PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=624892}
7,4 157 tys. ocen
7,4 10 1 157022
6,9 67 krytyków
Pokłosie
powrót do forum filmu Pokłosie

Byłem wczoraj na Pokłosiu - Pasikowski stara się wszystko przedstawić w formie thillera, ale minusem historii jest to, że w zasadzie wszyscy znamy jej finał. nie tyle jest przewidywalny, co istnieje w świadomości Polaków. także jako thiller ten film nie zachwyca, wprowadzony "dreszczyk" wręcz drażni. Ale osoba nie znająca historii, która miała miejsce w Jedwabnem powinna być tym filmem zauroczona. Film odziera z szat wypracowane przez lata propagandy wzorce zachowań - Niemiec zły, Polak dobry, Żyd chciwy. W życiu nic nie jest czarno-białe. To nie narodowość świadczy o człowieku, ale jego czyny, on jako indywiduum powinien być osądzany.
To na ten film należy masowo wysyłać szkoły, bo on wymusza dyskusje.
I wydawałoby się, że skoro temat jest tak znany, tak oklepany można by powiedzieć to czy powinien powstawać. Jeżeli w wielu poprzednich tematach leje się tyle jadu, to że film jest cenzurowany w niektórych miejscowościach, to że Maciej Stuhr otrzymuje obelżywe komentarze oznacza, że film musiał powstać.
PS. Jeżeli chodzi o realizację filmu - nie mam zastrzeżeń. Gra aktorów, w tym naturszczyków REWELACYJNA.

wilczyskowyt

Mam podobne odczucia, ale ujawnienie trupa w szafie to nie kwestia kontekstu historycznego. Gdyby media tyle nie trąbiły o filmie, to nie miałabym pojęcia, że to ojciec Kalinów... Byłby świetny thrille, właściwie jest tylko bez tego spektakularnego zaskoczenia.

ocenił(a) film na 8
tatti_p

przyznam, że nie znałem z mediów zakończenia filmu o ojcu Kalinów, ale można było się tego domyślić.

Chciałbym jeszcze dopisać do mojego komentarza, że brakuje zdecydowanie w filmie nutki niedopowiedzenia. To znaczy wina w tym filmie spadła na mieszkańców wsi. ale wojna wypala swoje piętno, nigdy nie będziemy wiedzieli czym kierowali się oprawcy, czy rzeczywiście była to tylko nienawiść i łakomstwo na żyzne ziemie ? czy lek przed hitlerowcami ? czy inne dokonane wybory ? każdy sam walczy ze swoim sumieniem.

dodatkowo zauważyłem pewną nieścisłość fabularną w filmie, ile lat mógł mieć ojciec kalinów w 1941 ? czy nie lepiej było mówić o ich dziadku ? skoro stary Sum był w czasie tych zdarzeń dzieckiem ? nie spostrzegłem dat urodzin z nagrobku rodziców Kalinów.- ale niech będzie :)

wilczyskowyt

Film zaskakuje i trzyma w napięciu. Znajdziemy tu wszystko czego potrzeba dobremu thrillerowi. Na pewno wrócę jeszcze do tej produkcji.

krystekia

A ja mam tylko nadzieje, że Pasikowski częściej będzie kręcił. 11 lat to była bardzo długa przerwa.:)

Tomatoes

Są na to szanse. Zdjęcia do nowego filmu Pasikowskiego mają się rozpocząć w przyszłym roku, chyba na początku. PISF już rzucił 3,2 ml zł. Film o Kuklińskim. Oczywiście kilka lat temu mówiło się, że za niedługo rozpoczną się zdjęcia do "Maszyny losującej" i nic z tego nie wyszło, ale jak mają się rozpocząć zdjęcia, to częściej tak się dzieje niż nie.

Tomatoes

To ciekawe co mówicie. Może czeka nas kilka fajnych filmów z jego ręki.

ocenił(a) film na 9
tatti_p

Dla mnie trochę szkoda, że przez dyskusje o filmie przed filmem, wyciekło wiele informacji...Przez to wiedziałam, czego się spodziewać, ale i tak muszę docenić, że jako thriller/kryminał, film jest zrealizowany bardzo sprawnie

Pingwinek_4

Czekałem na ten film od dawna, teraz po obejrzeniu w pełni muszę się zgodzić, że właśnie na takie filmy powinni wysyłać młodzież. Trzeba przełamywać w ludziach aspiracje do zamykania w szuflady i dziwne przyjęte konwenanse - świat to globalba wioska nie zamykajmy więc ludzi w szufladę narodowości. Każdy jest niezależną jednostką, owszem można i nawet trzeba identyfikować się z narodem, ale nie mamy prawa do umniejszania czyjejś wartości za jego narodowość! Myśle, że to jest jedno z przesłań "Pokłosia"

Kaktus_fw

Przełamywanie konwenansów? O.K. zatem wiedz, że jesteś antysemitą.

tatti_p

oznaczaj spoiler cholero jedna !! :P:P:P

ocenił(a) film na 9
wilczyskowyt

Zgodzę się z Tobą w kwestii tego że ten film powinna obejrzeć młodzież a potem nauczyciel historii powinien przeprowadzić dyskusję. Będzie miał świetną okazję by dopowiedzieć to co w filmie nie zostało ujęte (bo to nie film historyczny). Ten film powinien stać sie przyczynkiem do dyskusji - rzeczowej, konstruktywnej, a nie do opluwania, szydzenia, wręcz nienawiści(??!!)

ocenił(a) film na 9
TosiaOsia

Też się zgodzę, że jednym z wielu plusów tego filmu jest to, że może być pretekstem do rozmowy na ważne tematy związane nie tylko z naszą historią, ale także z tym, co mamy z tą historią teraz robić. I mam nadzieję, że poziom takiej dyskusji w szkole byłby trochę wyższy niż na wielu forach, gdzie pełno jest obrażania, wyzywania, itp.

snosiu

@ snosiu, najgorsze jest to, ze najglosniej krzycza ci, ktorzy nie maja wiele do powiedzenia, czyli ci, ktorzy nie widzieli filmu. Bo przeciez 'oni wiedza lepiej' :/ Jak dla mnie logiczne wydaje sie, ze najpierw trzeba obejrzec, a potem dyskutowac

ocenił(a) film na 9
pekapowiczka

Niestety, nie dla wszystkich jest to aż tak logiczne...A szkoda, bo po obejrzeniu filmu dopiero widać, jak wielu innych spraw on dotyka, nie tylko związanych ściśle z historią, ale z postawami, jakie prezentuje człowiek.

snosiu

Masz rację. Ja po seansie bardzo długo myślałam o wielu sprawach, nie tylko o pogromach. Bo moim zdaniem "Pokłosie" ma wiele płaszczyzn i na pewno zmusza do refleksji.

ocenił(a) film na 1
TosiaOsia

No na pewno nie wszystko zostało ujęte, ale najważniesze, że ujęte zostało ukrzyżowanie. Przecież to taki polski zwyczaj na prowincji. Prawda? Porozmawiajmy o tym :)

do @snosiu
To może powiedz,co z tą naszą historią mamy zrobic bo widzę, że wiesz.

ulisses_prime

Scena z ukrzyżowaniem była akurat głupio-symbolicznie-dosłowna i bardzo w stylu Pasikowskiego, którego ideałem jest - jak myślę - kino amerykańskie i Brudny Harry. Ale to jednak fabuła, nie dokument etnograficzny o zwyczajach i obrzędach na polskiej prowincji.