największa bzdura tego filmu - chłop ze wsi na polskim zadupiu czyta bez zająknięcia napisy z
macew w jidisz
Mogę się zgodzić z tym zarzutem -pod tym względem scenariusz przerósł nieco Pasikowskiego.Jednak jeśli już coś piszesz,sprawdź dobrze- napisy na macewach są w hebrajskim,a to zupełnie inny język niż jidysz
mój błąd. ale i jidisz i hebrajski to raczej "kosmos" dla chłopa z polskiej prowincji
Przemawia przez ciebie skrajna ignorancja. Ja w tematach, o ktorych nie mam pojecia w ogole sie nie wypowiadam. Twoja wiedza jest tutaj zerowa, a ferujesz glupiutkie wyroki. Zalosne i zenujace.
Po pierwsze napisy na macewach sa w jezyku hebrajskim. Po drugie 20 lat temu powstal slynny film dokumentalny, ktorego bohaterem byl mlody Polak z prowincji, ktory sam z siebie zaczal sie uczyc hebrajskiego. Umial czytac miedzy innymi napisy na macewach. Film w Polsce wzbudzil kontrowersje, gdyz pojawialy sie w nim zarzuty wobec Polakow nie tylko o antysemityzm, ale tez o kolaboracje z nazistami (w dziele wylapywania i mordowania Zydow). Przetoczyla sie wowczas przez Polske dyskusja na ten temat, zas ow mlody czlowiek zostal poddany totalnej krytyce przez srodowiska prawicowe i nazwany nawet zdrajca i slugusem Zydow. Z drugiej strony tez nie mial lekko, bo w izraelskiej szkole sredniej (zostal zaproszony do Izraela jako przyklad mlodego Polaka interesujacego sie wspolna polsko-zydowska historia) naskoczyli na niego mlodzi Zydzi, ktorzy - rowniez z powodu glupoty - wszystkich Polakow wrzucali do jednego worka i byli swiecie przekonani, ze kazdy Polak to prymitywny antysemita.
Innymi slowy Pasikowski mial znakomity material, na ktorym mogl budowac postac. Inne zdarzenie, ktore zainspirowalo rezysera, to ukrzyzowanie chlopa na drzwiach stodoly. Do zbrodni tej doszlo w roku 1990 albo 1991 a powodem konfliktu byla ponoc krowa. Symboliczna scena ukrzyzowania znajduje sie w filmie, podobnie jak postac mlodego Polaka odczytujacego napisy z macew... Proste?
Krotko mowiac - jesli czegos nie wiesz, na czyms sie nie znasz, ostrozniej feruj wyroki. Tylko wiedza uprawnia do formulowania ocen/opinii w danym temacie, tobie tej wiedzy ewidentnie brakuje, pozostaja tylko wyobrazenia.
Krzyś"nie feruje wyroków" ,tylko pisze że film wzbudził w nim i w wielu przypuszczam podejrzenie wielkiej "niedorzeczności" ( ja nie używam słowa "bzdura ") Bohaterem Pasikowskiego nie jest " młody chłopak z prowincji " ale w odczuciu większości to CHŁOP. Nie neguję,że chłop może nagle zapragnąć uczyć się języków,ale nie zaprzeczysz ,ze to brzmi co najmniej dziwnie.Symboliczne (oczywiście ) ukrzyżowanie w filmie , którego inspiracją był konfllkt o krowę???? Przyznasz ,że to brzmi koszmarnie (swoją drogą jakim bydlęciem nomen omen musi być człowiek skoro może ukrzyżować drugiego za krowę...
Ja nie oceniam stopnia czlowieczenstwa zbrodniarza mordujacego kogos za krowe, ale nie smiem kwestionowac faktow. To jest czesc rzeczywistosci. Rzeczywistosc moze byc dla Ciebie, w pewnych ramach, absurdalna, ale nie przestaje byc przez to rzeczywistoscia. Skoro takie sa fakty, takie byly wydarzenia, to w jaki sposob mozna je zanegowac?
Rownie dobrze mozesz oswiadczyc, ze absurdalne, niewiarygodne i dziwne jest wymordowanie paru milionow ludzi (niezalenie od plci, wieku, statusu spolecznego i materialnego) tylko dlatego, ze przynaleza do jakiegos narodu. I zgodze sie czesciowo z Toba w tej kwestii, ale zwroce uwage - to sie naprawde wydarzylo, takie sa fakty, nieistotne czy latwo nam w nie uwierzyc czy nie.
