Spodziewałam się sporo po tym filmie a to okazało się totalną beznadzieją. Najgorszą rzeczą są komentarze osób kręcących film, które są tu zupełnie zbędne, ponieważ na ich miejscu powinien być narrator opisujący miejsca i wydarzenia. Jedynym pozytywem są zdjęcia, w większości realistyczne. Podsumowując ten film do Miasta 44' się nie umywa.
szczerze?Gdy czytam takie tematy jak ten,żałuję,że żyję w polsce dzisiejszych czasów,gdzie cebulaki muszą na wszystko narzekać (nie chodzi mi o politykę-mają do tego całkowite prawo i ja to popieram,chodzi mi o film) i nawet,jak ktoś stworzy coś nowatorskiego,to gimb/cebulak oceni to na jeden,bo:
-zasnął podczas seansu (co wg.mnie jest chamstwem)
-Zanudził się na tym filmie
itp.itd
Dlatego jestem przeciwko Demokracji.Co to za ustrój,gdzie dwóch meneli spod budki z piwem przegłosowuje profesora uniwersytetu?
Takim osobom jak ty podoba się zapewne Z.F. Skurcz i wszystkie filmy z serii.„Chłam dla mas" (Avengers,wszelkie superbohaterskie filmy, „Zabili go i uciekł"),więc wróć do swoich głupich avengersów czy debilnych ant menów.
Narrator by tu nie miał racji bytu z jednego powodu:gdyby dać narratora,to wszyscy by narzekali,że to już było i czekają na coś nowego.Nie ma narratora,jest fabuła i wszyscy narzekają że jest fabuła.
Tak chyba jest z każdym polskim filmem (nawet dobrym) na filmwebie.Kiedyś taki Smalczyk130 czy inni byli raczej niechcianym elementem,którego się wyzywało.Teraz tacy się wypowiadają w ten sam sposób,a inni im przyklaskują i powtarzają dalej to samo.Przykładem jest to forum.Jakiś użytkownik napisał,że nie podobają mu się dialogi w tym filmie,a inni użytkownicy zaczęli tworzyć z tego nowy trend na forum „Powstania Warszawskiego":Hej ludzie,mam pomysł.Zjechaliśmy inne dobre polskie filmy,więc nawet z takim z prawdziwymi ujęciami PRAWDZIWYCH ludzi tradycji musi stać się zadość.Napiszmy więc na forum tego filmu Pierdylion tematów o tym,jaki to film jest zły,z*ebany,do dupy,dialogi złe itp. tylko po to,żeby pownerwiać normalnych użytkowników.
No i jeden gościu zapewne napisał „Film fajny,ale dialogi do dupy",a tacy jak ty to załapali i zaczęli pisać wysyp tematów o tym,jak to ujęcia są fajne,dialogi do dupy.A,i jeszcze,że powinien być lektor.
Miasto 44 jest bardzo dobrym filmem aktorskim,pokazującym prawdziwe w większości wydarzenia,ale jednak JEST TO FILM AKTORSKI.Tam grają aktorzy,którzy po skończeniu zdjęć poszli do przyczep zmyć Make-Up
A tutaj,jeżeli ktoś dostał kulkę w głowę,to DOSTAŁ JĄ NAPRAWDĘ.Jeżeli Ktoś płonął żywcem w budynku,to PŁONĄŁ NAPRAWDĘ.Martwy Chłopiec niesiony przez żołnierza to nie aktor udający martwego,ten Chłopiec NAPRAWDĘ JEST MARTWY.„Śpiąca" ulica,zapewne po rzezi na Woli,to nie kukły ani statyści udający martwych.Te kilkaset/kilka tysięcy leżących ludzi Naprawdę są martwi.Narrator wszystko by spłycił (Mówiąc płytkim tonem: „Powstańczy operatorzy odnaleźli ulicę martwych ludzi") A tak mamy pokazany JAK NAJBLIŻEJ DRAMATYZM całej sytuacji.Tu nie ma suchych faktów.Tutaj jesteśmy W SAMYM ŚRODKU POWSTANIA,czujemy się,jakby to się działo teraz,tuż obok mnie.
Zacytuję fragment pewnej recenzji tego filmu:
„Najlepszy film Antywojenny,jaki widziałem[...]Film o Potędze Kina i o tym,że trzeba dawać świadectwo[...]
Zwłaszcza to ostatnie zdanie idealnie pasuje do ostatniego zdania wypowiedzianego przez Witka.
„A trzeba to pokazać...Jak inaczej będą wiedzieli,jakie było to Powstanie?Zobacz Karol...Jest Film...Wszyscy Będą oglądali...I zobaczą,jak było naprawdę."
Zastanów się.Może ten film nie jest idealny w wielu aspektach,ale tworzony był z obrobionych i udźwiękowionych CZARNOBIAŁYCH,NIEMYCH,TRZĘSĄCYCH SIĘ Kronik,które przeleżały w jakiejś piwnicy,potem zostały odnalezione przez dzieciaki,które spaliły (ot tak,dla zabawy) 20 godzin materiału,Potem cała reszta została przechwycona przez służby bezpieczeństwa,które pocięły ten film na krótkie,niepowiązane ze sobą kawałki,które przeleżały 50-60 lat w archiwum,ażebyś ty mogła obejrzeć film z nich stworzony i jeszcze dodatkowo narzekać,że jest zły.
Zastanów się.Ten film naprawdę nie zasługuje na taką ocenę,jaką wystawiłaś.