PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Nie mówię tu o filmie, bo go jeszcze nie oglądałem. Mam na myśli raczej tych, którzy oskarżają
Pasikowskiego o to, że jego film jest antypolski i nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.

Kochani! Na polskim tronie siedzieli nie tylko Batory i Sobieski, ale też Wiśniowiecki. Mieliśmy
w swej historii Grunwald, Kircholm i Wiedeń, ale była też szlachta w Ujściu, która poddała się
Carolusowi bez walki. Mieliśmy insurekcję kościuszkowską i powstania, ale pamiętajmy o
Targowicy. Mieliśmy Irenę Sendlerową, ale także i Jedwabne. Mieliśmy AK, ale też i volksdeutschów. Mieliśmy Solidarność, ale także i ZOMO.

W polskiej historii są czarne karty. Dlatego cieszę się, że ten film powstał. Bo pokazuje nam, że
nie jesteśmy narodem samych świętych i ofiar, ale też grzeszników i katów.

Skąd tyle nienawiści wobec filmu? Bo nie umiemy się przyznać, że nie jesteśmy idealni
(conditio humana). Albo po prostu boimy się, że tak może być.

ocenił(a) film na 1
zejfi

Dlatego ,że o ile ZOMO istniało naprawdę, historia z tego filmu jest przekłamana. Jeszcze jakąś łaciną zarzucisz?

Xavras

A, zarzucę. Licentia poetica ma swoje prawa. Zważywszy, że nie jest to film historyczny, tylko o-historię-się-ocierający. Trochę jak "Psy" (zmiana ustroju w Polsce) lub "Demony wojny wg Goi" (wojna w byłej Jugosławii). Tylko, że w ich przypadku jakoś nikt nie mówi, że są przekłamane.

ocenił(a) film na 1
zejfi

No ale ani Psów ani Demonów Wojny nikt nie reklamuje jako filmów, za pomocą których rozliczamy się ze swoją historią. Tym bardziej ,że jest to film zupełnie jednostronny - antysemityzm to dla Pasikowskiego chwyt marketingowy nic więcej.

ocenił(a) film na 7
Xavras

Przekłamany? Człowieku przecież dziś po tych wszystkich latach sam IPN nie jest pewny co się wtedy wydarzyło, nawet zeznań świadków, którzy przeżyli nie można brać na poważnie bo kto plułby we własne gniazdo...

Zejfi bardzo fajnie napisane.

ocenił(a) film na 1
siLk_2

No i w związku z tym, że nie wiadomo, co się wtedy wydarzyło nakręćmy film o polskich antysemitach, co to krzyżują ludzi. Tobie widzę to pasuje.

Gdyby to nie było szkodliwe dla Polski to by było na prawdę zabawne.

ocenił(a) film na 7
ulisses_prime

Fajnie że film powstał, ale moment ukrzyżowania uważam za najsłabszy motyw w filmie.

Wytłumacz mi szkodliwość jaką niesie ten film. Ktoś nam kurek z gazem zakręci? Pojedziesz na wakacje do Izraela i ktoś ci napluje w twarz bo jesteś Polakiem? Przekonaj mnie.

ocenił(a) film na 1
siLk_2

Jeżeli masz czas i ochotę możesz obejrzeć film na youtube "Zniesławienie" (w 8 częściach ). Zrobiony przez Żyda żeby nie było. Dość wyważony. Zobacz co oni robią z dzieciakami. Jak im piorą w głowach na temat Polaków.

I odpowiadając teraz na Twoje pytanie czego się boję. Tak, mam poważne obawy, że jeżeli jeszcze w dalszym ciągu będziemy przedstwiani wyłącznie, jako mordercy Żydów to w zachodniej Europie czy USA nie będziemy mieli czego szukać. Nie mówiąc już o Izraelu. Tam ludzie mają w dupie polską historię. Wiedzę czerpią z kultury masowej, jak np. taki film.

ocenił(a) film na 7
ulisses_prime

Przedstawiani wyłącznie jako mordercy Żydów??? Popraw mnie ale to chyba pierwszy film w którym poruszony jest ten wątek. O Jedwabnem ludzie wiedzą od dawna nie tylko w Polsce i nie przeszkodziło to Polsce w wejściu do UE. Naprawdę wierzysz że ten film coś zmieni albo nagle nasza uboga kinematografia na siłę zacznie produkować podobne filmy???

ulisses_prime

EJ! SPOILER!!!

