Pokot

2017
6,2 74 tys. ocen
6,2 10 1 73603
5,6 53 krytyków
Pokot
powrót do forum filmu Pokot

Książka jest rewelacyjna, nie mogę się doczekać premiery!!

ocenił(a) film na 7
Vegan269

A ja książki nie znam, ale czytałam, że podobno zakończenie będzie inne niż w powieści.

Vegan269

Książka jest stosunkowo mało znana, ale może wypromuje się na filmie, bo zapowiada się, jakby nie patrzeć, mały hit.

Vegan269

ja uwielbiam Tokarczuk i czytałam wszystko, co wydała, ale "Prowadź swój pług..." była okropna ):

ocenił(a) film na 7
manowce

To ja trafiłem na tą pisarkę właśnie dzięki tej książki i chociaż uważam ją za dość ważną książkę dla polskiej literatury to jednak styl pisania Tokarczuk kompletnie nie przypadł mi do gustu.

ocenił(a) film na 8
Vegan269

Siostra czytała i jest zachwycona

Vegan269

i ja tak samo :)

ocenił(a) film na 8
Vegan269

Mniej super, że okładkę nowego wydania stanowi plakat z filmu. Osobiście bardzo lubię żółte wydanie z ilustracjami Jaromira Svejdika. Mała rzecz, ale może zadecydować o tym, czy zakupi się ebooka czy książkę. Tradycyjnego czytelnika powinno się dopieszczać także designem, filmowa okładka nijak nie zachęca. Kiedyś kupiłam nowe wydanie "Złego" Tyrmanda i też nie mogę przeboleć ohydnej współczesnej okładki. Dobrze, że są jeszcze antykwariaty i allegro...

ocenił(a) film na 9
creep_

Było też wydanie zrobione przez Manufakturę, ale żółte i tak najlepsze ;))

ocenił(a) film na 8
Eva_Scriba

Prawda? Aż miło mieć coś takiego na półce, albo i nosić do czytania w dojazdach. Ebook się chowa, choć waży w megabajtach :).

Swoją drogą też np. Pilcha ukrzywdzono wydaniem z Więckiewiczem na okładce. Gnój Kuczoka - to samo. Nie rozumiem tej polityki okładkowej, choć wiadomo, że przy ekranizacji nowy nakład wyjść musi.

creep_

Rozumiesz, bo sama odpowiedziałaś sobie na pytanie w ostatnim zdaniu po przecinku. Liczą wydawcy iż okładka skojarzy się filmem i ludziska kupią jak nie dla siebie to na prezent.
Nota bene, książki nie ocenia się po okładce, a skojarzenia to przekleństwo ... tym nie mniej...

ocenił(a) film na 8
Vegan269

Podobno bardzo dobra lektura

ocenił(a) film na 8
Novakovsky

Bardzo dobra, czyta się bardzo szybko, wciąga.

ocenił(a) film na 7
davis2008

Nie lubiąc prozy Olgi Tokarczuk, obawiałam sie filmu. Może troche grubo ciosany - niemniej nie daje spać. Holokaust zwierząt trwa, i nie chodzi o komary czy larwy, które czasem trudno zidentyfikować.

basiaz1970

film zostaje w pamięci na długo, otwiera oczy na kwestię traktowania zwierząt

ocenił(a) film na 7
Filomena00

Oby skutek nie był przeciwny do zamierzonego- i nie wrzucono bohaterow do "ekologów-oszołomów"., bo każdy widzi, co chce widzieć. Najbardziej poruszające sceny z lisami- które, jak wiemy, sa nadal zywcem obdzierane ze skóry. Mam nieco odmienna wizję szczęśliwości na koniec- bez ludzi. Bo sie urodzi jakis Kain i co, wszystko od nowa.

basiaz1970

mam nadzieję, ze tak nie będzie, bo film i twórcy nie zasłużyli na to , pokazali jaka jest rzeczywistośc, a że wiele osób to akcetuje to już inna kwestia

ocenił(a) film na 5
Vegan269

To byla moja pierwsza ksiazka tej autorki i juz po 2 stronach wiedzialam ze sie polubimy. Nie jest to moze arcydzielo, ale czyta sie dobrze, ciekawa jestem filmu, mam nadzieje ze bedzie grany w UK rowniez.

Vegan269

książki nie czytałam , ale z pewnością to zrobię, bo film jest bardzo dobry, który otwiera oczy na ważne sprawy

ocenił(a) film na 7
Vegan269

Lecę po książkę. Zakończenie mnie zaciekawiło w filmie totalnie. A podobno Tokarczuk napisała na kartach powieści inne. A po lekturze pewnie znowu przypomnę sobie film.

ocenił(a) film na 7
Vegan269

No i w końcu obejrzałam. Tak, zdecydowanie muszę też książkę przeczytać, a potem jeszcze raz film obejrzeć. Może wtedy zobaczę jeszcze więcej ;)