PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 156996
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

pozytywy: wazne, ze film rozbudza swiadomosc, maluje prawdziwy, acz niechlubny obraz. Polakow. Rewelacyjna gra Roberta Rogalskiego jako Malinowskiego, miejscami podobal mi sie nastroj, jaki tworzyla muzyka i to raczej koniec pozytywow. Glowne negatywy: Rozczarowala mnie gra aktorska Stuhra, ktorego cenie jako kabareciarza, podobala mi sie rowniez jego rola w "Oblawie", tu czegos zabraklo, tym czyms byl chyba brak autentycznosci, ktora mial wspomniany Rogalski. Innych aktorow pomijam, gdyz nie przykuli w ogole mojej uwagi. Rozczarowala mnie rowniez jedna z ostatnich scen, w ktorej Ireneusz Czop otwiera drzwi do stodoly. Nie rozumiem tego zabiegu scenarzysty. Jesli Jozka zabito aby go uciszyc, to dlaczego w tej scenie zrobiono z niego meczennika za grzechy spolecznosci?

ocenił(a) film na 5
prostakrzywa

Zgadzam się. Stuhr kompletnie się nie nadawał! Grał chłopka ze wsi, a mówił jak miastowy, w pewnych scenach kiedy miało być tragicznie Maciek wręcz śmieszył mimiką i grą aktorską, nie wiem jak to się stało, że otrzymał orła za najlepszą rolę... Faktycznie niewiele osób podołało aktorsko, Pasikowski trochę po amerykańsku potraktował temat, film chciał skończyć efektownie i niezbyt mu się udało. Ale trzeba przyznać, że film nie nudził, trzymał momentami w napięciu. Dobrze, że powoli w Polsce zaczyna poruszać się tak trudne tematy.

ocenił(a) film na 9
prostakrzywa

Odkupił grzechy ojca.

ocenił(a) film na 5
mamalgosia

tak doslownie czyta sie scene ukrzyzowania, ale mamalgosiu, czy o to chodzilo zabojcy Jozka?, w mojej ocenie to nielogiczne. chciano jozka ukarac, a nie wyniesc na outarze. poza tym ta scena byla mocno przerysowana i nadajaca sie raczej do teatru... tworzac nastroj i napiecie, o ktorym wspomnial Jachups , Pasikowski wkleil ta scene zupelnie z innej bajki...i rozwalil "powage"... wg. mnie ten zabieg to porazka. Widzowi nie trzeba wszystkiego lopatologicznie wyjasniac...

ocenił(a) film na 9
prostakrzywa

Potraktowałabym to jako symbol. Raczej nie wyobrażam sobie wieśniaków kłopoczących się krzyżowaniem Józka dla idei. Trudno ukrzyżować dorosłego faceta. Trzeba byłoby zdjąć drzwi stodoły i znowu je zakładać. Ale myślę, że to idealne podsumowanie tej całej sytuacji.

ocenił(a) film na 8
mamalgosia

nie wiem czy widzialas kiedys takie drzwi,mozna je otworzyc na maksa i podparte beda sztywne badz zamknac i od srodka zaczepic na hak,zazwyczaj sa dwa wyjscia wiec mozna tak zrobic. czy trudno? wystarczylo ich 5-6,szybkie ogluszenie obuchem siekiery na dlugo by go znieczulilo o ile nie zabilo. wydaje sie to klopotliwe ale zgonienie wszystkich zydow tez nie bylo latwe i podpalenie ich oraz pilnowanie aby nikt nie uciekl a do tego psychicznie nabijanie malych dzieci na widly i wpychanie do srodka... to mi sie wydaje za trudniejsza sprawe bo nie latwiej byloby w nocy isc od domu do domu gromada i zabiajc ich w domach a nastepnie ciala zwiez w jedno miejsce i zakopac badz spalic? w koncu mieli przyzwolnienie niemcow... mozna tu dlugo gdybac... ale symbol jak najbardziej tez to jest

użytkownik usunięty
prostakrzywa

Dokładnie! Wczoraj z chłopakami krzyżowanko zrobiliśmy, a dzieci ukrzyżowanego wbijaliśmy na widły. Oczywiście ostro przy tym pochlaliśmy! Obok nas wiele innych grup krzyżowało. I co mi zrobicie? W moim domu przejętym po spalonych przez dziadka Szlangbaumach nic mi zrobić nie możecie!

ocenił(a) film na 8
prostakrzywa

dla mnie scena krzyzowania jest banalna... bronil on jak to wiesniaki mowili zydkow i jego tez nazwali zydkiem a krzyzowanie go to zaplata za ukrzyzowanie Jezusa przez zydow...no proste jak nic... wystarczy sluchac tego co mowiliw filmie... a druga sprawa to zabieg rezysera,taki wlasnie przekaz,,symboliczne ukrzyzowanie jako odkupienie win ojca jak mamalgosia wspomniala. tylko jedno to fakt co sie dzialo w filmie a drugie symboliczny zabieg...gra Stuhra niezbyt wyszla najlepiej i wielu sie nie podoba ale duza wina jest tu tego ze kojarzony on jest raczej z rolami komediowymi wiec od razu czlowiek widzi zabawna postac patrzac na niego.

ocenił(a) film na 5
BROWAR_2

zgadzam sie.. scena banalna, to podkreslalam, jest rowniez bardzo czytelna dla kazdego, tylko dlaczego sie pojawia taki banal w powaznej historii? wystarczylo, ze bracia byli przesladowani przez spolecznosc, jak uczniowie Chrystusa. Popowtarzam ... nie ma logicznosci zdarzen w odniesieniu do zabojstwa Jozka i tego konsekwencji. Skoro zabojca chcial go ukarac, dlaczego zrobil to w ten sposob, czyli robiac z niego meczennika. we mnie emocje i zaskoczenie pozostawiloby inne zakonczenie, takie, jak wydawalo sie, ze bylo prowadzone. Mogloby zakonczyc sie tak: Jozek wydaje sie byc od poczatku postacia prawa moralnie, a na koncu, gdy dowiaduje sie o niechlubnej przeszlosci ojca, zmienia front i jest gotow zapomniec o moralnosci, o swoim sumieniu. Miedzy bracmi dochodzi do walki i to byloby swietnym niebanalnym i symbolicznym upomnienieniem nawiazujacym do Przypowiesci o słudze wiernym i niewiernym, ktore mowi "(...)Lecz jeśli taki zły sługa powie sobie w duszy: "Mój pan się ociąga", i zacznie bić swoje współsługi, i będzie jadł i pił z pijakami, to nadejdzie pan tego sługi w dniu, kiedy się nie spodziewa, i o godzinie, której nie zna. Każe go ćwiartować i z obłudnikami wyznaczy mu miejsce. Tam będzie płacz i zgrzytanie zębów ") Jozek oczywiscie musialby zginac ale nie jako meczennik, odkupiciel grzechow,a jako jeden z obludnikow...

ocenił(a) film na 8
prostakrzywa

moze w taki sposob zrobiona koncowka miala tez podkreslic oglupienie i zacofanie wiesniakow,to nekanie braci,malowanie gwiazd i hasel,zabicie psa,wszystko bylo takie prostackie jakby czas sie zatrzymal wiec i to ukrzyzowanie tez bylo takim zachowaniem z czasow ich dziadkow i ojcow kiedy zabijali zydow

ocenił(a) film na 5
BROWAR_2

ciekawe spojrzenie:)