PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

"Pokłosie" jest nudnym, ciężkim, kiczowatym filmem, obliczonym na wywołanie zamieszania wokół produkcji i napędzenie widowni pochwałami "salonu" .

Wystarczy obejrzeć film "Róża" Wojciecha Smarzewskiego pokazujący początki powstawania polskiego osadnictwa przedwojennych niemieckich ziemiach i porównać go do "Pokłosia" Władysława Pasikowskiego, aby zrozumieć o czym mówię. Polacy u Smarzewskiego też są dobrzy i źli. Podobnie jak Niemcy. Ale motywy ich działania są pokazane i zrozumiałe. Bohaterowie Pasikowskiego są niewiarygodni. Widz nie może się z nimi utożasamiać, bo ich nie rozumie. Oglądając "Pokłosie" przypominały mi się słowa jednej z piosenek "Budki Suflera": "scenarzysta forsę wziął, potem zaczął pić i z dialogów wyszło dno - zero, czyli nic".

Szczytem kiczu jest ukrzyżowanie (kolejna prymitywna prowokacja) na drzwiach stodoły, w końcowej scenie, Polaka domagającego się prawdy o dawnych zbrodniach popełnionych na Żydach.

"Odwaga" Pasikowskiego ("Pokłosie" jest reklamowane jako najodważniejszy polski film) polega na tym, że dotknął się tematu rzeczywiście trudnego. Problem w tym, że fabułę zrobił prostą jak przysłowiowa konstrukcja cepa, a przez to pełną dziur. To nie jest prawda historyczna, a jedynie wariajacja na temat krzywd, które Żydzi zaznali od Polaków w czasie wojny. Ale elementarny brak odniesień do realiów historycznych sprawia, że ten ciężki film nie niesie żadnego przekazu. Gdyby w czasie wojny Hitler wpadł na pomysł eksterminacji rudych, to większość Polaków pomagałaby im się ukrywać, ale znaleźliby się tacy, którzy wykorzystywaliby ich sytuację do ograbiania ich, bezkarnego mordowania itp.

Czasem ciężkie, nudne filmy niosą ze sobą jakiś wartościowy przekaz. "Pokłosie" nie niesie ze sobą innego przekazu, jak: kasa, kasa, kasa. Pasikowski to reżyser, który od lat nie mógł nakręcić czegoś ciekawego. Zastosował więc prymitywną sztuczkę, której głównym celem był sukces finansowy. Zrobił film, który miał darmową reklamę i klakę salonu. "Lemingi" pobiegły tłumnie do kin, maszerują tam również całe szkoły karnie prowadzone na seans. A Pasikowski śmieje się z krytyków zarzucających mu antypolonizm i liczy kasę.

Znacznie bardziej groźne niż prymitywne "Pokłosie" były faktycznie antypolskie filmy typu "W ciemności" Agnieszki Holland, a wcześniej "Lista Schindlera" Stevena Spielberga, gdzie kłamliwie twierdzono, że historie oparte są na faktach. W filmie Holland oklaskiwanym przez salon Polacy byli przedstawieni jako niemalże benfecicjenci najazdu niemieckiego, mogący bez problemu robić zakupy w sklepach i obżerać się bez umiaru (faktycznie jedzenie było na kartki i nie można było go kupić, podobnie jak ubrań). U Spielberga z kolei w mało znaczących epizodach pokazuje się Polaków jako tych, którzy czuwają nad transportami Żydów, tudzież kibicujących i atakujących Żydów transportowanych do gett. Takie wstawki zrobione w dobrych filmach są naprawdę niebezpieczne.

Prymitywna fabuła, czyli fikcja literacka, tak przekonująca nie jest. Znamienne, że na swój film Pasikowski musiał szukać pieniędzy w Rosji, która w myśl starych zasad Sun Tzu, sieje w Polsce zamęt i obniża morale Polaków. Ale to już zupełnie inna historia.

ocenił(a) film na 1
k_sk

Brawo! Słuszne i głębokie uwagi! Ale najstraszniejsze jest to że te antypolskie filmy finansuję JA - Z MOICH PODATKÓW! I nikt mnie o to nie pyta!

ocenił(a) film na 5
k_sk

Bardzo dobry tekst.. z jedną drobną rzeczą tylko się nie zgodzę, mianowicie Pasikowski nakręcił wg mnie świetny serial "Glina" no chyba, że chodziło Ci o produkcje kinowe..
A kwestia współfinansowania tego filmu przez Rosję też jest wymowna..... ale to rzeczywiście drugi baardzo rozbudowany temat, o którym można by pisać i pisać.....

ocenił(a) film na 1
praet

Psy I i II też były OK i kilka innych filmów ujdzie. Glina - fajny serial. Ale widocznie gościowi zabrakło kasy, że postanowił zrobić coś komercyjnego. A to oznacza że koniecznie trzeba zohydzić Polaków.

ocenił(a) film na 5
ElRio

No niestety..... sprzedał się i tyle.. inaczej tego określić nie można.. a Psy były ok jak najbardziej ale kiedy to było... ;];]

ocenił(a) film na 1
praet

Sic transit gloria mundi... cóż się poradzi. Nie zrobiłby tego gniota on - zrobiłby kto inny. A pieniądze nie śmierdzą.