Xavras

Nie jest to film historyczny tylko fabularny. Mocna dyskusja była dzisiaj na ten temat w Trójce. Ludzie podchodzą do tego filmu jak do pokazania naszej historii a absolutnie nie jest to film który ma wiernie odzwierciedlać nasz dzieje. Wiele osób ma problem z rozróżnieniem tego. Pojawiły się głosy: Pasikowski przeproś lub za Pokłosie itp. Ludzie, dajcie na luz.

ocenił(a) film na 1
perun_6

Ach to tylko film fabularny? To czemu Pasikowski, Stuhr i Zamachowski mówią w wywiadach o rozliczaniu z naszej historii, a dzieci w szkołach mają z tego filmu lekcje?

ocenił(a) film na 1
zejfi

Jasne, że mamy w historii karty lepsze i gorsze - jak każdy naród. Problem polega na tym, że sugeruje się ludziom, ze ten fil jest taki ważny ponieważ ukazuje problem stosunków polsko - żydowskich właśnie! Nakazuje się nauczycielom prowadzanie dzieci do kin itd. A ten fil pokazuje tylko część prawdy a resztę zupełnie zakłamuje. Nikt w Polsce nie mordował Żydów za to że ich przodkowie zamordowali Chrystusa...To jakiś absurd! Do pogromów dochodziło na terenach opuszczonych przez sowietów po wkroczeniu na nie wermachtu, kiedy to inspirowana przez Niemców ludność polska mogła zemścić się na Żydach za kolaborację z NKWD - czyli za zdradę. To jest w Polsce temat tabu. Pasikowski zupełnie go pomija. Woli "jeździć po polskim katolicyzmie" bo to teraz bardzo modne. Drażni mnie ciągle podsycany temat Polaka antysemity. Powedz mi w jakim innym kraju (oprócz Izraela i może USA) w rządzie, sejmie i na najwyższych stanowiskach w państwie jest taki wysoki procent Polaków żydowskiego pochodzenia? Czy to świadczy o naszym antysemityzmie czy odwrotnie?

ocenił(a) film na 8
ubik77

"...Powedz mi w jakim innym kraju (oprócz Izraela i może USA) w rządzie, sejmie i na najwyższych stanowiskach w państwie jest taki wysoki procent Polaków żydowskiego pochodzenia? Czy to świadczy o naszym antysemityzmie czy odwrotnie?"

A Ty mi powiedz ile procent z tych Polaków żydowskiego pochodzenia nosi swoje rodowe nazwisko?

ocenił(a) film na 1
jacekon

Niewielu. A co to ma do rzeczy?

ocenił(a) film na 8
ubik77

To że gdyby zostali przy swoich nazwiskach na pewno nie dostaliby się na te stanowiska.

ocenił(a) film na 1
jacekon

Jesteś b. naiwny....

ubik77

Polacy żydowskiego pochodzenia na najwyższych stanowiskach? Żydowską krew dziedziczy się po matce! Ilu tuzów ma matki Żydówki?

ocenił(a) film na 1
zejfi

Czy jeżeli masz ojca Żyda a matkę dajmy na to holenderkę to jesteś Żydem, półżydem czy żydoholendrem? Wiem,ze Zydzi dziedziczą "żydostwo" po matce. W takim razie dzieci naszego prezydenta (nawet nie wiem czy je ma) są Żydami;)
A na poważnie żydów na wysokich stanowiskach w kraju jest duży odsetek niemal w każdej dziedzinie życia. Jest to spadek pokomunie. Po '45 kierowniczą rolę w "organach" Rosjanie powierzali Żydowskim komunistom bo Polakom nie ufali. Wystarczy trochę poczytać na ten temat. Jak myślisz skąd się wziął rok '68? To były tylko walki frakcyjne w aparacie a winą za to obarczono cały naród.

