Spieprzać z religią na siłę, propaganda gorsza od gebellsa i od komunistycznej też. A film zupełnie nie potrzebny ponieważ już był jeden i wystarczy.
nie wiem czy jestem od ciebie młodsza czy nie. ale ośmiele się powiedzieć , że nie masz pojęcia o czym mówisz :P tyle ;) "propaganda gorsza od komunistycznej" idz lepiej na historię. Poza tym jak nie jesteś wierzący to faktycznie ten film nie jest dla ciebie, raczej... moze nie być dla ciebie. bo moim zdaniem takie postawy jak między innymi Księdza Popiełuszko należy ukazywać bo to po prostu postawy godne naśladowania. Popiełuszko był księdzem a nie strażakiem, więc nikt nie przedstawi Ci biegającego po dachach strażaka, tylko silnie wierzącego patriotę księdza, którego postawa jest zachwycajaca. wiec... w czym widzisz problem?
Nikt Ciebie nie zmusza do wiary czy chodzenia do kościoła, więc o jakiej "propagandzie gorszej od komunistycznej" mówisz?
Ale żeby "legalnie" nie chodzić na religię w szkole (to znaczy bez ryzyka nieusprawiedliwionych godzin ani innych problemów) to trzeba się nieźle nagimnastykować i mimo że prawa dziecka zapewniają wolność wyboru każdemu kto ma więcej niż 15 lat to w liceum bez pisemnej zgody rodziców ten numer nie przejdzie.
Bzdura. Ja na poczatku I klasy liceum przyszedłem do katechetki czy jak się ta pani nazywała i jasno powiedziałem jej że nie jestem chrześcijaninem i na religie uczęszczać nie zamierzam. Ani ona ani nikt ze szkoły nie robił mi z tego powodu problemów. Wiem też że nie byłem wyjątkiem. Na religie chodziło jakies 30-40% uczniów.
"Na religie chodziło jakies 30-40% uczniów."
Wierzę Ci, ale nie wierzę, że miało to miejsce w Polsce! ;P
I Liceum Ogółnokształcace we Wrocławiu
Ten opresyjny klerykalizm to bardziej projekcja waszych umysłów niż rzeczywistość.
pełna zgoda. W moim LO pod Warszawą kto nie chciał nie chodził, nikt nikogo nie zmuszał. Nawet woleliśmy jak ich nie było, bo nie przeszkadzali:) Post jest typową prowokacją:)Nieudaną:) Pozdrawiam
Tania prowokacja. Poszukaj lepiej życzliwych na onecie. Zawsze znajdziesz jakiegoś ateistę. A do oglądania nikt nikogo nie zmusza. Do wiary tym bardziej.
no dobra spokój już. Mam prawo do wyrażania swoich opinii film mi sie nie podobał, dla mnie zbędny, czy nie wystarczy wam pierwsza część. Apropos mój nick nie ma nic wspólnego z tym jakie mam poglądy. Czytać uważnie!!!!!!!!!!!!!
Ja zgadzam się z lenino. Ten film to czysta religijna propaganda, założę się ze
wspierana przez ojca dyrektora R.
Film mi się nawet podobał, szczególnie sceny w których Polacy walczyli z ZOMO, ale
później film był po prostu nudny i właściwie przeznaczony dla fanatyków religijnych.
Kraj jest najważniejszy - ale religia to największe zło. To przez nią ludzkość ciągle
cierpi. Ludzie dla jakiś nic nie wartych bogów wypowiadają sobie wojny. Chrześcijaństwo, Islam, Buddyzm i inne to tylko bujdy wymyślone by panować nad
światem. Ogólnoświatowa wojna religijna która niebawem się rozpęta pokaże tym jebanym
fanatykom że w rzeczywistości ich boga nie ma.
Katolik powie że walczy za pokój na świecie, (ale walczy zamiast przestać), to samo
islam i każda inna. Chcecie pokoju, to wyrzucie bożków z waszych umysłów. Wiem że
wiele wojen toczy się z powodu chęci zysku, ktoś mi powie że tak jest od niedawna
kiedy to ludzie walczą tylko dla pieniędzy. A średniowieczni rycerze wyruszali na
wojnę po chwale i inne takie. Choć w rzeczywistości od zawsze chodzi o bogactwo.
