PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=462084}
3,5 12 tys. ocen
3,5 10 1 12141
1,9 9 krytyków
Pora mroku
powrót do forum filmu Pora mroku

Muszę przyznać, że mam problem z tym filmem. Bo z jednej strony moje patriotyczne serce nie pozwala mi tego filmu krytykować, bo to przecież Polskie. A z drugiej rozum podpowiada, że ten film to jakaś światowa III liga. Ale po kolei:
1. Fajny pomysł ( Naziści, Okultyzm, Tajemnicze Eksperymenty takie rzeczy naprawdę mogłyby się przydarzyć) jednak typowo polskie wykonanie ( Zbyt częste zrzynanie z amerykańskich filmów, na przykład ten finałowy twist, czy ostatnia scena prawie jakby żywcem wyjęta z Domu 1000 trupów)
2. Dobre zdjęcia jednak trochę za mało w nich mroku
3. Ciekawe pojedyncze dialogi jednak brak naprawdę dobrych tekstów ( A przecież słowa to najtańszy efekt specjalny)
4. Dobre role kilku aktorów ( na przykład ten psychol ) jednak większość raczej przetelefonowanych ( :mrgreen: tzn. równie dobrze aktorzy mogliby je grać przez telefon)
5. Kilka momentów brutalności jednak większość scen raczej ugrzcznionych ( Ale Polska to przecież katolicki zaścianek można pokazać grozę ale broń boże w takich filmach sceny rozbierane, a przecież mieliby co pokazać ;-) )
Podsumowując gdybym miał wystawić temu filmowi ocenę w szkolnej skali ocen to jak na polski film gozy 4+ ( plus za chęci). Jak na horror w ogóle 2-