zejfi

Uwaga Uwaga! wg najnowszej historii świata spisanej i aktualizowanej przez najwspanialszą, nieskalaną i najbardziej uczciwą nację, która jako jedyna ma licencję na prawdę......................... To Polacy zabili Jezusa Chrystusa!

zejfi

Zgadzam się z Tobą. Pozwole sobie wrzucić swój post z innego miejsca o obrazie Polaków i historii w kinie. Przecież cała filmogriafia za czasów PRL-u, ale także po 1989 r. ukazywała Polaków w sposób idealistyczny, często bez skaz. Takze dzisiaj powstaja filmy ukazujące heroiczne postawy Polaków - np. W ciemności, Katyń. A to, że pojawiają sie również obrazy ukazujace Polaków z innej strony, tej gorszej - np. Obława, Czas honoru, Róża ( chociaż przygladając się dokładnie i tym filmowm mozna dostrzec prawdziwie heroiczne postawy) to trend obecny we współczesnej kulturze, w dzisiejszej humanistyce - tzw. odbrązowywanie przeszłości, i to nie tylko w przypadku Polski. To jest widoczne w całej Europie. Polecam zapoznać się z książką B. Korzeniewskiego - "Transformacja pamięci, Przewartościowania w pamięci przeszłości a wybrane aspekty funkcjonowania dyskursu publicznego o przeszłości w Polsce po 1989 roku" by stworzyć w sobie lepszy ogląd problemu.
Przeszłość składa się z aktów herozimu Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców oraz z aktów zezwierzęcenia Polaków, Żydów, Rosjan, Niemców itp. i ten dwugłos powinien być obecny w kinie, tv.

A tak na marginiesie to trzeba pamiętać, że film autortzy filmów z wojna w tle tworzą pewną opowieść o ludziach i ich wyborach, pogmatwanych losach, a czasy wstrzasów jak II wojna są najlepszą oprawą ukazującą te losy. Wykorzystuje sie prawdziwqe zdarzenia, prawdziwe fakty a fikcyjnych bohaterów konstruuje w dramatycznych realiach epoki.

ocenił(a) film na 2
zejfi

Pytasz: "Skąd tyle nienawiści wobec filmu?" A skad tyle nienawiści tzw "polskich elit intelektualnych" IIIRP w stosunku do Polaków, Kościola, tradycji. Czemu tak nachalnie promuje sie pedagogikę wstydu?

ocenił(a) film na 7
cuboy

Bo ten film to jest zwyczajne pójście na łatwiznę. Idealnie wpisuję się ostatni trend zwalania całej winy za zło II WŚ na Polaków. No ale nie ma się co dziwić. Jak ktoś nie ma odwagi, żeby się postawić tym co na niego plują to przyzna im rację i będzie pluł sam na siebie. Już taka to cecha ludzi maluczkich.

ocenił(a) film na 2
grd1

A propos odwagi: Minister Zdrojewski podkreślił, że podziwia twórcę "Pokłosia" za "odwagę podjęcia trudnego tematu".
Tak samo odważni byli palikotowcy, którzy moherowym babciom szczali do zniczy na Krakowskim Przedmieściu.

ocenił(a) film na 8
grd1

A może odrobina precyzji - w którym dokładnie miejscu ten obraz "idzie na łatwiznę"? I o jakim trendzie mowa? Bo akurat u mnie w kinie pokazana była tylko jedna społeczność jakiejś jednej wybranej wsi (i nie o nazwę tu chodzi, bo jak już wielu zauważyło - to NIE JEST film historyczny). Na dodatek społeczność i tak wewnętrznie podzielona (choćby odrębne stanowiska dwóch księży). Jak na podstawie tego filmu można wysuwać tezę "zwalania całej winy za zło II WŚ na Polaków"?
Film odniósł sukses choćby pod tym względem, iż wywołał wśród Polaków tak liczne i jakże burzliwe dyskusje? A przecież od konstruktywnej dyskusji wszystko się zaczyna...