Widać, że sam dałeś się porwać antyreligijnej propagandzie, nie mając nawet podstaw z zakresu wiedzy teologicznej, filozofii i choćby psychologii :) tak to wynika przynajmniej z treści postu.
PS: Radzę odstawić wielkie teorie spiskowe i przestać się przejmować rzeczami, które i tak Ciebie nie dotyczą (choćby religią, skoro przekonania masz takie, a nie inne), bo zawsze będzie ktoś, kto myśli inaczej, więc trochę tolerancji i proponuję się przejąć własnym życiem, a nie tych miliardów ludzi wierzących :) Pozdrawiam.
Religia i tak prędzej czy później zaprowadzi ten świat do zagłady, a po
śmierci dowiemy się kto ma rację.
A tak przy okazji żyje w głęboko wierzącej rodzinie ( niestety)
Ja też żyje w głęboko wierzącej.Także w to że księża "żyją w poście..."dosłownie przed chwilą zobaczyłem to foto :)
http://zssb.ids.czest.pl/zdjecia.php?wyd=2009_04_jp2&zdjecie=61
Dziecko, sama sobie przeczysz.
Skoro wszyscy Polacy mają być równi, to dlaczego wykazujesz całkowity brak tolerancji i chociażby szczątkowego szacunku dla cudzych wierzeń/wartości, hm? Nikt nikogo do wiary nie zmusza, nie te czasy.
Sama zauważyłaś, że Popiełuszko nie chciał walczyć z komunizmem, tylko ze złem i kłamstwem, które nie ograniczało się nigdy przecież do samych komunistów. Zaraz potem jednak zjeżdżasz wszystkich katolików, razem z komentującymi tutaj, jakbyś ich znała. Ba, nawet nie przeczytałaś tematu z tego co widzę.
Zastanów się następnym razem, zanim puścisz taki bełkot, który prowadzi tylko do kłótni na poziomie bruku.
Pozdrawiam.
nice:/ no to sobie poczytalem komentarzy. a teraz chcialbym podsumowac wszystkie antyreligijne posty: komunizm byl ideologia oparta na ateizmie. wasz wymarzony ustroj bez religii. zadnych praw czlowieka same represje i morderstwa. kolejna sprawa: wyjezdzacie tu z wyprawami krzyzowymi... masakra... oczywiscie mialo to miejsce nikt tego nie zaprzeczy ale kiedy?! w sredniowieczu. jak widac na filmie to ateisci zabijaja katolikow ale tego juz nie widzicie. a ten tekst mnie totalnie rozwalil:"Religia i tak prędzej czy później zaprowadzi ten świat do zagłady, a po
śmierci dowiemy się kto ma rację." jak wyzej juz mowilem to ateistyczne ideologie zaprowadza ten swiat do zaglady.
,,Pod tym krzyżem pod tym znakiem - Polska będzie Polską, a Polak Polakiem'' - Tyle na ten temat i pozdrawiam wszystkich :)
A obyście antykatole wylewu dostali z nerwów :DDD
Chciałam tylko dodać, żeby aby podziwiać taką osobę, jak ks. Popiełuszko, nie trzeba być katolikiem...
Od kilku lat nie chodzę do kościoła, bo nie odczuwam takiej potrzeby, wiara nie jest dla mnie niczym istotnym, ale nie nazywam się też ateistką - nie czuję się upoważniona do tego, aby oceniać, czy Bóg jest, czy go nie ma.
Ostatni raz koło kościoła - nie licząc drogi na pętlę autobusową - byłam w Warszawie, zapalając znicz przy grobie księdza Popiełuszki...
Podziwiam go za to, co robił, za to, że był dobrym człowiekiem. I przede wszystkim za tę niesamowitą siłe słowa, przecież na jego msze przychodzili nawet ateiści.
Ja nie byłam na żadnej tylko dlatego, że urodziłam się kilka lat po jego śmierci.
