorszych trolli. ;)

ElRio

A oglądałeś go chociaż? Czy masz w zwyczaju pisanie o czymś o czym nie masz pojęcia... Tak to w tej chwili widzę. Poza tym chłopaczku to w odróżnieniu od ciebie nie jestem ograniczony tylko do jednego rodzaju mediów. Oglądam i czytam różne rzeczy: od Naszego Dziennika przez Gazetę Wyborczą a na NIE kończąć, od TV Trwam przez TVP po TVN. Nie mam tak ograniczonego światopoglądu by uznać ten film za antypolski... On jest filmem pokazującym co potrafią robić ludzie z nienawiści. Polacy zabijali Żydów tak jak Żydzi nas, ale niestety ty tego nie zrozumiesz, ponieważ do tego trzebaby zacząć używać mózgu i może przede wszystkim trzebaby było się troszkę poduczyć.
Co masz do "Listy Schindlera" czy "Pianisty"? Filmy 100% lepsze do względem merytorycznym i wykonawczym od naszych superprodukcji "Katyń" czy "Bitwa warszawska"... I jeśli nie widzisz różnicy w wykonaniu tych filmów to nie mamy o czym rozmawiać, ponieważ twój pozimo jest zdecydowanie za niski...
Co do aluzji do mojego pochodzenia: odpowiem tak abyś to zrozumiał, choć widząc twój poziom elokwencji i inteligencji mogę aż tak nisko się nie zniżyć... Jestem Polakiem (stety czy niestety - mniejsza z tym) i prawdopodobnie więcej zrobiłem dobrego dla Polski swoją ciężką pracą niż cała twoja rodzina łącznie. A gdybym był Żydem to co z tego? Przeszkadza ci, że ktoś ma inne pochodzenie? Aż tak prymitywny jesteś? Jezus też była Żydem, co pewnie ci nie przeszkadza... albo o tym nie wiedziałeś...

ocenił(a) film na 6
John_Paul_II

Gdybyś była żydem, to żaden problem. Sam fakt jeszcze o niczym nie świadczy, gdyż żydzi jak każda inna nacja dzielili się na ofiary i katów. Problem jest tylko w tym, że oni się do tego nie przyznają mimo ogromu sztywnych dowodów, zdjęć, dokumentów.
My zaś, z powodów wewnętrznej nienawiści z umiłowaniem podchwytujemy każde bąknięcie o naszych przewinach.
Dużo piszesz o myśleniu i obiektywizmie, ale niestety masz z tym problem. Poczynając od filmów (Bitwa Warszawska to faktycznie gniot, ale Katyń to dobry film, tyle że niezgodny z Twoim punktem widzenia), a kończąc na ogólnym pojęciu o tamtych czasach. Również Jedwabnem! Które moim zdaniem mogło się wydarzyć, ale mając takie dowody jak jednozdaniowa notatka w niemieckim raporcie, oraz powojenne, żydowsko-SB-ckie sądy wahałbym się z jednoznaczną oceną.
Z resztą wystarczy trochę poczytać, żeby przynajmniej mieć wątpliwości.
http://myslnarodowa.wordpress.com/2012/07/05/pogrom-jedwabne-prawda-zbrodnia-mor d-niemiecki-niemcy/

ocenił(a) film na 1
Jaho63

Wystarczy obejrzeć, żeby NIE MIEĆ WĄTPLIWOŚCI: http://www.youtube.com/watch?v=UrJU25UzYVQ
To byli Niemcy! A tzw. "zeznania" wytłuczone przez żydowsko-UBeckich katów z niewinnych Polaków są tyle warte co zeznania kobiet oskarżonych w średniowieczu o czary, które po torturach opisywywały dokładnie swoje akty kopulacji z samym Diabłem! :)

ElRio

Widać jaki jesteś głupi. Ja o filmie a ty o Jedwabnem... Trzeba być niespełna rozumu by uważać, że wśród Polaków są sami bohaterowie czy ludzie godni. Wśród Polaków są i ludzie honoru i takie prostaki jak ty,

