Film składa się z materiałów dokumentalnych zrealizowanych dla Biura Propagandy Armii Krajowej w
Warszawie. Całość materiału złożono w fabularną opowieść snutą przez dwóch braci - choć mnie się
wydaje, że to był splot rożnych osób, które miały wpływ na końcowy materiał. był śmiech, płacz, ból. było
"dobicie" rannego Niemca, były ciała wielu, bardzo wielu powstańców, warszawiaków.patrzymy na sceny
walki, operacji, ślubu; widzimy ogrom ciał ludzkich poległych na ulicach Warszawy. widzę
kilkunastoletniego Wojtka , który zginął...
może narracja obu braci nie do końca mi odpowiadała, ale ogólnie daje 9/10
APELUJĘ do nauczycieli GIMNAZJUM i SZKÓŁ ŚREDNICH. - ten przekaz winien być lekturą obowiązkową
w gimnazjum i lo. oczywiście przy odpowiednim podejściu nauczyciela. gdy pokaże bezmiar zniszczeń,
rannych i zabitych powstańców, przekaże wartości powstania.....
A to o śmierci Wojtka to nie spoiler???Pytam, bo jeszcze filmu nie widziałem a nie chce znać jego treści. :) Jeśli te informacje są spoilerem to prosił bym o oznaczenie tego, aby inni, którzy jeszcze nie obejrzeli filmu byli o tym ostrzerzeni :)
chyba nie. Wojtek nie nie był żadnym głownym bohaterem, ot po prostu kolejna bezsensowna śmierc....