PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Opłaca się obejrzeć ? Czy to kolejny film o złych polakach i wiecznie cierpiących, krystalicznie
dobrych żydach ?

ocenił(a) film na 9
boskiHos

Opłaca się obejrzeć. Jest to film o Polakach - dobrych, złych i obojętnych, a Żydów nie ma tam wcale. Ani krystalicznie dobrych, ani żadnych innych. Obejrzyj, wyrób sobie zdanie sam.

acomitam

zgadzam się, opłaca się obejrzeć. I nie sądzę byś poczuł się tym filmem obrażony. Tylko oglądaj go z szeroko otwartymi oczami to dostrzeżesz znacznie więcej niż tylko podobieństwo do historii z Jedwabne.

boskiHos

nie... to film o dzikim, zwyrodniałym, antysemickim plemieniu zamieszkującym tereny między Odrą a Bugiem, który za pomocą 'Pokłosia' i innych paszkwilanckich filmów trzeba teraz spacyfikować. co prawda od czasu do czasu nawet pośród tej ciemnej tłuszczy trafi się jakiś cywilizowany osobnik, albo nawet kilku, ale to wielka rzadkość. taką wizję Polaków utrwala Gross, a po nim Pasikowski.

użytkownik usunięty
grezyl

No i mają racje ... popatrz sam na siebie jaka nienawiść z Ciebie tryska.

ocenił(a) film na 7

Kolego Przemku, nie daj się sprowokować przez skąpanego w kompleksach przedstawiciela ksenofobicznych środowisk radykalnej prawicy, która, jak dobrze wszyscy wiemy, ma monopol na wszelkie wartości moralne, narodowe oraz absolutną prawdę historyczną.

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 2
wurtz

cóż za merytoryczna, pełna "tolerancji" wypowiedź, w duchu "polityki miłosci" premiera Tuska.

boskiHos

opłaca, to historia rodzinnej tajemnicy i tragedii, a nie o antysemityzmie!

boskiHos

Opłaca się zdecydowanie poświęcić czas i pieniądze na bilet!!! Pasikowski zrobił mocny thiller, który od samego początku trzyma w napięciu, a dodatkowa jest o czy myśleć po seansie .Polecam:)

boskiHos

Mnie ten film też sprowokował do myślenia, o tym jak jest tu i teraz...Tu w Polsce i teraz w obecnych czasach...Wszystkie przymioty, które są zobrazowane w filmie możemy odnaleźć codziennie na ulicy...złość,nienawiść, chciwość ..A Pasikowski w "Pokłosiu" pokazał do czego mogą one prowadzić...Film zdecydowanie godny polecenia!!!

boskiHos

Warto zobaczyć, jest to naprawdę dobry dający do myślenia i klimatyczny film, nie jest bez wad ale są one tak marginalne że nie ujmują z przyjemności oglądania.

ocenił(a) film na 9
boskiHos

Dobry, dobry film. Tylko z dystansem trzeba do niego podejść.

ocenił(a) film na 8
boskiHos

Szkoda czasu, film na poziomie kac wawa.

ocenił(a) film na 9
Ivan_The_Maskarator

Na poziomie Kac wawa? W życiu większej bzdury nie słyszałam.
Bardzo dobry film, trzyma w napięciu od samego początku, nie pamiętam kiedy ostatnio widziałam tak dobry polski film.

Ivan_The_Maskarator

A widziałeś w ogóle "Pokłosie"? Wygląda raczej na kolejny hejterski komentarz z serii "hejtuję, więc jestem". Film warto polecić właśnie ze względu na to, że jest całkowitym przeciwieństwem żałosnych, polskich komedyjek - zmusza do myślenia a przy okazji jest dobrze nakręcony.

ocenił(a) film na 9
pekapowiczka

Dokladnie tak, nie jestem zwolenniczka bezrefleksyjnych filmow typu Kac Wawa, ktorych nie pamieta sie po wyjsciu z kina. Dlatego z zaciekawieniem obejrzalam Roze, ktora zrobila na mnie ogromne wrazenie. Od tamtej pory czekalam na polski film, ktory w podobnym stopniu mnie poruszy i w koncu sie doczekalam - to wlasnie Poklosie.

ocenił(a) film na 10
boskiHos

To swietny, refleksyjny film o czlowieku i jego wyborach zyciowych. A nie o Zydach, czy Polakach, tak nalezy podejsc do tego filmu.Mysle, ze nie bedziesz zalowal. Jak dla mnie to po " Rozy" najlepszy film ostatnich lat.

cynaminek

Dokładnie. Film jest naprawdę ciekawy. Nie patrzę tutaj na wątek historyczny, nawiązanie do wydarzeń z przeszłości. Film jest świetny w całokształcie, w swojej fabule. Ma do tego bardzo przejmującą muzykę.

cynaminek

Czyli jak rozumiem opinie jakoby ten film był antypolski są wyssane z palca ?

boskiHos

Na litość boską, to jest film skrajnie polakożerczy-jak już musisz obejrzeć to poczekaj i oglądnij za jakiś czas w necie.Nie daj się zrobić w lolo tym dziesięciu bezavatarowym multikonciarzom.

ocenił(a) film na 8
adina

Buahaha ty jesteś avatarowy.
Myślisz że to jakiś spisek. Może jakąś komisję powołaj co?

