PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Do rzyci z takimi filmami!

użytkownik usunięty

Bezczelna zrzyna z Hostelu (jakby było z czego zrzynać) Teksańskiej Masakry, i wielu innych filmów. Główna różnica jest taka, że zamiast grupki amerykańskiej młodzieży, mamy polską młodzież. Za grosz oryginalności, schematyczność (żeby to chociaż było zrobione zręcznie i w dobrym stylu), a do tego często niezrozumiałe zachowanie postaci i kretyńskie dialogi, np:

"- Jest muza!
<nagle kolesia coś zaczyna zasysać do szybu>
- Spadajmy stąd!
- Kurwa, chwyciło mnie!"

Uciekają, winda się urywa, jakoś się wydostają na zewnątrz, ktoś im rozbił kajaki. A co oni robią? Siadają przy ognisku i, jak gdyby nigdy nic, wesoło sobie rozmawiają i palą trawkę. Dopiero przybyły z lasu koleś, który na ich oczach rozpada się na kawałki, przypomina im że mieli uciekać. No litości... Takie rzeczy, a jest ich znacznie więcej, skutecznie odbierają mi chęci do dalszego oglądania.

Wyjątkowo nieudany film, chociaż mam wrażenie że gdyby scenariusz był lepszy to już by coś z tego mogło być, bo wykonanie jako takie całkiem niezłe. Tylko co z tego...

Ale, żeby było sprawiedliwie, to garstka plusów:
- Scenografia. Szpital, te wszystkie stare budynki, ruiny itd., idealne miejsce na horror. A co najlepsze to mamy ich pod dostatkiem, więc twórcy mogą zaoszczędzić na dekoracjach.
- Natalia Rybicka - bardzo fajna aktorka, tyle że szkoda jej na takie filmy.

Mimo wszystko przykre, bo kolejna szansa na stworzenie prawdziwego horroru zmarnowana.

ocenił(a) film na 10

Nie znasz sie mzoe wolisz telenowele kinowe jest to pierwszy Polski horror i zrobiony na wzor amerykanski nie odbiega od tamtych produkcji i jest nasz!Polski

użytkownik usunięty
eska10

Przede wszystkim, misiu, nie pierwszy - nadrób zaległości w polskim kinie. Po drugie, owszem, jest zrobiony na wzór kina amerykańskiego, tyle że tego najbardziej tandetnego, dostosowanego do nażartych hamburgerami jankeskich ptasich móżdżków. Twórcy tego dziadostwa po prostu znaleźli dno i postanowili kopać głębiej. To jedno im wyszło.

ocenił(a) film na 10

Wpisz w wyszukiwarke pierwszy Polski horror to nie ma innego wychodzi Pora mroku a takto to robimy komedie telenowelowe mi sie podobal

ocenił(a) film na 3

Myślałem że tylko Amerykanie mogą robić tak bzdetne filmy a tu się okazuje że Polacy też potrafią. Najgorsze ze cała reszta jest gorsza niż pierwsza lepsza tak słabizna z USA.