PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504663}

Prawda według Wikipedii

The Truth According to Wikipedia
2008
6,5 47  ocen
6,5 10 1 47
Prawda według Wikipedii
powrót do forum filmu Prawda według Wikipedii

Pytanie jest proste i zostało przedstawione w tytule - czym się zajmujecie na Wikipedii?
Czytacie całe artykuły, czy tylko szukacie konkretnych danych? Sprawdzacie podane źródła, strony edycji i dyskusji, czy też ufacie w zapał innych użytkowników? Może sami też coś edytujecie, a jeśli tak to jakie elementy stron?

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Ja wiki traktuję głównie jako zbiór linków do oficjalnych stron i podręczny słownik.
Na ogół nie wysilam się i nie weryfikuję autentyczności danych ze stron, które czytam w całości, a są to niestety strony dotyczące wydarzeń i postaci historycznych oraz terminów naukowych, czyli stron najmniej pewnych.

Kiedyś edytowałem proste błędy typu źle skonstruowane zdania, błędy ortograficzne oraz niedziałające linki. Oczywiście nie mam ku temu żadnych obiektywnych dowodów swojej znajomości zasad pisowni - właściwie wykazywałem się podobnym zaślepieniem, co osoby wizerunkowi wikipedii szkodzące. Na obronę mogę jedynie napisać, że nikt mych zmian nie wytykał i nie usuwał.

Wciąż mnie jednak drażni strona o Ferrari i wyróżniane na różne sposoby modele F40, F50 i Enzo. Od dwóch lat nikt nie wpadł na pomysł jak to rzetelnie przedstawić. :]

ocenił(a) film na 8
Khaosth

do Wikipedii jak i do całego internetu należy podchodzić z dystansem

Wikipedia to nie wyrocznia wiedzy, bardziej jest kierunkowskazem, pomocą z czym dany temat się je.

dlatego jeśli szukam czegoś, a jak wiadomo Wikipedia jest wysoko w wynikach Google - czytam tylko początek hasła, pozostałą część hasła czasem czytam ale dzielę to przez 1000 i wtedy może coś w tym prawdy będzie... - tak rozsądnie należy do Wikipedii podchodzić

ocenił(a) film na 9
Khaosth

Ja patrze tylko czasem na wikipedie