Próba ogniowa

Fireproof
2008
7,2 16 tys. ocen
7,2 10 1 15962
7,0 2 krytyków
Próba ogniowa
powrót do forum filmu Próba ogniowa

nie specjalnie mi przypadla do gustu ta cala chrzescijanska otoczka, mozna by zrobic ten film i bez udzialu jezusa, ale mimo wszystko jest dobrze i napewno warto zobaczyc

ocenił(a) film na 7
co_ja_pacze

Tylko wiesz co? Tutaj miał być "udział Jezusa". Po to ten film został stworzony. Gdyby był bez "udziału Jezusa" to nie był by tym filmem.

ocenił(a) film na 4
michalkturek

to mowisz ze nie da sie pogodzic z zona bez udzialu jezusa?

ocenił(a) film na 7
co_ja_pacze

Powiedziałbym inaczej, niż tak jak napisałem poniżej, ale byś nie zrozumiał.

Da się. Jednakże, gdyby to właśnie o to chodziło, to film nie miałby w sobie motywów chrześcijańskich.

ocenił(a) film na 9
michalkturek

Ja też sądzę, że bez tej całej jezusowatości byłby to lepszy film, ale jeśli przymknąć na to oko, to dalej jest bardzo dobry. A to, że jest to film o charakterze religijnym, to nie jest jedyna słuszna interpretacja - dla mnie to opowieść o miłości takiej, jaka jest naprawdę, o poświęceniu, o walce, poprawie i pokorze... oraz o próbie. A to nie są zjawiska, na które religia miałaby monopol.

ocenił(a) film na 8
co_ja_pacze

"Jezusowość" i od razu, że beznadziejny... teraz sie wiele mówi o tym, że wiara jest niepotrzebna, ten film miał na celu pokazanie, że nie zawsze tak jest... i gdy ktoś ma wielkie problemy, nie w stylu "dostałam jeden z zadania" "nie nauczyłam sie na sprawdzian" " nie kupię sobie modnych ciuchów bo mnie nie stać" "jestem brzydka" tylko WIELKIE problemy np małżeńskie to nie zawsze umiemy sobie sami poradzić i trzeba się do kogoś zwrócić. To było ukazanie szarej rzeczywistości, nic wymyślonego... Film dla dojrzałych emocjonalnie osób :)

ruda72

Dokładnie. Bez udziału religii ten film byłby po prostu kolejnym filmem o ratowaniu małżeństwa, o dwojgu ludzi, którzy przestali się kochać itp. A moim zdaniem założeniem tego filmu było pokazanie, że religia może być obecna w naszym codziennym życiu i pozwala nam uporać się z problemami, z którymi sami byśmy sobie nie poradzili.

ocenił(a) film na 8
ruda72

dobrze powiedziane, wszystkie inne komentarze są zbędne.