Proszę o komentarz ludzi trzeźwo i samodzielnie myślących , niepodatnych na wpływy .
Dla mnie film stawia pytania o nie tyle o polskość czy nie-polskość, ale przede wszystkim o człowieczeństwo. Poza tym jest to dobry thriller i naprawdę świetnie wchodzi w psychikę ludzi. Ale wiadomo, nie można pisać, że to tylko thriller, bo opowiada o tym, co miało miejsce i nie można tego wypierać (o wypieraniu z pamięci faktów też ten film mówi). Będziemy nieuczciwi wobec wszystkich, jeśli będziemy pomijać pewne wydarzenia. Wszyscy już dawno wiedzą, że Polacy ratowali Żydów, ale u nas się to zazwyczaj podaje zupełnie bezkrytycznie (nie wspominając na przykład o tym, że czasem grabili ich przy tym z całego dobytku). To są sprawy wielowymiarowe, trudne. Ludzie często nie chcą o tym gadać, bo nagle się okazuje, że nie można przypiąć wygodnych łatek: szlachetni Polacy, biedni Żydzi, źli Niemcy. I jak zagłębić się w problematykę, okazuje się, że niestety, Polacy czasem także mordowali i wydawali Żydów.
Po co więc ten film? Dla otwartych ludzi po to, żeby się zatrzymać i pomyśleć. Jest też dlatego, że w u nas, w Polsce, historii uczy się utartym schematem i dorośli ludzie później uważają, że Polacy zawsze byli biednym ciemiężonym ludem, Chrystusem narodów, walczyli za wolność naszą i waszą i w ogóle byli tak wspaniali, że z tej zawiści to zawsze, ktoś musiał robić im krzywdę. Takie podejście jest nie tylko niesprawiedliwe, ale po prostu kłamliwe.
Długo pisałam,ale chyba przekazałam, co chciałam.
"To są sprawy wielowymiarowe, trudne. Ludzie często nie chcą o tym gadać, bo nagle się okazuje, że nie można przypiąć wygodnych łatek: szlachetni Polacy, biedni Żydzi, źli Niemcy." ... To są bardzo rozsądne słowa. Potem piszesz: "I jak zagłębić się w problematykę, okazuje się, że niestety, Polacy czasem także mordowali i wydawali Żydów." ...należało by jednak dodać - "a Żydzi niestety czasem mordowali Polaków i niestety czasem mordowali innych Żydów i niestety bardzo często pomagali Niemcom mordować innych Żydów i niestety...."
Może przeciwników tego filmu wkurza to, że film pokazuje właśnie "łatki", inne niż te najczęściej przyjmowane, ale wciąż łatki. Trudno mi się zgodzić z taką wizją historii (swoją drogą nauka historii to jak dla mnie, wyłącznie wizje, nawzajem się znoszące i wykluczające przebłyski przeszłości) w której odpowiedzialność za zagładę Żydów w czasie II wojny światowej próbuje się rozmienić na drobne. Żydów nie mordowali Niemcy. Mordowali ich Naziści (kim byli Naziście, nie do końca wiadomo, może jak przedstawia to jakiś film, przybyli z kosmosu) a pomagali im Ukraińcy, Litwini, Łotysze, Rosjanie i Polacy. Niemcy nie mieli z tym nic wspólnego. I takie właśnie wizję budują świadomość nam współczesnych. Przypuszczam, że za kilka pokoleń nikt nie skojarzy zagłady Żydów z Niemcami. Za to z wyżej wymienionymi nacjami w tym z Polakami i owszem.
Widziałem fragment wywiadu z M. Stuhrem w którym tłumaczył, że przecież jest tyle filmów w których pokazuje się heroizm Polaków w ratowaniu Żydów, więc trzeba było zrobić taki film, w którym pokazuje się drugą stronę medalu. Proszę podać, jeśli ktoś zna tytuły tych filmów, polskich filmów, w których pokazuje się heroizm Polaków w ratowaniu Żydów. W których ten temat jest głównym motywem.
Krótko, żeby kłamstwem gnoić Polaków! w myśl tezy że kłamstwo powtarzane setki razy staje się prawdą.
Zaczynam w końcu rozumieć to plemię żydowskie.Oni są rozgoryczeni że Niemcy ich w dużej ilości wymordowali na terenach Polski w czasie 2 WŚ ,i mają za złe Polakom że im nie pomogli tylko niby się przyglądali.A Polska to była ich ziemia obiecana i chcą tu wrócić ,w tym celu rękami zdrajców tudzież żydowskiego pochodzenia chcą wyplenić teraz Polaków z ich ziemi.Takie gowniane filmy mają wpoić Polakom że ich przodkowie byli źli i mordowali dobrych biednych żydów co jest kłamstwem
Opowiadając sie po którejś ze stron sam stanę się strona konfliktu . Dla mnie liczy się osobowość a ja sam tak jak i Ty jestem istotą żywą i zamieszkuję planetę Ziemię .
Żeby dalej szerzyć tą propagandę antypolską, teraz żeby Polacy sami zaczęli wątpić w własne bohaterstwo i przyznali się do pomocy w holokauście żydów. Zastanawia mnie jak taki poważny naród żydowski może takie kłamstwo powielać i w nim uczestniczyć, czy żydzi naprawdę chcą zmyć winę za holokaust z Niemiec i przerzucić winę na Polskę?? Bo dziś ta propaganda działa i przynosi odpowiednie skutki, dziś Niemcy kojarzą się z Mercedesem a Polska z holokaustem, nawet prezydent Obama to potwierdził swoją wypowiedzią - Polskie obozy śmierci.
Tu trzeba odpowiednio i agresywnie działać przeciw tej nagonce na Polaków, którzy byli narodem najbardziej poszkodowanym w II wojnie światowej, a takie filmy Pasikowskiego tylko pokazują że środowiska za to odpowiedzialne tak naradę boją się BRAKU ANTYSEMITYZMU i próbują go wskrzesić. Żyję trochę wiosen na tym świecie i z antysemityzmem nie miałem w ogóle styczności. Wmawia się Polakom, że jesteśmy antysemitami co jest oczywiście nieprawdą. Tyle u nas antysemityzmu co w innych krajach Europejskich. Poszczególne przypadki antysemityzmu piętnuje się w reżimowych mediach i pokazuje - tak Polacy to antysemici, tu pseudopolaczek Lis doskonale swoje 3 grosze dokłada - promując Grossa i Pasikowskiego.
Co więcej czytając te komentarze niektórych osób na tym forum odnoszę wrażenie, że Jurgielt nigdy się nie skończył, dalej jedna z drugą świnią próbują wmawiać w swoich komentarzach, że pomagaliśmy w holokauście(jak znajdę czas to założę wątek pokazujący ile wymordowali Niemcy żydów ile Polacy). Sprzedajne pachołki, zdrajcy Polski szkalują nas i zachwalają ten film do kwadratu, próbując wmówić NAM POLAKOM że jesteśmy winni tak samo holokaustu jak Niemcy. Rzygać mi się chce na takie osoby... Taka właśnie postawa pseudopolaczków szykuje nam kolejną zgubę Polski, sprzedajni łajdacy - won do swoich okupantów i precz ze swoimi przekupionymi łapskami od naszej biednej upodlonej OJCZYZNY!!!