dokladnie, co z zakonczeniem ?! totalnie mnie wkurzyl taki obrot spraw. bez sensu :|
Angela zabił ten strażnik, Davis się zabił więc Butch był jedyną osobą która mogła zakapować strażnika. Zamieszki były świetną okazją żeby go załatwić z resztą na końcu widać że ten Maks go zaprowadził w to odludne miejsce żeby nie było świadków. Pewnie wystawił go strażnikom ale nie wiem za co. Tak przynajmniej mi się wydaje. Jeśli macie jakieś inne pomysły to piszcie. 
Twój pomysł jest ciekawy ale zakładą szerszą konspirację o której przez cały film nikt nie wspomina. Niestety podzielam zdanie przedmówców. Film dobry ale zakończenie trochę... z dupy...
Racja szczerze byłem w szoku, że to koniec i reżyser zostawił otwartą furtkę by widzowi samemu dopisać zakończenie :/ Trochę z dupy, wolał bym by pokazali co zrobili z Butchem możliwe, że reżyser nie miał pomysłu jak przedstawić zakończenie.
Maks niekoniecznie go wkręcił,po prostu pokazał drogę ucieczki,nie musiał wiedzieć,jak jest w istocie.Policja mogła dowiedzieć się o tej drodze od strażników/może ich któryś strażnik przyuważył?/.Nie musieli go zabijać,przecież śmierć Angelo to był wypadek.Chodziło raczej o spacyfikowanie prowodyrów buntu/i słusznie!/Ale generalnie twoja koncepcja podoba mi się.
Ten strażnik na pewno nie uknuł pobicia/zabicia Butch'a, bo chwilę wcześniej jest dialog, że nie chce oddziałów prewencyjnych (wg mnie ma już dość śmierci w poprawczaku) a ten szef wszystkich szefów mówi, żeby się przymknął i trzeba zastopować bunt. Także teoria o tym, że to on stoi za zlinczowaniem Butch'a wg mnie odpada na 100%.
Według mnie posiada zakończenie,ta scena miała symbolizować że Butch już nigdy nie stanie się normalnym człowiekiem na wolnosci ale zostanie wchłoniety przez system penitencjarny.
Po pierwsze ten strażnik na pewno nie uknuł pobicia/zabicia Butch'a, bo chwilę wcześniej jest dialog, że nie chce oddziałów prewencyjnych (wg mnie ma już dość śmierci w poprawczaku) a ten szef wszystkich szefów mówi, żeby się przymknął i trzeba zastopować bunt. Także teoria o tym, że to on stoi za zlinczowaniem Butch'a wg mnie odpada na 100%. 

Jeżeli chodzi o zakończenie to Butch był na tyle kontrowersyjną postacią, że reżyser chyba chciał, żebyśmy sami sobie dopisali zakończenie. Ja osobiście byłem mocno rozdarty - z jednej strony chłopak o niepohamowanej agresji, wyjdzie na wolność, trącisz go na chodniku i zatłucze Cię byle czym co będzie miał pod ręką. Z drugiej strony nie wiadomo skąd taka agresja. Czy już od młodości jest z nim coś nie tak (w końcu za coś wylądował w poprzednim poprawczaku), czy przez poprzedniego strażnika mu się poprzestawiało, czy może uważa, że tylko tak może przetrwać w takim zakładzie. Generalnie chciałbym, żeby się okazało, że to ten system go tak zdemoralizował, bunt nie wpłynął na decyzję o jego uwolnieniu a gość zacznie pracować w cyrku (ale wydaje mi się, że faktycznie chodzi o to, że ten cały system go wchłania..)
co to za muzyczka która pojawia się kilkukrotnie podczas filmu, np na samym początku kiedy 3 chłopaków wychodzi z pokoju strażników
Za muzykę w filmie odpowiada zespół Balmorhea. 
Wykorzystane utwory to: Inter, Walk, Kids Are Going, Open Fields, Cry, D E T, Get It Down The Road, Lonesome Moon, Engine Angine, Concerto Pour Piano No20 oraz Syringa Dpoud. 

Przypuszczam, że chodzi o utwór Walk, tutaj to przesłuchania: https://www.youtube.com/watch?v=_iucKR8ccVo ;)