Świetny film, głównie dla młodych chłopaków. O czymś ten film mówi, wartości, walka z przeciwnościami o miłość syna, o zwycięstwo i lepsze życie, ambicja. Pokazywanie błędów w życiu. Takie filmy czegoś uczą. Obawiam się, że dzisiejszcze dzieciaki nie wychowują się na takich obrazach, tylko na bezwartościowej szmirze z efektami specjalnymi.
Brawo dla tego Pana powyżej ! w 100% zgadzam się z nim :)
Ps. Film mojego dzieciństwa !!!!!!!!!!!!!!!!
Również podbijam tę wypowiedź, gdyż zawarta jest w niej sama prawda. Film jest genialny. Oglądałam go kiedyś i oglądałam go wczoraj - i moje wrażenia nie uległy zmianie. Nadal wciąga, bawi i uczy pokonywania przeciwności losu. Do tego fajna ścieżka dźwiękowa nadająca filmu ten wspaniały klimat lat 80-tych. Film dla każdego.
Również popieram wypowiedź, to także film mojego dzieciństwa chociaż jestem dziewczyną. Fabuła niesie za sobą jakiś przekaz - wartości godne naśladowania, priorytety życiowe, miłość, współzawodnictwo, umiejętność wygrywania i przegrywania, walka o rodzine. Owszem film jest nieco odrealniony, ale kompletnie to nie przeszkadza wobec ogólnego odbioru filmu, który jest śwetny. Jak pięknie tutaj jest pokazane, że żadne pieniądze świata nie zastapią ojca i nie wypełnią pustki po rodzicach. Nie jest to kino familijne, ale jak najberdziej dla młodych ludzi. Panie Piotrze trafił Pan w sedno sprawy:)
Ja też bardzo lubię ten film mam go jeszcze na VHS nagranego i czasem do niego wracam:)
Ja również lubię ten film. Jako mały chłopiec nie miałem okazji zobaczyć go w całości. Nadrobiłem to jednak kilka tygodni temu. To jeden z ciekawszych filmów lat 80-tych. Przepełniony klimatem wielkich produkcji tamtej dekady. Stojący na równi z takimi hitami jak "Rambo", "Commando" cz "Terminator". "Ponad Szczytem" udowodnił jednak, że można zrobić ciekawy, przepełniony akcją film, w którym trup niekoniecznie musi siać się gęsto a krew lać hektolitrami.