Tutaj zarzut jest taki, ze Pasikowski cos sobie wzial z rzeczywistosci i tworczo uzyl w swoim filmowym obrazie. Ja rozumiem gdyby wzial sobie cos z kosmosu, cos co sie NIE MOGLO zdarzyc. Ale jak mozna powiedziec o czyms co sie zdarzylo, ze sie nie moglo zdarzyc? Przypomina mi sie piosenka Grechuty z sarkastycznym zdaniem "co jest mozliwe to mozliwe".
a przez Ciebie przemawia nieuzasadniona agresja - bo chroni Cię anonimość internetu? z jidisz mój błąd (pzryznam, głupi). rzekomo "słynny film dokumentalny, którego bohaterem był młody Polak z prowincji, który sam z siebie zaczął się uczyć hebrajskiego" sprzed 20 lat? - człowieku, super, że taki film powstał, super, że się o tym dowiedziałem, szkoda że Twój przekaz zakrawa na chamstwo. historia, jeśli prawdziwa - z tym samoukiem - naprawdę szacun, ale przyznasz sam, że brzmi nieprawdopodobnie. A w film Pasikowski pokazał że ot tak sobie młody Stuhr tłumacz napisy z macew, jakby to był tekst z gazetki parafialnej. wyszła niedoróbka w scenariusz, można było lepiej po prostu wątek rozwinąć.
ukrzyżowano chłopa za krowę - to już bez sensu. podaj źródło tego news, bo to już brzmi absurdalnie. ale w miarę kulturalne i bez agresji, jeśli łaska.
Obok antysemityzmu mamy tez w Polsce filosemityzm i najrozniejsze postawy posrednie. Czy historia tego chlopaka jest nieprawdopodobna? Bardziej nieprawdopodobne jest dla mnie to co robili nazisci w czasie wojny. W takie rzeczy po prostu nie sposob uwierzyc. To sa bajki i zmyslenia. Caly problem w tym, ze te bajki okazuja sie prawda. Tak naprawde bylo. Nazisci naprawde mordowali Zydow na niespotykana wczesniej skale. Nieprawdopodobne? Calkowicie sie z Toba zgadzam. Ale to nie znaczy, ze nie mozna o tak nieprawdopodobnych historiach pogadac, pouczyc sie o nich, napisac o nich ksiazki czy nakrecic o nich filmy.
Natomiast film Pasikowskiego to oczywiscie fikcja, nie jest ta opowiesc oparta na faktach, ale czerpie z rzeczywistosci pewne obrazy, zdarzenia, symbolike. Jednym sie moze ona nie podobac, innym przypada do gustu. Pamietajac tamten kontrowersyjny film dokumentalny zupelnie mnie nie moze razic postac mlodego czlowieka, chlopa, ktory pielegnuje pobliski zydowski cmentarz czy opanowuje alfabet hebrajski.
W samej Warszawie jest kilka osrodkow kulturalnych, w ktorych mozesz uczyc sie hebrajskiego. Zainteresowanie zajeciami jest ogromne, zwlaszcza wsrod mlodych osob. Takie sa fakty. Wiarygodne czy nie, nie wnikam w to.
Dla mnie niewiarygodne jest to, ze w Polsce moga istniec grupy neonazistowskie. Tak, w tej samej Polsce, w ktorej nazisci dokonali ogromnego dziela zniszczenia i chcieli Polakow jako narod wymazac z kart historii. I w tej Polsce sa ludzie, moze nie jest ich duzo, ktorzy witaja sie hitlerowskim pozdrowieniem i odwoluja sie do symboliki nazistowskiej oraz glosza bardzo podobne poglady co nazisci. Po prostu nie moge w to uwierzyc.
O wiele bardziej wiarygodna jest postac mlodego Polaka, ktory porzadkuje zarosniety, zapuszczony zydowski cmentarz i opanowuje nietrudny alfabet hebrajski, niz postac mlodego Polaka, ktory wola "heil hitler".
Zrodlo newsu o krowie? Przeciez mowil o tym Pasikowski, a potem powtarzal to Stuhr w paru wywiadach prasowych. Sam pamietam te historie. Goscila w reportazach telewizyjnych i owczesnych serwisach informacyjnych. Byla to sprawa dosc glosna medialnie, bo nietypowa.
