Pomysł na dokument non fiction ukazujący Warszawę w czasie Powstania był naprawdę dobry. Można zobaczyć miasto i ludzi w bardzo trudnym dla nich czasie co współcześnie daje nam możliwość uczenia się historii.
Niespodziewanie obok obrazów miasta i ludzkich relacji, emocji zobaczyłem kompletnie nagich mężczyzn, którzy poszli się kąpać. Nie ma co owijać w bawełnę, to SKANDAL! Jak Muzeum Powstania Warszawskiego mogło pozwolić temu reżyserowi na zamieszczenie takich nagrań. Przecież to odziera tych mężczyzn z godności i wystawia na pośmiewisko. Nie wyobrażam sobie, aby pokazano kobiety bez dolnej części bielizny w czasie zabawy czy mycia się. Tamta scena nie wnosi nic do filmu, po za niesmakiem i zrujnowaniem całego pomysłu na dokument. Nie wiem co miał na celu reżyser, ale pozostawia we mnie do siebie niechęć.
Dlaczego nie było żadnej reakcji ze strony kombatantów czy pracowników Muzeum? Czy teraz już każdy film i dokument ma zawierać kompletną męską nagość? Jeżeli tak to lepiej żeby nie powstawały takie rzeczy. Często mamy do czynienia z usuwania wielu scen z filmów, czy nawet reklam z błahych powodów takich jak pani w bieliźnie ( zakrywa wszystkie intymne części ciała ), więc tamta scena z Dokumentu powinna zostać usunięta, albo ocenzurowana. Czy młodzież ma zapamiętać takie rzeczy i uczyć się, że eksponowanie męskiej nagości jest w porządku. To porażka historyczna i edukacyjna.
pisałem to w innym temacie,ale powtórzę się.Oto moja reakcja po przeczytaniu twojego posta:
https://www.youtube.com/watch?v=nyTJEYbZyUA
albo nie...taka:
https://www.youtube.com/watch?v=DbK3qVKOsFU
Rozumiem, że śmiejesz się z siebie. Jeżeli Tobie odpowiadają takie sceny zamieszczane w dokumencie o walczącej Warszawie to może masz coś z geja, bo im podobno podobają się mężczyźni. Co jak co, ale ta scena obraża tych żołnierzy, odziera z godności, niczym Palikot hańbiący polską przeszłość. Powstanie Warszawskie było nie potrzebne, ale chwała i godność dla żołnierzy i mieszkańców miasta się należy.
Ciebie to bawi, no trudno, jak tak ludzie posługujący się językiem polskim i mieszkający w państwie Polskim nienawidzą samych siebie to ich cieszy upokarzanie polskich żołnierzy.
nie KU***A po prostu ta scena mi nie przeszkadza i nie waży na ocenie całego filmu.
Jaka agresja.
Mnie przeszkadza, bo w filmie Miasto 44 miała pojawić kobieta w bieliźnie i to wywołało skandal, weterani się oburzyli, ale przy naprawdę nagich ludziach zero odzewu.
Jak bawisz się tak samo jak Ci ludzie na tych filmikach co tutaj wrzuciłeś, to przepraszam, ale zabawnie musisz wyglądać, żeby nie powiedzieć idiotycznie ;)
Nie odebrałem tego w ten sposób. Ten fragment pokazywał, że mimo grozy sytuacji ludzie starali się jakoś sobie radzić. Kąpać się, niekiedy żartować, bawić, flirtować, zakochiwać, pobierać etc. To byli młodzi ludzie, często nastoletni, niepełnoletni. Wychowani w duchu patriotycznym, gotowi na poświecenia, doświadczeni tragizmem okrutnej okupacji, ale mimo wszystko młodzi. Ludzie, a nie maszyny, ludzie ze swoimi ludzkimi potrzebami. Ta scena wcale nie odziera ich z godności, pokazuje dzieciaki próbujące w takich okolicznościach znaleźć chwilę radości i odprężenia.