7,2 59 tys. ocen
7,2 10 1 59144
6,3 21 krytyków
Pręgi
powrót do forum filmu Pręgi

"Pręgi" dla mnie są współczesnym mądrym polskim filmem. Problem jest narysowany grubą kreską, ale nie powiedziałabym, że wszystko przerysowano. Wręcz przeciwnie - to trzeba było pokazać ludziom. Genialna gra aktorów - zwłaszcza jana Frycza i Wacka Adamczyka. Żebrowski też jak najbardziej na tak, niektóre sceny z jego udziałem były świetne. Może w pewnych był troszkę teatralny, ale to nie szkodziło. Poza tym jego gra kojarzyła mi się z grą Frycza - to samo zachowanie, ruchy, mimika - wszystko mu wyszło. Był dokłądnie taki jak filmowy ojciec. Zakończenie otwarte - i dobrze, bo gdyby zasłodzili histria wydawałaby się nieprawdziwa. Gdyby zakończenie było pesymistyczne - możnaby pomyśleć, że dla skrzywdzonych ludzi nie ma ratunku. Przez to rzutowanie zachowań ojca w osobistym i dorosłym życiu Wojciecha zaczęłam się zastanawiać gdzie tak naprawdę kończy się i zaczyna nasze całkowicie indywidualne 'ja'.

W kinie niestety była część szczeniaków z gimnazjum, które nie umiały się zachować i przy wyjściu ktoś rzucił, że to najgorszy film jaki widział. Przykre, że ludzie kpią z takich spraw. Ale jednak odezwały się też głosy starszych ludzi, którzy uznali film za najlepszy. Gdyby takie polskie filmy wchodziły częściej do kin z wielką chęcią bym na nie chodziła. Teraz chcę przeczytać książkę.