Może dostanie za to dofinansowanie od Żydów z Usraela, a może nawet za swój wkład w
promocję martyrologii narodu wybranego przytrafi mu się Oscar...
Nie wiem czy Oscar będzie czy nie,ja film zawsze oceniam za walory artystyczne,rozkładam go na czynniki pierwsze.Dalej następna sprawa dużo osób zarzuca mu że jest bardzo stronniczy,za mało obiektywny,oczywiście to mogę jeszcze zrozumieć ale gorzej jeśli gro osób uważa(w tym i ty Andrzeju nie obraź się),że w tym filmie jest pokazane same kłamstwo.Dobrze wiemy,ze dawne animozje z dawnych czasów w stosunku do żydów pozostały do dziś(podobno słowo żyd w Polsce gorsze niż słowo pedał),skądś one się brały,ktoś tu napisał,że żeby je zrozumieć trzeba by przeczytać grube tomisko,tak wiele jest czynników.Gdy na polskich ziemiach mieli nas pod kontrolą czerwoni wtedy żydzi mieli minimalnie lepiej od nas,płaszczyli się przed nimi jak to robi naród(ludzie)słabi(nie każdy musi być odważny)gdy na nasze ziemie wkroczyli Niemcy wtedy role się odwróciły,pierwszymi do eksterminacji byli żydzi w kolejce czekali Polacy,którzy nieliczni oczywiście wykorzystywali sytuację i się na żydach mścili(na różne sposoby w tym również pomagając Niemcom w ich zwalczaniu)za to,ze wcześniej płaszczyli się przed komunistami.Następnym pretekstem było to,że żyd był w tamtych czasach często bogaty zaś Polak z reguły biedny a wiemy bogactwo kole w oczy,czyli zazdrość,która nam do dziś pozostała.Dlatego na obczyźnie gdy polak ma trzymać sie jak najdalej od drugiego polaka,niepisana reguła,którą większość z nich potwierdza,czyli albo rodak ciebie wyroluje,albo zazdrości albo okradnie(znam wiele przypadków!).Wszystko to piszę jako obiektywny obserwator zachowań ludzkich,nie trzymam strony żydów,żeby nie było....
Oczywiście filmu jeszcze nie oglądałem tak więc nie mogę sie odnieść do niego a,ze był zrobiony z pobudek wyrachowanych?No ale przecież wiekszość filmów jest robiona z tych pobudek jedne z mniejszych drugie z większych....W ogóle jak patrze na wiele aspektów naszego życia to "każdy kij ma dwa końce"(wszystko można oceniać z dwóch punktów widzenia czyli punkt widzenia zależy od punktu siedzenia)....
Osobiście wkurza mnie dofinansowywanie filmów o takiej tematyce przez ministerstwo czy inny instytut sztuki filmowej, ponieważ tego typu filmy - bardzo chętnie rozpowszechniane za granicą - zapewniam Cię że zbierze nagrody na różnych festiwalach - "Polacy" tacy jak Wajda Czy Polański już wychwalają film pod niebiosa - tylko psuje i tak już zszargany wizerunek Polaka za granicą. Przytłaczającą wiedzę o naszym kraju i obozach zagłady zaprezentował choćby "Burak" Obama. Jeśli ktoś chce kręcić paszkwile - niech to robi za własne pieniądze lub fundusze Żydów, którym podjęta tematyka jest na rękę. Jak Pan Pasikowski jest odważny i chce podjąć kontrowersyjny temat niech nakręci wspominane w innych postach tematy - Żydzi w NKWD, mordy żydowskie na Polakach Koniuchy, Wołyń itp. Lub niech nakręci dokument o ludobójstwie jakie od wielu lat ma miejsce w Palestynie.
No ale dlaczego żydów tak nienawidzimy?ja mam wrażenie że gro osób którzy atakuja ten film również nienawidzi żydów...
Nie powiedziałbym cały świat bardziej chodzi o arabów i w bardzo dużej mierze skrajna prawica lub ugrupowania ala KKK, skini, ORN lub tego typu ugrupowania, choć jest część ludzi o innych poglądach. Tylko jest ważne pytanie czemu lub za co? I czy jest to powód do likwidacji ich? Jeśli zaś chodzi o ogólne powstanie samego filmu mam mieszane uczucia. Jeżeli chodzi czemu tak mam to:
-ludzi którzy nie wierzą w te zdarzenia i tak nie przekona, tylko podburzy do agresji, zresztą już to widać.
-ludzi którzy w te zdarzenia wierzą - nic w nich nie zmieni.
-ludzi którzy mają niby obojętny stosunek, czyli no zdarzyło się ale trzeba iść dalej przecież nie będziemy przepraszać za głupotę jednostek też mało ruszy.
- i to co sam napisałeś czemu nikt nie ma na świecie odwagi pokazania grupek żydów w złym świetle, ale to chyba jest oczywiste ktoś taki został by okrzyknięty największym antysemitą.
- i kolejne film "Opór" z Danielem Craigiem w którym główny bohater jest pokazany niemal idealnie ale z tego co czytałem to on nie była aż takim ideałem.
- czemu tylko my Polacy mamy się bić w pierś, ponieważ takie sytuacje i to większej liczbie miały miejsce na Litwie, Łotwie, Estonii, Białorusi czy Ukrainie.
- czemu np. Ukraina nie bije się w pierś za mordy band UP-a na Polakach tylko wręcz przeciwnie gloryfikuje ich, stawiając pomniki.
Ale kto mówi o likwidowaniu ??? Nie zabiłbym nikogo - chyba że w obronie własnej lub w obronie życia żony i dziecka - wtedy zabiłbym bez chwili wahania. Żydów nie znoszę za butę, hipokryzję, odiweczną "jazdę na holocauście", odgrywanie ofiar w momencie gdy nmają w sensie dosłownym władzę praktycznie nad cały niearabskim światem - patrz - USA: banki, prawo, medycyna, Hollywood. Polska - banki, prawo, medycyna - sprawdź sobie prawdziwe nazwiska i rodowody profesorów na większości polskich uczelni, media vel wyborcza i TVN, elity finansowe - NIE NIE SĄ TO TEORIE SPISKOWE jak ktoś usiłuje wmówić młodemu pokoleniu....