Jaho63

Zacznijmy od tego, że Żyd a nie żyd, ale idąc Twoim tokiem rozumowania:
"Gdybyś była żydem, to żaden problem. Sam fakt jeszcze o niczym nie świadczy, gdyż żydzi jak każda inna nacja dzielili się na ofiary i katów. Problem jest tylko w tym, że oni się do tego nie przyznają mimo ogromu sztywnych dowodów, zdjęć, dokumentów"...
A teraz zmieńmy parę słów:
"Gdybyś była Polakiem, to żaden problem. Sam fakt jeszcze o niczym nie świadczy, gdyż Polacy jak każda inna nacja dzielili się na ofiary i katów. Problem jest tylko w tym, że oni się do tego nie przyznają mimo ogromu sztywnych dowodów, zdjęć, dokumentów"
Mamy to samo! Każdy naród ma tak samo. Nie potrafi się przyznać do błędu, zbrodni i niegodziwości. Z Polakami jest tak samo. I tym ja różnię się od Ciebie czy EIRio. Ja przyjmuję do wiadomości, że Polacy mordowali, ale wiem, że i ogromna ilość była mordowana. Ale pisanie czy mówienie farmazonów, że My Polacy jesteśmy bez winy to stek totalnych bzdur. Każdy naród powinien się zapoznać ze swoją historią i ją przyjąć. A Polacy (tzw "prawdziwi" - cokolwiek to znaczy) nie mają tego w zwyczaju tak samo jak Żydzi.
Co do filmu Katyń - nie chodzi o przesłanie. Film był zwyczajnie wg mnie słaby. Nie wzbudził we mnie najmniejszej emocji. Nic, null, zero...

ocenił(a) film na 6
John_Paul_II

No widzisz. Umknęło ci słówko ogromu! Jeśli o nas chodzi na szczęście są to liche i wyrywkowe dowody. A powodem jest to, w co jednak wierzę, że w zdecydowanej większości byliśmy porządnym, bogobojnym narodem (nie to co dziś). Co do zbrodni żydowskich (nie piszę z małej przez brak szacunku czy braki w edukacji, tylko że rozmawiamy w tej chwili o grupie wyznaniowej a nie narodzie?) to jest jednak wiele dowodów, wiele konkretnych nazwisk, oprawców i katów, którzy chronieni przez rząd Izraela spokojnie sobie żyli.
Nie rozumiesz za grosz kontekstu.
Gdyby film był tylko epizodem na dodatek opartym na wydarzeniach prawdopodobnych i taka byłaby świadomość to byłoby OK. Niestety jest zupełnie inaczej. Jest haniebna nagonka na jednych z porządniejszych ludzi, bo to właśnie wśród nas jest najwięcej "sprawiedliwych wśród narodów świata", to Polska przyjęła w okresie międzywojennym setki tysięcy żydów i dała im obywatelstwo, kiedy cała Europa i Stany ich wygnała. Tylko żeby to wiedzieć, trzeba się odrobinę interesować historią, a nie pójść na "Pokłosie" i pieprzyć jak typowy leming. Ale rozumiem, że nie potrafisz tego zrozumieć patrząc na dzisiejsze, zdziczałe społeczeństwo.

ocenił(a) film na 1
John_Paul_II

Nie wiem, czy Jezus była żydem". Szczerze - to interesująca teoria, podobnie jak to, że Kopernik była kobietą.
Ty dla Polski nic nie zrobiłeś, tylko umiesz ziać nienawiścią do wszystkiego co polskie. Czytasz Nasz Dziennik? Co za poświęcenie! I ten szmatławiec "Nie" - to już chyba z większą przyjemnością.
Otóż ja tych ekskrementów Urbana do ręki nie biorę. Antypolskiego gniota też nie oglądałem, bo po co? Gniot to gniot - szkoda mojego cennego czasu na gniota. Ale znam streszczenie - straszny antypolski gniot.

ElRio

Człowieku lecz się! Może jeszcze nie jest za późno. Z twoich opisów widać, że niedawno skończyłeś podstawówkę czy gimnazjum. Jesteś prostakiem jakich mało. Nawet mój but ma więcej inteligencji w sobie niż ty. Dla mnie czytanie nie jest poświęceniem. Dla ciebie widzę, że jest. Nacjonalizm - to się leczy!

ocenił(a) film na 1
John_Paul_II

Sracjonalizm... wam już się wszystko pomieszało, podłe lemingi! Miłość Ojczyzny nazywacie nacjonalizmem. Orwell się kłania. Wolność to Niewola, prawda?
Aha i nie Żyd, tylko żyd. Nazwy wyznań piszemy MAŁĄ LITERĄ a więc chrześcijanin, żyd, muzułmanin. Łapiesz, "Polaku"?

ElRio

W sensie pochodzenia etnicznego Żyd wieśniaku! Wolę być lemingiem i to podłym niż bezmózgim, łysym bydłem nacjonalistycznym jak ty!

ocenił(a) film na 1
John_Paul_II

To sobie bądź, kto ci broni? Wszak "nobody's perfect"... :)

ocenił(a) film na 6
John_Paul_II

Niestety trafiłeś w sedno. Mało kto próbuje popatrzeć z boku. Na większość problemów.
Tak jakby można było być tylko łysym, bezmózgim bydłem albo podłym lemingiem.
P.S. Mam kumpla łysola i trochę byczka, bo chodzi na siłownię, ale inteligencją i WIEDZĄ pewnie by Ciebie sparaliżował. ;)