ElRio

"postanowił zrobić coś komercyjnego" - w sensie że Psy i Glina to były projekty offowe, niekomercyjne?

ocenił(a) film na 8
k_sk

Co do faktów historycznych, to o takim wydarzeniu jak pogrom w Jedwabnem kolega słyszał ?

Na końcu jeszcze pojechałeś Listę Schindlera, "W ciemności" , widać jaki ''znafca'' z ciebie..

Typowa postawa ''prawdziwego polaka'' i ''patrioty''

ocenił(a) film na 1
kinomaniak84

Pogrom w Jedwabnem? A co to takiego?
Bo relacje naocznych świadków są jednoznaczne: żadnego pogromu tam nie było, tylko przyjechali Niemcy i wykończyli miejscowych starozakonnych.
Oto relacja z pierwszej ręki: http://www.youtube.com/watch?v=NzkYTbSmokE

ocenił(a) film na 8
ElRio

Faktycznie TRWAm jest bardzo ''obiektywną'' stacją lol

A w tvn jedzą dzieci na śniadanie

hahaha

Prawdziwy najazd ''patriotów i prawdziwych polaków'' na filmweb

Jedwabne jest faktem historycznym i jeśli coś jest śmieszne to negowanie tego.

ocenił(a) film na 1
kinomaniak84

No jakoś nic nie wiem o żadnym "historycznym fakcie". Wiem o fałszerstwach i kłamstwach Grossa.
Film oglądałeś? Prace prof. Jerzego Roberta Nowaka znasz? Wiesz, że IPN UMORZYŁ śledztwo w tej sprawie? Wiesz, że żydzi NIE ZGODZILI SIĘ na ekshumację ofiar? Byłoby głupio dla Przedsiębiorstwa Holocaust gdyby znaleziono ślady po kulach, albo i same kule, co? :)
I co masz do TV Trwam? Jest dużo lepsze od Tusk Vision Network, a wiesz czemu? Bo tam pracują księża i zakonnicy, ludzie Boga! I mówią PRAWDĘ.

ocenił(a) film na 8
ElRio

Jeśli dla ciebie trwam i trwamowi ''profesorzy'' są źródłem wiedzy o historii to współczuje

ocenił(a) film na 1
kinomaniak84

Ale o sio chosi? Telewizja równie dobra jak każda inna a nawet lepsza. A ci panowie SĄ profesorami. Czy ci się podoba, czy nie.

kinomaniak84

kinomaniak nie kompromituj się, najpierw poczytaj o śledztwie w Jedwabnym a potem się wypowiadaj bo to co napisałeś to po prostu przekaz jaki słyszysz włączając TVN, samodzielnie rusz głową i poklikaj w necie a dowiesz się, że wiele z dowodów wnioskowanych przez IPN nie zostało przeprowadzonych i w sumie efekt oparł się na zeznaniach kilku starszych osób, co podchwycił niejaki p. Gross i wydał swojego paszkwila. Myśl, staraj się wiązać fakty. Przypomnę Ci tylko, bo pewnie z racji wieku nie pamiętasz, że pan Prezydent Kwaśniewski jeszcze przed zakończeniem śledztwa PN oficjalnie przeprosił ambasadora Izraela za mord Polaków w Jedwabnym, ciekawe co? Nie znając finału śledztwa uznano, że to Polacy pomordowali sobie setki żydów. Poza tym nie wiem czemu przepraszał ambasadora Izraela skoro żydzi tamci byli obywatelami Polskimi ale to już na marginesie.

ocenił(a) film na 1
cromags

Ja tam nikogo za Jedwabne nie będę przepraszał. Nie jestem Niemcem, to za co niby mam przepraszać?

ocenił(a) film na 8
cromags

No właśnie kto się ośmiesza...

