mnie ten film bardzo ujął - i wydaje mi sie, ze nie tylko mnie, bo po seansie każdy widz nadal siedział na swoim miejscu w milczeniu. bardzo mocny i szczerze mówiąc zastanawiam się o co chodzi wszystkim hejterom, bo zauwazyłam, że kiedy Polskę przedstawia sie w filmie jako "Chrystusa narodów" to jest źle, pojawiają sie opinie w stylu "Znowu Polak jest biednym bohaterem a cały świat zły" a kiedy na ekrany kin wchodzi film "Antypolski", gdzie Polak to ten "zły" to znowu coś nie gra. O co chodzi?
Wg mnie "Pokłosie" jest warte obejrzenia. Czy taka historia mogła zdarzyć się naprawdę? Mysle, ze owszem - w tamtych czasach jak i w kazdych, na pewno byli i dobrzy Niemcy, i źli Polacy.
skoro prezentujesz poziom gimnazjalny to i odpowiem w stylu gimbazy "kto się przezywa tak się sam nazywa"
"Mysle, ze owszem - w tamtych czasach jak i w kazdych, na pewno byli i dobrzy Niemcy, i źli Polacy."
I o tym bedzie kolejny film Pasikowskiego, jak brudni, zapijaczeni polscy oficerowie AK bestialsko mordują strzałem w potylicę niemieckich żołnierzy, ofiarnie ratujących Żydów z zagłady w "polskich obozach śmierci".
A tak na serio - szumowin ziejących nienawiścią jest pełno w kazdym narodzie. Popatrz jak obecnie opluwa się np ludzi którzy, chcą zamanifestować swój patriotyzm np. 11 listopada, nazywając ich faszystami, oszolomami i moherami.
I to jest właśnie manipulacja. Skoro z prawie 70 tys. tłumu ( media podają 20...śmieszne ), który nie robił nic jedyne co wyciągnięto to rzucanie kostką brukową. Byłem tam i widziałem jak policja biła pałami jak leci osoby starsze czy młodych chłopaków, nawet bez kominiarek. Ludzie mówili, że normalnie jak w latach 80...coś w tym jest...
no właśnie - szumowiny są w kazdym narodzie. i u nas tacy ludzie byli, jedni Żydów ratowali, inni wydawali ich Niemcom. ja sie cieszę, że w koncu powstaja filmy naprawdę dobre. Ten, mimo iż bardzo dosadny i mocny, jest tego przykladem. Mysle, ze kazda osoba, która potrafi trzezwo myslec sie ze mna zgodzi. Kazda, poza pro-pisowskimi "patriotami" bojkotujący film dobry, zasługujący na uwage.
W pełni się zgadzam. Właśnie wróciłem z filmu i jestem poruszony. Już samo to jest na plus tego filmu, bo ostatnimi czasy mało widziałem takich obrazów. Sposób realizacji, gra aktorska (choć przyznać trzeba, że Sthura taki chłop jak z koziej du...walizka) czyli forma na najwyższym poziomie. Jednak to treść mnie głęboko dotknęła. Wymaga ona ogromnego dystansu do siebie, do historii. Filmów o naszym niekwestionowanym bohaterstwie w ratowaniu Żydów było już sporo, ale jak to w życiu, nic nie jest czarno białe. Byli wspaniali Polacy i byli Ci kompletnie odhumanizowani i ten film o tym mówi. Bynajmniej nie jest on atakiem na Polskę, Polaków. Nie jest atakiem na kogokolwiek.
Niestety takie osoby jak Buttle i jemu podobni "prawdziwi Polacy" tego nie są wstanie zrozumieć ze względu na ograniczenie intelektualne.
Swoimi nienawistnymi wypowiedziami, jadem, opluwaniem IDEALNIE PODKREŚLAJĄ autentyzm filmu. Tacy jak on pierwsi podkładali ogień pod stodoły.
Jakie filmy o niekwestionowanym polskim bohaterstwie w ratowaniu Żydów znasz? Jakoś nie wydaje mi się, aby było ich "sporo", choć mogę się mylić ;)
"*Nasza rasa jest Rasą Panów. Jesteśmy świętymi bogami na tej
planecie. Różnimy się od niższych ras tak, jak one od insektów.