Filmu nie oglądał.... bo poczekam i oglądnę w internecie ale najwiecej wie o tym czy jest polskożerczy. Jedyne co tu jest polskożercze to takie żałosne wpisy osób, które nie mają pojęcia o czym piszą.
I z tego co widzę ty tutaj założyłeś konto żeby nie oceniać filmy a dyskutować o Pokłosiu, którego nie widziałeś.
Brawwooooooo. Uczysz się fachu od pana Ziemkiewicza.

gacek776

Bełkot człowieku, nerwowo bełkoczesz.

ocenił(a) film na 8
adina

Buhahahahahahaha aleś się wysilił. Myślę że sam się podsumowałeś. Nie ma jak merytoryczne wypowiedzi. Rycerzu ortalionu wracaj przed blok.

gacek776

Ty nieszczęśniku nawet nie zauważyłeś, że jestem płci żeńskiej-"rycerzu ortalionu"-i znów jakiś bełkot.I nie nadużywaj tak bardzo zwrotów "buahaha uahaha" itd,bo po tym poznaje się rozmówców z niskiej półki.Pa

ocenił(a) film na 8
adina

"Bełkot człowieku, nerwowo bełkoczesz."

PS. Jak będzie rycerz ortalionu w wersji żeńskiej ? (oto jest pytanie)

gacek776

Rycerz ortalionu - Swietne!!!

ocenił(a) film na 7
nienormalnylis

Ortalionofob !!!

adina

Do kina nie mam zamiaru iść ;P Zadałem pytanie bo szkoda mi transferu na ściąganie gówna. A po tym co mówił u lisa młody stuhr i tym co zaprezentował to myślę iż ludzie narzekający na film maja racje.

boskiHos

Cieszę się i pozdrawiam Cię serdecznie.

ocenił(a) film na 10
boskiHos

Zgadza sie. Idz, sam sie przekonasz...

boskiHos

Nie opłaca się , ale warto . To film o różnych Polakach przez " P" , Żydów przez "Ż" tam nie ma w ogóle .

boskiHos

Wciska w fotel. Nie sugeruj się dyskusjami, przerzucaniem się faktami, mitami i bóg wie czym. Idź, bo warto to samemu obejrzeć i wyrobić zdanie!

krajenar

Masz 100% rację. Porównanie do kac wawa to... odpuszczę komentarz. Warto wydać na bilet.

ocenił(a) film na 5
boskiHos

Nie opłaca się bo jest to film dokładnie taki jak napisałeś... szkoda kasy....:/:/

ocenił(a) film na 5
boskiHos

Moim zdaniem się nie opłaca- film jest nudny, nie jest dobrze zrobiony, nie trzyma w napięciu, ma komiczne momenty- całkiem niezamierzone. Wszyscy dobrze grają -ale nie dają rady- scenariusz jest chyba do kitu....? Odcinek Gliny Pasikowskiego -gdzie też młody Sthur gra i odkopuje groby Cyganów jest 100 razy lepszy- ale tam był sensowny scenariusz. Polacy są przedstawienie jakoś powierzchownie- trudno powiedzieć- film bez półcieni. Ale jeśli tematyka Cię interesuje to może idź- ale może na czw z Kinder bueno czy coś- 20 zł szkoda. Pozdrawiam!

boskiHos

Trochę mnie rozbawiło pytanie ;) bez obrazy Film jest moim zdaniem obowiązkową pozycją. Nie jest o Żydach, ani o Polakach jest o naturze człowieka, o tym do czego może dojść jeśli jest w konflikcie z prawdą i tradycją. Ogólnie jest to bardzo dobry thriller ze świetnymi zdjęciami i muzyką.

boskiHos

Oczywiście że się opłaca. Wróciłam z kina tak poruszona tym filmem....Każdy powinien go obejrzeć by zrozumieć że to zło które jest w każdym człowieku (ja i dobro) trzeba "oswoić" i panowac nad nim

ocenił(a) film na 7
CzerwonaSzminka

Jak tak czytam te wasze komentarze na temat głębi tego filmu, to odnoszę wrażenie, że znajduję się on poniżej poziomu dna. Jak Ty potrzebujesz oglądać filmy, żeby zrozumieć, że musisz panować nad swoimi emocjami to nieźle.

ocenił(a) film na 1
boskiHos

Ale mnie rozwalają powyższe teksty, że film nie jest "o Polakach i Żydach". Tak, ten film jest uniwersalną opowieścią o naturze ludzkiej, ble ble ble... Tylko skądś te macewy się pojawiają i pojawiają, a ogólnie to akcja toczy się przypadkowo w zapadłej polskiej wsi. Ale co tam, takie szczegóły. Niezłą propagandę towarzysze tutaj szyjecie, oj niezłą :)

Nie wiem, Wy tak z sami z siebie robicie wariatów czy wam za to płacą? Gorszych bredni jeszcze nie czytałem. Kogo Wy chcecie tutaj manipulować?