PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=775672}
4,5 11 tys. ocen
4,5 10 1 11125
1,9 13 krytyków
PolandJa
powrót do forum filmu PolandJa

Mam dość prześmiewczych flmów o nas.. Wszedzie tylko słabe punkty.. CIekawe czy ktoś kiedyś zrobi jakiś film o naszych mocnych stronach.. Pewnie nie bo to nacjonalizmem pachnie i jeszcze Niemców urazi...

Olipatka

Filmy nie powinny koncentrować się ani na jednym ani na drugim. Ani w ogóle na tzw. "cechach narodowych". Powinny przedstawiać bohaterów z krwi o kości, o indywidualnych cechach pozytywnych i negatywnych. Plakat filmu, jego tytuł i hasło reklamowe odstręczają i syczą, zamiast intrygować. Pewnie nawet nie sprawdzę, ale bawi mnie doszukiwanie się wszędzie "antypolskości". Dowcipy o Żydach to nie antysemityzm, dowcipy o gejach to nie homofobia. A dowcipy o Polakach to nie antypolskość. Beka ze spiętych prawaków i lewaków, którzy przy jakimkolwiek poruszeniu tematu negatywnych cech kilku przedstawicieli jakiejś grupy społecznej doszukują się nagonki na całą grupę.

użytkownik usunięty
Olipatka

lol potrzebujesz sobie podbudować ego jakimś filmem? żenada

Olipatka

A ja się zgadzam. Mamy wiele do zaoferowania innym ludziom. A jeśli ktoś dopatruje się tu nacjonalizmu, to jest idiotą. Bo jak inaczej już mówić?

I tez chciałbym oglądać więcej polskich filmów traktujących o normalnych ludziach. A nie ciągle "warszawska pijacka bohema gangsterska". Jakoś Polański umie robić dobre filmy. Bądźcie, jak Polański. I jak Scorseese. I jak Fincher...

Sony_West

Ale przecież Polański to pedofil, to i jego filmów oglądać nie będziemy.

Poke32

W takim razie bądźcie, jak Scorseese. I jak Fincher...

ocenił(a) film na 7
Olipatka

Jeśli chcesz obejrzeć coś o wielkich Polakach, to polecam Karola, człowieka, który został papieżem :) komedie takie są, że jak się śmieje, to na ogół z kogoś, w tym z przywar.. ja bym się tak nie ekscytował tym że to będzie antypolski film, bo raczej tak się nie stanie :P