Faktycznie, porównując do naszej rasy, inne rasy to bestie i zwierzęta,
bydło w najlepszym wypadku. Inne rasy są uważane za ludzkie odchody.
Naszym przeznaczeniem jest sprawowanie władzy nad niższymi rasami. Nasze
ziemskie królestwo będzie rządzone przez naszego przywódcę za pomocą
żelaznej pięści. Masy będą lizać nasze stopy i służyć nam jako
nasi niewolnicy*."
Zacytowałam Menachema Begina premiera Izraela
laureata Pokojowej Nagrody Nobla z 1978 roku."
Ciekawy cytat, jeśli jest prawdziwy. Tyle, że, to iż Żydzi nie są święci, a nawet często i gęsto po prostu źli, nie zwalnia nas od prób rozliczenia się ze swoją przeszłością. To był temat tabu. Dzięki Pokłosiu już nie jest. Uporaliśmy się z tym.
Mowisz o mordzie w Koniuchach i Nalibokach gdzie Żydzi wymordowali Polakow? A moze mowisz o tym że Hitler byl finansowany przez bogatych Żydow ktorzy wstydzili sie biednych? A moze o tym jak bogaci Żydzi zawracali statki plynace do Ameryki z biednymi Żydami? Gdy Żydzi byli przepedzani z Europy w Średniowieczu to {olska ich przyjęla! To w Polsce gdzie byla kara śmierci byli podczas wojny ukrywani! i teraz tak się odwdzięczają? Dlaczego Wojewodzki vel Rozencwajg nie wetknal żydowskiej flaki w psie gówno tylko polską? Przeciez to w Polsce ma niebotyczne zaorbki nieadekwatne to jego poziomie IQ ktore jest prawodpodobnie na pograniczu normy i upośledzenia skoro 6 lat byl w liceum i nie skonczyl żądnych studiow! Prawdziwy Żyd nie ukrywa swojego nazwiska bo nie ma nic na sumieniu.
cytat z wypowiedzi z forum w internecie ktory potwierdza urojenia wielkościowe żydów:
"bardzo dużo imion używanych przez gojów jest pochodzenia hebrajskiego" - GOJÓW ??!!!
Nie oglądałam tego filmu ale sporo na jego temat czytałam. Ten film jest jednym wielkim przekłamaniem i do tego jest finansowany przez Rosję. Dlaczego rosja nagle zainteresowała się Polską kinematografią??? A tutaj komentarz Autor: Rafał A. Ziemkiewicz, | Źródło: Gazeta Polska, "(...)W tym samym stopniu, co w „inspirowanym wydarzeniami autentycznymi” filmie, z którym Stuhr junior się tak utożsamił. Inspirację, mianowicie, stanowiła postać społecznika z Brańska, pana Romaniuka, który zbierał stare, poniewierające się w nieposzanowaniu macewy i upamiętniał wymordowanych Żydów z okolicy. Prawdziwy pan Romaniuk zyskał swą działalnością uznanie współobywateli i dziś jest przewodniczącym Rady Miasta, a w „inspirowanym” filmie antysemicka polska dzicz go krzyżuje (jak to na polskiej współczesnej wsi), ale wszystko, co najważniejsze, się zgadza. To znaczy zgadza się kasa, którą na produkcję tego iście goebbelsowskiego dzieła wpłaciła rosyjska rządowa fundacja wspierania sztuki filmowej. Zapytałbym Stuhra, czy może bredzi tak, bo go „pali pieniążek moskiewski”, ale taki erudyta i tak nie będzie wiedział, skąd to cytat, zresztą odpowiedź z góry znam i nie muszę Stuhra fatygować. Niech dalej opowiada na prawo i lewo, jak cierpi, prześladowany przez nietolerancyjnych Polaków − prawie jak Peszkówna w Bangkoku.
Rzeczywiście, po lekturze kilku postów uznanie dla podobnej postawy jak prezentował młody Stuhr aż bije po oczach.