Podobnie jak historie podpalania gospodarstw na Pomorzu w latach 90-tych, dzierzawionych przez Holendrow. Przejmowali nieuzytki po pegieerach, unowoczesniali technologie, zwiekszali produkcje i zyski, zatrudniali okolicznych mieszkancow przy pracach polowych. Miejscowi chlopi (ich czesc) nie mogli zniesc, ze komus powodzi sie lepiej niz im i ze ktos ma pomysl, energie i ochote by rozwijac swoje gospodarstwo. Czuli gorycz i frustracje oraz oczywiscie zawisc. W nocy organizowali tzw. marsze z pochodniami. To byly obrazki rodem ze sredniowiecza, sek w tym, ze mialy miejsce we wspolczesnej wolnej, demokratycznej Polsce.
Podałeś świetny przykład jacy mogą być Polacy i nie podważam tutaj prawdziwości tej informacji (choć pewnie w filmie fabularnym widzowie przyjęliby ten fakt z oburzeniem ) .Skoro nie wątpisz w "marsze z pochodniami ",to dlaczego tak mało wiarygodna jest dla Ciebie postać Polaka,wołającego "heil hitler " ? Dla młodych Polaków przeżycia wojenne są tak odległe,jak holokaust dla młodych żydów.Oczywiście,pielęgnuje się pamięć,ale temu światu nie sposób zrozumieć co wtedy się działo. Wystarczy ludzka frustracja ,odpowiednia indokrynacja i można dokonać cudów w "odmóżdżaniu" człowieka.Swoją drogą ciekawe jak wyglądałby sondaż na wiarygodność pomiędzy : młodym Polakiem wołającym "heil hitler" , a chłopem uczącym się hebrajskiego i opiekującym się cmentarzem żydowskim - kto byłby bardziej wiarygodny dla Polaków ??
Ja patrze na swiat sila rzeczy z wlasnej perspektywy. Z perspektywy swojego wychowania, kultury, ktora wynioslem z domu rodzinnego, z perspektywy przyjetego systemu wartosci, z perspektywy wlasnej wrazliwosci. Umiejac odrozniac dobro od zla nie miesci mi sie w glowie, ze w dzisiejszej Polsce - w kontekscie tych konkretnych wojennych doswiadczen, w kontekscie rodzinnych przekazow, w kontekscie pamieci o niemieckich zbrodniach - moga zyc w tym kraju ludzie az tak zwyrodniali by oddawac czesc hitlerowi. To sie po prostu nie miesci w glowie jak bardzo trzeba byc zdemoralizowanym by holdowac tego rodzaju "wartosciom", postawom i pogladom. I jeszcze, co jest czeste wsrod polskich neonazistow, wycierac sobie gebe slowem "patriotyzm".
Polski antysemityzm w jakis sposob korespondowal z nazizmem w czasie IIWS. Nazisci wykorzystali polski antysemityzm. Ten film jednak nie mowi o czasach wojny, mowi o skrawku wspolczesnej Polski. I co jest najbardziej potworne w tym wszystkim - idealnie wspolgra wymowa tego filmu z licznymi postami antysemickimi, ktore pojawily sie masowo rowniez na tym forum.
Niektore posty sa tak odrazajace, ze ich autorzy musza byc albo osobami skrajnie zwyrodnialymi moralnie, albo osobami uposledzonymi umyslowo, albo niedojrzalymi zartownisiami, ktorzy wcale nie mysla tego co pisza. Innego wytlumaczenia nie ma.
Na forum Filmwebu, w zakladce Poklosie, dnia 17 marca 2013 roku (czyli dzisiaj) uzytkownik tebor_2 opublikowal taki oto post:
""watpie w prawdziwosc tego pseudofilmu . wiem ze zydostwo bylo mordowane i tepione od zawsze . cos w was musi byc ze jestescie najbardziej plugawa i ohydna nacja na swiecie . w dalszym ciagu zyd jest najbardziej znienawidzonym czlowiekiem na swiecie i tu nie chodzi o zabranie np palestynczykom ich ziemi tylko za to jacy wy jestescie .parszywi falszywi po prostu kloaka ziemi.szkoda ze hitlerowi zabrakl okolo 8 miesiecy -przynajmniej mniej by was po tym swiecie chodzilo parchy ".
I to mowi wszystko. Jakiez piekielne zlo z tego wyziera. Tacy ludzie jak autor tego postu zyja wsrod Polakow. Mimo wszystko wciaz zyja. A my musimy ich obecnosc znosic ze wstydem i obrzydzeniem.