Ponury dom

The Seasoning House
2012
5,9 5,2 tys. ocen
5,9 10 1 5214
6,3 3 krytyków
Ponury dom
powrót do forum filmu Ponury dom

Słaby !

ocenił(a) film na 3

Typy bez odrobiny mózgu wykorzystują dziewczyny lub jak ktoś woli z niczym i nikim się nieliczną...
Jedna dziewczyna bez słów robi z tym porządek ...
Ogólnie chamski,brutalny i bez sensu....

ocenił(a) film na 5
con_desiros

Końcówka filmu pokazuje, że niekoniecznie jej się udało zrobić porządek do końca.

użytkownik usunięty
con_desiros

z czym robi porządek? na dobrą sprawę zabija tylko jednego reszta sama sie wykańcza bo właśnie są bezmózgami maja tylko sperme w czasce, a końcówka pokazuje że niekonieczne jej sie udało przeżyć.

Jak jednego? Oglądałem to przeszło tydzień temu, ale pamiętam, że sama załatwiła przynajmniej 3. Co do 'zrobienia porządku', to lekarz jednak sympatyzował z dziewczynami, więc wątpię aby chciał kogokolwiek skrzywdzić.

Tracker

Zabiła dokładnie dwóch. Nie bierzcie się lepiej za matematykę , bo wam liczenie ewidentnie nie wychodzi.

GarvinSitho

Z moją matematyką wszystko w porządku, pamięć może zawodzić jedynie ;) Natomiast z tego co pamiętam to załatwiła 2 żołdaków + żonę jednego z nich, co daje 3 osoby.

Tracker

Na pewno załatwiła jednego żołdaka. Co do tego drugiego , to nie można być IMO do końca pewnym. A napisałeś to tak jakby zabiła 3 i więcej.

GarvinSitho

Tak mi jakoś zostało w pamięci, że oprócz tego schaba, który zgwałcił jej 'przyjaciółkę' załatwiła jeszcze jednego z nich, zanim zaczęli się sami wybijać. Plus oczywiście żona schaba, ale fakt, faktem już nie pamiętam tego filmu tak dobrze stąd zamieszanie.

GarvinSitho

Zabiła 3. Pierwszego nożem, drugiego cegłą w szybie, trzeciego w rurze wentylacyjnej (zostawiając go tam).

Djalexrose

No właśnie nie jest jednoznacznie powiedziane , że zabiła 3. Chodzi mi o gościa , który dostał cegiełką. Czaszka mu nie pękła , podłoże na jakie spadł było stosunkowo miękkie , więc IMO koleś tylko stracił przytomność. Jeśli zaś chodzi o przywódce bandy , to nie wiem jak można to zaliczać jako zabójstwo? Przecież go nie zabiła , tylko go zostawiła a to już jest gruba różnica.

użytkownik usunięty
GarvinSitho

nie udzielić pomocy, to to samo, co zabić ;) zostawiła go ewidentnie po to, by UMIERAŁ, tylko w męczarniach. ale po to, by zginął.
czy zginął, to inna kwestia... ale zabić miała zamiar, więc tutaj reszta ma racje :D

Nie udzielić pomocy to nie udzielić pomocy. Zabić to zabić.

użytkownik usunięty
GarvinSitho

nieudzielenie pomocy osobie, to skazanie jej na śmierć. czyli zabicie jej:)

użytkownik usunięty

"Głównym kryterium, według którego odróżniamy zabójstwo od innych przestępstw, których skutkiem jest śmierć człowieka, jest zamiar sprawcy.
Zabójstwo można popełnić tylko z winy umyślnej, co przybiera jedną z dwóch postaci:
1) wina umyślna w zamiarze bezpośrednim. Jest to sytuacja najbardziej oczywista: sprawca chciał pozbawić ofiarę życia. Przykład: sprawca kilka razy uderza ofiarę w głowę siekierą.
2) wina umyślna w zamiarze ewentualnym. Sytuacja taka ma miejsce, gdy sprawca co prawda nie chciał pozbawić ofiary życia, ale godził się na jej śmierć. Przykład: sprawca bije ofiarę do nieprzytomności i tak ją pozostawia – nie interesuje się tym, czy ofiara przeżyje.
Zatem nie dochodzi do zabójstwa wówczas, gdy sprawca działał nieumyślnie – wtedy stosuje się osobny przepis: art. 155 kk dotyczący nieumyślnego spowodowania czyjejś śmierci.
Pamiętaj! Zabójstwo popełnić można zarówno przez działanie (np. bicie, duszenie), jak i przez zaniechanie (np. nieudzielenie pomocy, pozostawienie kogoś nieprzytomnego).

użytkownik usunięty

"Głównym kryterium, według którego odróżniamy zabójstwo od innych przestępstw, których skutkiem jest śmierć człowieka, jest zamiar sprawcy.