ocenił(a) film na 7
szymonka

W miejscu, w którym mówi o Polakach antysemitach, którzy nie potrafią się pogodzić z własną, brudną i nie do końca pozytywną historią. Ja nie na podstawie tego filmu wysuwam tę tezę tylko na podstawie tego co się mówi o Polakach i Polsce odnośnie drugiej wojny światowej. Choćby słynne "polskie obozy zagłady", mordowanie Ukraińców w Małopolsce, wypędzenie Niemców czy właśnie wymordowanie Żydów w Jedwabnem i wiele innych podobnych aspektów, których teraz nie chce mi się szukać, ale o których co jakiś czas w mediach słychać. Właśnie poruszając temat wpisujący się w ogólnoświatową propagandę idzie na łatwiznę.
Wielu zauważyło, że to nie jest film historyczny i tak samo wielu zauważyło, że jest, więc tutaj akurat Pasikowski się powinien wypowiedzieć czy jest czy nie jest, bo domniemywać to sobie można. Jeżeli nie jest to w ogóle nie kumam po co wymyślił tak niedorzeczną historię.

ocenił(a) film na 8
grd1

Hmm... to jeszcze zależy jak kto definiuje film historyczny? Osobiście uważam, iż o zakwalifikowaniu do tegoż gatunku powinna świadczyć m.in. próba ukazania szerszego horyzontu czasowego danego narodu, społeczności, czy kultury, a nie jedynie przedstawienie jakiegoś wąskiego zjawiska, pojedynczej historii człowieka czy grupy ludzi. Byłby to warunek konieczny, ale oczywiście niewystarczający. "Pokłosie" zatem nie wpisuje się w ten nurt (przynajmniej według mnie). A owa "ogólnoświatowa propaganda", o której wspomniałeś - czy nie uważasz, że raczej obraz Polaków na tle historycznym jaki stanowiła II WŚ jest prędzej gloryfikacją postaw i zachowań aniżeli formą oskarżeń? Chyba wśród dzieł i publikacji (zarówno książkowych jak i filmowych) więcej jest tych pierwszych? A może się mylę... Tak więc to nie do końca "pójście na łatwiznę".

ocenił(a) film na 7
szymonka

Tak jeśli popatrzeć na publikacje polskie. Nie mów mi, że nie słyszysz tych światowych głosów o "antysemickich" Polakach, którzy wywołali wojnę, po czym mordowali Żydów bardziej niż Niemcy. Wiesz ten film w jakimś tam stopniu jednak odwołuje się do konkretnyych wydarzeń historycznych, więc może nie jest sensu stricto historyczny jednak jakąś naszą historię pokazuje. Tu nie chodzi o jedną wioskę. Nikt na świecie oglądając ten film nie będzie mówił, że to tylko jedna wyjątkowa wioska w Polsce, a reszta Polaków była w sumie oka. Ludzie za granicą będą patrzeć teraz na nas poprzez pryzmat tego filmu jak przez soczewkę.
To jest to samo co stało się przyczyną wyrżnięcia Żydów w Jedwabnem i innych miejscowościach na Kresach po wkroczeniu tam Niemców. Kilku Żydów wstąpiło do NKWD czy administracji sowieckiej walnie przyczyniając się do tępienia polskości na tamtych terenach. Przy czym byli bardzo widocznie bo się bardzo starali przypodobać nowej władzy. Ludzie jak to ludzie lubią uogólniać, więc automatycznie każdy Żyd stawał się bolszewikiem i sowieckim zbrodniarzem. Skutek jaki był wszyscy wiemy. Teraz kolega Pasikowski nakręcił film o polskiej wiosce, której mieszkańcy nie widzą nic złego w tym co się u nich stało przed laty, bo "antysemityzm" wyssali razem mlekiem matki. Oczywiście znalazł się wśród nich jeden wyjątek ale to oczywiście wyjątek. Teraz ludzie za granicą będą traktować ten film jako przykład polskiego społeczeństwa, które z natury jest "antysemickie" choć oczywiście zdarzają się w nim wyjątki ale jacy są w całości to wszyscy widzimy. Przy ogólnej propagandzie traktującej o Polakach "antysemitach" ten film to jest zwyczajny strzał w kolano.