Powrót

Vozvrashchenie
2003
7,9 33 tys. ocen
7,9 10 1 33407
8,3 32 krytyków
Powrót
powrót do forum filmu Powrót

tylko dobry film - 8/10  

użytkownik usunięty

Prosta historia, która chyba została wymyślona chyba w 5 minut a sam scenariusz został napisany na desce klozetowej. Nie mniej jednak film bardzo dobrze się ogląda, przez cały czas oglądamy narastający konflikt miedzy ojcem a synem by w kulminacyjnym momencie otrzymać tego konsekwencje i cały morał tej historii. Dobry film, dobrze zagrany z klimatem i ładny wizualnie, choć w moim odczuci rezyser lekko przesadził z tym niebieskim filtrem.

ocenił(a) film na 8

Ale wiesz, że scenariusz to nie tylko historia, ale też ten konflikt i punkty kulminacyjne, morał, konsekwencje (między innymi)?

użytkownik usunięty
ocenił(a) film na 10

tak to właśnie jest jak ktoś bierze się za zbyt ciężkie filmy i nie potrafi ich zrozumieć...

ocenił(a) film na 7
p_caniaa

Dopiero się zabieram za ten film ale chciałem przypomnieć, że "dobry" to 7-ka jak coś... Czemu nie dasz tej oceny skoro czujesz, że jest tylko dobry? Ósemka to film mocno ponad-przeciętny...

pachomir

W tym sęk, że prostota tego filmu domaga się niskiej oceny, ale ciężar tego filmu, świetnie ukazane relacje ojca z synem dzieckiem, które myśli czysto emocjonalnie oraz tym starszym, który wie, że czasem trzeba przemilczeć różne sprawy i zrobić coś wbrew sobie, bo takie jest życie, a to wszystko na tle groteskowej podróży, która symbolizuje coś więcej niż podróż w sensie turystycznym oraz okraszone niezłą grą aktorską, w ogóle rosyjski język, aktorzy i ich kultura bardzo pasuje mi do takich ostrych, życiowych filmów. Przykładowo autorytet rosyjskiego ojca, w wielu krajach na dzień dzisiejszy nie do pomyślenia. Kto miałby to zagrać jak nie Rosjanin? Końcówka mimo wszystko zaskakująca, nagła śmierć ojca, który wg mnie bardzo chciałby być dobrym ojcem, ale zwyczajnie nie potrafił. Zostają pytania bez odpowiedzi jak jego prawdziwy zawód czy zawartość skrzynki. Świetne, ambitne kino, ode mnie mocna 8, czyli mocno ponadprzeciętnie :)

ocenił(a) film na 8
Lechu1777

zdradzasz fabułę, warto napisać spoiler na początku!

ocenił(a) film na 8
p_caniaa

ty chyba nie oglądałaś nigdy ciężkich filmów, bo ten akurat jest lekki, łatwy i przyjemny

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

oglądałam wiele ciężkich i wiele łatwych i ten w moim odczuciu zdecydowanie nie należy do łatwych. Być może w poczuciu twojej estetyki film jest lekki, łatwy i przyjemny, ja się z tym nie zgadzam.

ocenił(a) film na 10

Film jest "niebieski" po coś, a nie dlatego, że ktoś przesadził. :)

jak tylko dobry to nie 8/10 heh

ocenił(a) film na 10

Ech...