Zabójstwo można popełnić tylko z winy umyślnej, co przybiera jedną z dwóch postaci:
1) wina umyślna w zamiarze bezpośrednim. Jest to sytuacja najbardziej oczywista: sprawca chciał pozbawić ofiarę życia. Przykład: sprawca kilka razy uderza ofiarę w głowę siekierą.
2) wina umyślna w zamiarze ewentualnym. Sytuacja taka ma miejsce, gdy sprawca co prawda nie chciał pozbawić ofiary życia, ale godził się na jej śmierć. Przykład: sprawca bije ofiarę do nieprzytomności i tak ją pozostawia – nie interesuje się tym, czy ofiara przeżyje.

Pamiętaj! Zabójstwo popełnić można zarówno przez działanie (np. bicie, duszenie), jak i przez zaniechanie (np. nieudzielenie pomocy, pozostawienie kogoś nieprzytomnego). "

Zacznijmy od tego , że o ile pamiętam ( a film oglądałem dawno temu ) babka gdzieś weszła , koleś poszedł za nią i się zaklinował. Nie ma tutaj mowy o żadnym biciu , więc nie wiem po co wstawiasz te bezsensowne punkty. Można przyjąć , że zginął ( bo nie było to pokazane ) przez własną głupotę.

użytkownik usunięty
GarvinSitho

czytaj ze zrozumieniem! tutaj nie ma o pobiciu w celu zabicia/niezabicia, ale o nieudzieleniu pomocy! ona uciekała, on się zaklinował.... przypadkiem, poprosił o pomoc.... mogła pomóc, ale wykorzystała moment na zemstę. twarzą w twarz niestety nie miałaby szans, choć nie zawahałaby się, gdyby miała broń! ewidentnie chciała go zabić (w duszy) i ewidentnie pozostawiła go na pewną śmierć. czy ktoś go stamtąd wyciągnął, czy nie, to druga sprawa :)

Raczej ty czytaj ze zrozumieniem i nie wstawiaj mi punktów z polskiego kodeksu karnego , bo film mimo wszystko nie jest o Polsce.
Jeśli istnieje zagrożenie życia to jego narażanie nie jest wskazane. Zastanowiłaś się przez chwilę co , by było gdyby go uwolniła? Raczej wątpię żeby jej ładnie podziękował i poszedł w swoją stronę. Poza tym jak niby miałaby to zrobić?
Tak czy owak jeśli twoim zdaniem nieudzielenie pomocy jest równoznaczne z morderstwem to nie ma o czym pisać.

użytkownik usunięty
GarvinSitho

wiem, że to kodeks polski. i wiem, co by się stało gdyby go uwolniła. niemniej jednak zależało jej na jego śmierci. traf chciał, że udało jej się to. nie w sposób bezpośredni, ale pośredni.

ocenił(a) film na 8

Zabiła 3 osoby, dwóch żołnierzy oraz kobietę, która jej pomogła. Trochę szkoda tej baby, no ale niemowa jak widać, nie była w stanie inaczej tego rozwiązać jak walką o przeżycie. I tylko pierwszy z żołnierzy być zamierzonym celem.
A co do zakończenia, to scenarzyści zostawili je otwartym. Doktor był związany jakimś układem z Wiktorem, a nie z żołnierzami. Ten zginął więc teoretycznie dziewczyna nie była już dłużej zagrożona. Nie widzę powodu, aby domniemywać, że pod skrzydłami doktora i jego żony coś dzieciakowi groziło.

ocenił(a) film na 7
zygdresze

zwłaszcza ,ze lekarz moze czuć sie bezpieczny bo młoda raczej nie wygada...

ocenił(a) film na 8
con_desiros

Chamski, brutalny, ale nie jest bez sensu. Sorry, ale nie zgadzam się z twoją oceną.