PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156996
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Kilka pytań.

ocenił(a) film na 8

Obejrzałem film,podobał mi sie ukazuje on to że Polacy nie byli święci owszem walczyli,ginęli,za
ojczyznę ale też dopuszczali się okrucieństw.Proszę abyście mi wytłumaczyli kilka wątków bo nie
zrozumiałem chyba albo przeoczyłem.
1.Dlaczego mieszkańcy płonęli taką wielką nienawiścią do Kalinów że aż chcieli ich zabić?
2.Kto to był w lesie gdy Franek go szukał?
3.Kto zabił Józka?
Wiem że pytania mogą się wydawać dla was śmieszne i zaraz będziece mnie wyzywać ale niech
ktoś mi wytłumaczy bo mi się bardzo to wszystko pokręciło.

ocenił(a) film na 1
fabi974

To obraz dla świata o złym polaku za kase z czego no... Naszą , czyli tak jakby Polska potwierdza zbrodnie na narodzie zydowskim teraz kumasz, czy jeszcze nie bardzo? Przyklepane, pare mord pochwaliło film, pójdzie w świat i niestety taki obraz dla obcokrajowców się utrwali, czy tego chcesz? Czy bardziej zgodne byłoby z prawdą, że te babinki i dziadki klepią biede po wsiach zamiast straszyć sąsiadów pod patronatem młodego proboszcza?Sam sobie odpowiedz, a rozliczać niech się zaczną w pierwszej kolejności żydzi za zbrodnie w czasie terażniejszym, ten naród to jedna wielka krecia robota czy tego chcesz , czy nie, tak własnie jest. Dlatego klepią Wam obrazami w te puste baniaki co chcą, a Wy się nad tym jeszcze rozwodzicie , ba nawet więcej skłonni jesteście się pobić dla "kto ma racje" ;]

ocenił(a) film na 7
cinemaddict

"Ciekawa" wypowiedź tylko jest jedno lub kilka ALE. Tyle słów ale zero konkretnej wypowiedzi na zadane pytania.
I drugie "w pierwszej kolejności żydzi" się powinni rozliczyć. A czemu nie wymieniłeś inne narody, które za tamten okres powinni się rozliczyć. Dla przykładu dam ci Litwini, Ukraińcy, Rumunie, Chorwaci, Estończycy, Białorusini czy nawet Amerykanie.
Czemu do nich nie masz zarzutów?

ocenił(a) film na 8
fabi974

Chodzi o to, ze wies miala swoja mroczna tajemnice z czasow wojny. I strzegac jej gotowa byla zlinczowac "zdrajce". To co robil mlodszy Kalina wies traktowala jako bezposrednie zagrozenie. Juz zabranie macew z drogi o malo nie zakonczylo sie linczem. Grzebanie w przeszlosci, to weszenie wsrod ludzi, wypytywanie, moglo sprawic, ze makabryczna prawda wyjdzie na jaw.
Jozka zabili synowie Malinowskiego albo Sudeckiego. Nie ma to wiekszego znaczenia, bo reprezentowali oni w zasadzie cala wies. Bracia byli w tej batalii osamotnieni, nie liczac corki Sudeckiego, proboszcza (ktory, poki zyl, braci chronil) i zielarki.

Zabawne, ze z podobnymi sytuacjami mielismy do czynienia w Jedwabnem. Kilka osob, ktore chcialy znac prawde, musialo sie z miasteczka wyprowadzic. Wczesniej dostawali ostrzezenia, grozono im, wybijano szyby w oknach. Oczywiscie nie bylo sprawy kryminalnej, ale atmosfera byla tam gesta. Swoja role odegral tez miejscowy ksiadz.
Ludzie, ktorzy przyjezdzali z Warszawy przyjmowani byli nie tyle chlodno, ile wrecz wrogo. Obejrzyj sobie dokument Agnieszki Arnold, sa tam zarejestrowane wypowiedzi najstarszych mieszkancow Jedwabnego, ktorzy pamietali zbrodnie. Jest w nich ogromnie duzo nienawisci. Poza tym czesta byla agresja wobec przyjezdnych, oczywiscie nieufnosc i podejrzliwosc. Agnieszka Arnold twierdzila, ze z taka spolecznoscia, tak zatrzasnieta w swojej przeszlosci, jeszcze sie nie zetknela. Ta przeszlosc, ta zbrodnia, ciazyla im wszystkim, ale oni nie umieli sie z tego wyzwolic, nie umieli przejsc rachunku sumienia, nie umieli przejsc katharsis i sie z tego oczyscic. Tkwili jak przekleci okryci cieniem rzucanym przez tamta zbrodnie.

ocenił(a) film na 1
per333

w którym momencie napisałem "Naród Polski jest bez skazy"? ... więc co mi tu za dyrdymały wypisujesz? Skoro sie tak już czyścimy lećmy na równi zbrodnie żydowskie, zbrodnie polaków, ale tylko i wyłącznie opierając to na jakiś faktach , czytaj dokumentach i zeznaniach jeszcze żyjących świadków. Nie "czyścimy się" na równi to spadać i produkować takie filmy z prywatnych pieniędzy :)

o zbrodniach żydowskich nie powstał i nie powstanie żaden film , jak myślisz dlaczego? Myślisz w ogóle?