PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Ponieważ reżyser powiedział
- Nie chciałem posuwać się w ekranowym okrucieństwie tak daleko jak twórcy "Piły" czy "Teksańskiej masakry piłą mechaniczną" - mówi Grzegorz Kuczeriszka, reżyser polskiego horroru "Pora mroku".

Raduje mnie fakt, że horror (według mnie gore) i thiller jest Jego ulubionym gatunkiem, jak sam powiedział
- Wypatrzyłem sobie na tzw. rynku filmowym niszę, która była do wypełnienia. Przy okazji thriller i horror to filmy z gatunku, który najbardziej lubię, a zasada "kręć takie filmy, jakie chciałbyś oglądać" jest mi cały czas bliska.

Może trochę się jednak postarał, bo jak powiedział (ale i tak im pewnie nie wyjdzie)
- Poleciłem swoim współpracownikom obejrzenie kilku tytułów, żeby lepiej i szybciej zrozumieli mój sposób kombinowania. Była wśród nich "Piła" i "Teksańska masakra piłą mechaniczną: Początek", ale z dwóch powodów nigdy nie chciałem posuwać się w ekranowym okrucieństwie tak
daleko. Po pierwsze, nie chciałem zawężać grupy, do której nasz film jest adresowany, jedynie do wąskiego grona miłośników gatunku. Po drugie, nawet gdybyśmy mieli dużo pieniędzy do wydania, to i tak w Ameryce jeszcze przez wiele lat będą robić takie filmy lepiej od nas.''
Źródło http://www.kulturaonline.pl/Pora,mroku,mniej,krwawa,niz,Pila,tytul,artykul,3072. html

Zobaczymy jak to się skończy. Źle zaczęłam mu wróżyć. Zresztą najlepsze są horrory-klasyki czyli np. ,,Egzorcysta'', ,,Dziecko Rosemary'' itd.itp.
Niestety dzisiaj takich już się nie kręci.
Pozdrawiam

aga_27

Oczywiście że najlepsze są klasyki... Więc może pora stworzyć własne? Zwróć uwagę, że mamy wiele wspólnego z czasami, w których kręcone były filmy typu Egzorcysta, Martwe zło itp., czyli niski budżet, który trzeba nadrobić klimatem i pomysłem, a nie efektami. Niestety pomysł Pory Mroku nie jest najciekawszy... typowy surviwal... Ja do kina się jednak wybiore, nawet jakby okazał się totalną klapą, bo, jak sam reżyser powiedział: jeśli budżet filmu się chociarzby zwróci, to gwarantuje on, że powstanie kolejny horror. Więc trzymam kciuki nie tyle za ten film, co za gatunek.

Pozdrawiam

dimmu_2

Słusznie! Ja też popieram polskie produkcje nie będące łzawymi komediami. A dobry horror w tym kraju jak najbardziej by się przydał :)
Tylko może lepiej niech chłop po prostu poda numer konta? Wyśle mu się te parę złotych bez potrzeby ruszania się z domu. A film obejrzy spokojnie przy piwku jak już będize "na vhsie" ;)

art00rek

ja jednak skuszę się szybciej zobaczyć filmik :D Ciekawi mnie, tym bardziej że lubię "piłę" ;) Strasznie ciekawa jestem jak może wyglądać polski horror, jak odbiorę go ja i inni ludzie :) Może nie będzie to arcydzieło, mam nadzieję jednak że przypadnie nam do gustu i nie będziemy musieli się wstydzić ;)
Pozdrawiam!

aga_27

"Wypatrzyłem sobie na tzw. rynku filmowym niszę, która była do wypełnienia. " - Raczej "Wypatrzyłem sobie Mt Everest na rynku filmowym i zapragnąłem na jej szczycie zrobić kupę" :)

aga_27

Grzegorz Kuczeriszka.Człowieku!!!co za film,to jest chyba ,przepraszam nie chyba,ale na pewno najgorsza chała jaką z polskich filmów ostatnio widziałem,trzeba było zostać przy kamerze,a nie brać się za reżyserie.Facet kup sobie druty, wełnę i zacznij trzaskać swetry,ludzie się ucieszą ,bo nie stracą następnej 1,5 godz na oglądaniu nowego filmu.Wkurzony4