http://www.jackketchum.com.pl/bibliografia/bibliografia
Odsyłam na stronę autora :)
Czytałam wszystkie, które wyszły w języku pl. i wszystkie traktują o tym do czego zdolny jest człowiek. Suspens w wykonaniu Ketchuma, to coś niezwykłego, jak dla mnie. Na początek polecam książkę "Straceni", lub 'Poza sezonem" i jej 2 "kontynuacje" t.j. "Potomstwo" i "Kobieta"... Adaptacje nie są raczej niskobudżetowe, co za tym idzie nie wszystkim się podobają, acz warto zerknąć po lekturze. Na prawdę POLECAM!
Zachęcam też to przeczytania opowiadań, osobiście mam zbiór "Królestwo Spokoju" i niektóre z nich nawiązują do wcześniej przeczytanych książek, fajne doświadczenie.
Oglądałam to, fajny film ;) Oglądałam ostatnio ,, Noc oczyszczenia,, bardzooo fajne! :)
To był troll :P Ale fajnie,że trafiłem na waszą dyskusję, gdyż bardzo mnie jarają tego typu filmy. ;) Ogólnie już zasysam Ostatni dom po lewej, potem zabiorę się za Noc oczyszczenia.
Amityville, Anatomia Strachu, Eden Lake, Inni, Kobieta w czerni, Kiedy dzwoni nieznajomy, Motel, Mama, Nie bój się ciemności, Nieznajomi, Nieproszeni goście, Oczy Julii, Osada, Plaga, Posłańcy, Ring, Klątwa, Secret Window, Sierota, Zabójczy szept, Zejście, 1408, Siła strachu
[SPOILER] Film przypominał mi "Dziewczynę z sąsiedztwa" i "Amerykańską zbrodnię" (oba filmy to adaptacje książki Ketchuma) - matka psychopatka wychowująca skrzywionych sadystów i ich nabożny stosunek do rodzicielki. Obu bohaterkom źle z oczu patrzy, czyli aktorki świetnie odegrały swoją rolę.
Co denerwowało to głupota głównych bohaterów (standard w tego typu filmach), przeładowanie przemocą (mimo wszystko za dużo było tych scen) i absurd niektórych scen np dwóch facetów tłukących się do rytmu jakiejś wesołej muzyczki. Poza tym całkiem nieźle, chociaż gdyby nie rola Rebecci De Mornay nie wyróżniałby się z wielu podobnych filmów. Ale tak- mocne 6