7,2 59 tys. ocen
7,2 10 1 59145
6,3 21 krytyków
Pręgi
powrót do forum filmu Pręgi

Ten film nie uderzy w dzisiejsza publicznosć spaczoną przez amerykanskie kina akcji, komedii i innych śmiesznych komercyjnych historyjek.
Odnosze wrażenie ze na temat tego filmu wypowiada sie wiekszosc nastolatków (nie ubliżajac co niektorym) Film nie jest dla dzieci, i wrecz przeciwnie (jak co poniektorzy tu mowią) jest wspaniałym polskim dzielem, w wielu kręgach doecnionym, gra aktorska jest wysmienita, no ale przeciez jezeli akcja nie dzieje sie na ulicach NY, LA i Miami to wszysycy traktuja go za kolejny szary smutny ilm o polskiej rzeczywistosci, i tu jest gruby bład, bo film traktuje o rzeczywistosci wszedzie niezaleznie od kultury czy czasów...
Ja daje 10, to jest arcydzieło polskiego kina psychologicznego ( a to że w tej dziedzinie polacy sa dobrzy, to swiadczy dobrze o nas, przynajmniej na tle europejskiej inteligencji nie wychodzimy tak jak amerykanie za tempych twórców bez wyobrazni - ale dlatego nie dostalismy Oscara, bo ten film trzeba zrozumiec...a u niektoreych z tym ciezko..) Wiec proszę, badzcie dumni z tego ze potrafimy zrobic film o czyms konkretnym, a nie jakas byle jaką popierdułkę.
Pozdrawiam tych którzy cenia sobie ten film jak i tych ktorzy moze kiedys zobacza go sami w spokoju i moze przekonają sie ze film jest pod kazdym wzgledem dobry.
Pozdrawiam.

smoleniec_a

zgadzam się z Tobą, że jest to genialne polskie dzięło. Ale czy nie sądzisz, że w Polsce są takie dwie skrajności jeżeli chodzi o filmy: albo (bardzo)tandetne komedie romantyczne lub filmiki akcji, albo film ukazujący ważne problemy w pięknej, artystycznej oprawie, lecz są one wręcz depresyjne. Choć ten typ kina preferuję, brak mi czasem możliwości zobaczenia polskiego dzięła, które nie byłoby pustą historyjką a jednocześnie wychodząc z seansu byłabym usmiechnięta.

ocenił(a) film na 9
makeyourself

a ja czekam na film o Tomaszu Beksinskim bo chyba byl podobny w charakterze i postawie wobec świata i ludzi do glownego bohatera "Pręg" tylko ,że nie spotkal kogos kto go pokocha...przez to byłaby to historia bardziej prawdziwa bo życie to nie film, niestety.

ocenił(a) film na 6
smoleniec_a

Hm.. a ja daję 6. Nie zachwycił mnie ten film. Cóż. Widziałam lepsze "polskie filmy psychologiczne". Kiedyś polska kinematografia roiła się od takich wybitnych obrazów.. Dziś pozostaje Koterski :)

ocenił(a) film na 9
szuwarcia

Mnie trochę raziła scena w domu Tani, kiedy jej mama nagle się rozhisteryzowała przy kolacji. Wydawało mi się to odrobinę nienaturalne. Ale to właściwie jedyna rzecz, która jakoś tam mnie niezadowoliła, a to też dlatego, że cały film zrobiony jest wręcz doskonale. Naprawdę, jeden z tych filmów, które przykuwają do ekranu i nie pozwalają się ruszyć. I Szyc! W tej scenie na domówce, kiedy mówi, że Żebrowski niedługo się zesra z tej samotności - wspaniała, wspaniała, niesamowita scena. Był tam tak szczery, że aż mi się łezka zakręciła. Żeby nie było wątpliwości - nie ironizuję tu. 9/10.

ocenił(a) film na 9
the_boutique

A mi scena z matką wydała się całkiem naturalna, doszedlem po niej do wniosku że matka to alkocholiczka, bo takim tempym wzrokiem miezyla Tanie.