Co zaś się tyczy filmy, według mnie jest świetne zrobiony i choć za oglądaniem filmu nie przepadam, ten trzymał mnie w napięciu do ostatniej minuty... Szkoda tylko, że tak mało osób było na premierze - to przykre, ale pewnie na premierach durnych komedii jest pełna sala.
już wcześniej wspominał, że jego nick nie w ogóle związku z Leninem i socjalizmem. proszę mu tego więcej nie wytykać ;)
To jest kolejny przykład filmu, który przesycono patriotyzmem. Poszedłem na ten film z całą SZKOŁĄ... ponad 800 osób poszło na jeden film, tylko dlatego, że był on o tematyce religijnej - tak może być tylko w Polsce... Owszem jest tutaj sporo faktów, ale te mówki robotników, ta elokwencja - tego jest za dużo, aż nie chce się tego oglądać.
Wiecie ludzie co rozkłada mnie najbardziej? Że w tym kraju można być tylko A. Katolikiem, B. Ateistą. Cholera, ludzie, czy Wy w życiu nie interesowaliście się tym, co mówi nasza wiara? Po co się kłócić? Nawet jak ktoś w Boga nie wierzy, to przecież Biblia ukazuje niesamowity podkład moralny dla życia... Poza tym można być też protestantem, prawosławnym, jak ktoś sobie uważa. Po co odrzucać Boga przez to, że nie lubi się katolików.
Osobom tak tęskniącym za komunizmem życzę, żeby się w takim ustroju znaleźli, powodzenia.
I ktoś wspominał o m. in. Buddyzmie jako religii wywołującej wojnę? Powodzenia w dalszym życiu. A najlepiej edukacji.
Mr Phantom napisał:
Wiecie ludzie co rozkłada mnie najbardziej? Że w tym kraju można być tylko A. Katolikiem, B. Ateistą.
Gdyby chociaż tak było! Jak ktoś usłyszy, że nie chodzę do kościoła, to krzyczy: "Jebany Jehowiec!" albo "To ty jesteś tym, no , Jehowcem?"
W Koninie można być albo katolikiem albo Świadkiem Jehowy.
To ciekawe, bo ja bardzo często w warszawie słyszę, Boże, ty chodzisz do kościoła. Akurat moja szkoła SGH, to miejsce, w którym to na mnie często patrzą jak na świra:) ale mi to nie porzeszkasza, mam to gdzieś. Gdybym był gejem, pewnie wszyscy by mnie lubili, ale nie muszą. Ich sprawa, mam swoich kolegów:0
Rozszyfrowanie nicku elte18
18 rozkladamy na 1 czyli pierwsza litera alfabetu "A"
8 czyli ósma litera alfabetu H - i wychodzą nam proszę Państwa inicjały A.H. Czyli jak można się domyślać Adolf Hitler (Viva A.H:))))))))))))
po zdjęciu użytkownika elte 18można jeszcze stwierdzić że dla niego biała siła ponad życia (znak białej siły czyli wyciągnięta dłoń z mieczykiem czu uj wie z czym). A ja mówię stanowcze "NIE" dla sympatyków Białej Kiły, faszystów Rasistów pseudoKatolików, komunistów i innych jeszcze izmów i istów na pewno.
A elte18 radziłbym się popukać w czułko tylko ostrożnie bo od pukania głupiutka główka może odpaść.
Pozdrawiam myślących ludzi a nie konserwatystów!!!!!!!!!!!!!!!
Do Monique_888:
To co napisałaś jest śmieszne po prostu;/ Jesteś w 100% ateistką. Ktoś, kto uważa że jest wierzący, a nie pojawi się w Kościele chociażby na święta, jest ateistą!
Poza tym...znicz przy Popiełuszce. Głupia jesteś?
Zdecyduj się kim ty jesteś.
Jehowcy nie wierzą w sztuczne światło jakim jest wzniecony ogień, czyli znicz.
Ateiści mają krótko mówiąc znicz w d***
A Katolicy? Przy tym by się jeszcze pomodlili...