Dokonali tego Polacy z inspiracji Niemców.

ocenił(a) film na 1
kinomaniak84

Polacy??? Weź się doucz z historii najpierw a potem dopiero zabieraj głos na publicznym forum. Polacy mieli z tym mordem tyle wspólnego co koń z koniakiem.

ocenił(a) film na 8
ElRio

Ty się doucz i alternatywnej historii nie pisz

k_sk

Najzabawniejsze jest to, że do produkcji dokładał się Państwowy Instytut Filmowy, czyli pośrednio podatnicy. Ja nie jestem kimś kto da się opluwać i będzie jeszcze za to płacić. Nie wyraziłem na to zgody, a ktoś zachowuje się jakby jej nie potrzebował. Ja sądzę, że zbrodnię popełnili Niemcy, być może wykorzystali kogoś do tego celu. Wszystko odbyło się na pewno pod czujnym okiem okupanta. Nie wykluczone, że niektórzy zostali sterroryzowani i przymuszeni do tego odrażającego czynu. Ale co tam, jakiś głupiec sobie wymyślił, że nakręci film w taki sposób by zasugerować że to nasza inicjatywa i że mamy się nad sobą zastanowić. Ale po co to komu? Czy Rosjanie lub Ukraińcy mają sobie coś do zarzucenia? Popełniali jeszcze gorsze zbrodnie. Ale co tam, my polaczki mamy się biczować w imię jakiś zachcianek kilku debili! Nikogo to nie obchodzi i nikt tego nie chce. Nawet sami Żydzi muszą się śmiać po cichu bo znaleźli się głupcy którzy sami się brudzą czyimiś zbrodniami.

ocenił(a) film na 8
k_sk

Milcz ty pisowska gnido

ocenił(a) film na 1
giovanni50

Niezwykle mnie szanowny Pan zaintrygował tą ciekawą wypowiedzią. Czy móglby Pan ją jeszcze troszeczkę rozwinąć ? Nawet na Filmwebie rzadko spotyka się ludzi posługujących sie tak pięknym, wyrafinowanym językiem. Jest Pan tuzem intelektu, dumą rodziców. Jest Pan niezwykły ,Panie Giovanni50. Proszę pisać jak najwięcej.
Pozdrawiam Pana serdecznie

ocenił(a) film na 8
HRA

Miałem na mysli to iż każda wojna to czystki etniczne i zawsze znajdą się kretyni którzy odstają od reszty
Polacy pomagali, gineli za tę pomoc(jako jedyni,we FRancji tego nie było).To że mordowali to niewielki procent
A ten dekiel nie chce tego zauważyc

ocenił(a) film na 1
giovanni50

To Pan miał coś na myśli ? Zdumiewa mnie Pan coraz bardziej.

ocenił(a) film na 8
HRA

Spadaj debilu

ocenił(a) film na 1
giovanni50

Ooooo, Szanowny Pan się zdenerwował, a czemuż? Czy mógłby Pan łaskawie podzielić się z nami, niegodnymi, jeszcze jakimś wytryskiem swego intelektu?
Czy grucha yntelektułalna już strzepana? :)

ocenił(a) film na 1
giovanni50

I powiedz mi jeszcze, że ten film o tym opowiada. Są pewne granice głupoty i Ty je przekroczyłeś. Gratuluję. Ciebie i Tobie podobnych "nie trzeba sądzić, was trzeba leczyć" :)

ocenił(a) film na 8
HRA

Dla nich film W Ciemności też jest filmem antypolskim
A jest to film przepiękny

ocenił(a) film na 1
giovanni50

No, przepięknie siedzieli żydzi w tych kanałach - zgadzam się! :)
Ale czemu tyle ich wylało i hula po forach internetowych?

ocenił(a) film na 8
ElRio

Potomek Hitlera się odezwał

ocenił(a) film na 1
giovanni50

Jak tam grucha yntelektualna? Strzepana już? :)

ocenił(a) film na 8
ElRio

Ja nie jestem tobą
Ze ty musisz się w ten sposób rozerwać to nieznaczy że inni musza

k_sk

Ciężko powiedzieć czy Pasikowski cieszy się i liczy kasę. Jak zawsze w mediach go nie ma. Ciężar obrony wziął na siebie Stuhr. Trzeba mu oddać odwagę. A film pomijając kontekst historyczny podobał wam się jako thriller? Dla mnie ocena 7 jest nieprzypadkowa. Kawał trzymającego w napięciu kina.

ocenił(a) film na 8
krajenar

W Ostrołęce wycofali film z kina co moim zdaniem jest skandalem

giovanni50

Można mieć skrajnie odmienne opinie na temat filmu, ale można osiągnąć je dopiero po obejrzeniu. To jest cenzura. To jest po prostu coś niesamowitego. W nowoczesnej, współczesnej Polsce strach przed ciężkim tematem powoduje ograniczenie praw obywateli. Ale mieszkańcy Ostrołęki poradzą sobie, tego jestem pewien.

ocenił(a) film na 1
giovanni50

Bardzo dobrze, że wycofali - nie chcą zatruwać dzieci tym kłamstwem. Bo potem rosną lemingi z nich a nie Polacy.

ocenił(a) film na 8
ElRio

Lemingi to są pisiory