Prawdziwy ból

A Real Pain
2024
6,5 73 tys. ocen
6,5 10 1 73188
7,1 73 krytyków
Prawdziwy ból
powrót do forum filmu Prawdziwy ból

Taksówki

ocenił(a) film na 5

W filmie dwa razy pojawia się polska taksówka i dwukrotnie jest to jakieś auto rodem z lat 90 :D przecież takie taksówki nie jeżdżą po polskich drogach...

ocenił(a) film na 7
Aerdie

Niedawno byłem w hotelu, gdzie w pokojach telefony były na "tarczę" :)

ocenił(a) film na 8
katedra

Dokladnie tak.

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

wciąż widuję takie taksówki, więc jesteś w błędzie

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

Takie "taksówki" nadal scamują pod dworcem centralnym

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

Jak zamawiasz przez apkę to takie taksówki nie przyjeżdżają, ale jak znajdziesz sznur zaparkowanych taksówek pod dworcem to kierowcy “pod wąsem” często nadal mają takie auta.

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

Ten pierwszy mietek z warszawy jest dużo droższy niż te hatchbacki które na uberze się spotyka, nie wiem w czym problem

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

Od razu rzuciło mi się to w oczy :D

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

1. Tablice rejestracyjne w taksówkach wyglądają jak zrobione z kartonu i mają po 7 cyfr, czcionką, która nie jest używana do tablic.
2. W Warszawie z lotniska ruszają Mercedes 190D na tablicach z Lublina a pod hotel dojeżdżają Mercem C-klasą z tablicami Warszawskimi. - to jest po prostu niechlujstwo.  Wygląda to tak jakby nagrywali scene jazdy taxi w Lublinie - i dlatego starszy samochód, żeby pokazać kontrast pomiędzy Wawą i Lublinem, a potem wykorzystali to nagranie do narracji w Warszawie
3. Mieszkają w Sofitel Victoria, a na dach jadą na 20 piętro. Sofitel ma chyba z 5-6 pięter.
4. W Kraśniku wsiadają do pociągu regionalnego, a w środku już pociąg intercity

Szczerze - to podoba mi się ten film, ale poziom bylejakości jest zbyt duży. Nie wiem kto odpowiada za takie fakupy. 

ocenił(a) film na 6
jimi77

Dodam, że wsiadają i jadą w Pendolino, a jedno ujęcie na moście jest na zwykły skład wagonowy.

ocenił(a) film na 5
Andrzo

Jadą stadlerem, wysiadają z wagonowego. Potem wsiadają do regio, znowu w środku stadler a wysiadają z wagonu. Strasznie amatorsko. Nudny, amatorski film z yt.

jimi77

Też zwróciłem uwagę na to że śpią w hotelu Sofitel w Warszawie ale zauważ, ze w filmie nazywa się to hotel Warszawa Central nigdzie nie ma wspomniane że to jest Sofitel Victoria. Podobny efekt czy montaz Wzięty z różnych miejsc był w białym Lotusie którego akcja drugiej części dzieje się na Sycylii ,bo tam były kręcone sceny do filmu w hotelu San Domenico w Taorminie , i na plaży kręcone w miasteczku Cefalu oddalonym kilkadziesiąt kilometrów od Taorminy, ktorego plaża robiła jako plaża Hotelowa i później okazało się ,że wielokrotnie turyści którzy przyjeżdżali na urlop do tego hotelu byli zdziwieni, hotel nie ma plaży bo naprawdę hotel leży na wzgórzu z widokiem na Zatokę. 

ocenił(a) film na 7
BRADFORD

masz rację - co do hotelu nie ma się co czepiać, wspomniałem o tym, bo po tej akcji z taksówką, włączył mi się tryb detektyw. reszta błędów to niestety typowe niechlujstwo. Potem przecież ten mercedes 190D jest pokazany w drodze z Lublina na Majdanek, ma te same nr rejestracyjne co w warszawie, a kolor zmieniony w postprodukcji z czerwonego na brązowy. Kombinacja alpejska.

ocenił(a) film na 6
CountryGirl

taksówki z przeszłości, za to pociągi z przyszłości...

ocenił(a) film na 7
Bambim

z teraźniejszości pociągi.

ocenił(a) film na 7
CountryGirl

Jeżdzą, ale inna sprawa. W pierwszym ujęciu jadą tym starszym modelem żeby za chwilę przyjechać młodszym. Dalej scena, w której... są same mercedesy! Jest to celowy zabieg czy naprawdę dziwny zbieg okoliczności?

CountryGirl

Aż mi was żal naprawdę. Jakie wy musicie mieć kompleksy to szok. Nie no przecież w Polsce to same maybaychy wożą samą szlachtę a drogi są robione ze złota taka to idyllowa kraina. Większość tych co tu się poci i oburza bo jedna taksówka się stara przewinęła chyba wogóle dupy nie rusza poza obręb mieszkania. Względnie i tak nie pokazali naszych najlepszych smaczków a przecież miejsc za które wstyd jest mnóstwo.

ocenił(a) film na 5
CountryGirl

Dokładnie, ten hotel Victoria i stary telewizor z kwiatkiem, Polska pokazana jako zacofany kraj, ten dywan na balkonie w domu ich Babci. Mnóstwo jest takich ujęć, które pokazują jakby Polska w latach 80. była nadal ;)

CountryGirl

Mam nadzieję, że nie przeszkadza Pani, że amerykańskie lotnisko kręcone jest w porcie lotniczym w Radomiu.

pawel123_19

Bo po prostu ten czerwony stary Mercedes z białymi kołpakami się pięknie prezentował na tle tej zieleni. Idealny wybór dla tej sceny. Doszukiwanie się innych przesłanek to już raczej nasze kompleksy. Co do hoteli, kto chciałby w filmie o podróży historycznej pokazywać nowoczesnej 5 gwiazdkowe hotele. Te stare klimaty nadały trochę nostalgii

ocenił(a) film na 6
pawel123_19

Haha też mnie to rozwaliło, scena pod koniec filmu, wracają samolotem do USA, potem scena już "na miejscu" na hali przylotów a w tle polskie napisy "Wyjście", "Odloty" itp. XD Ciekawe jak reagowali Amerykanie oglądając w filmie takie "nowojorskie" lotnisko xd
A co do taksówek to pomijając już tego zabytkowego W201 magicznie zmienionego w kolejnej scenie w 20 lat młodszego W204, do dziś nie mogę pojąć dlaczego tablice i numery rejestracyjne były takie dziwaczne

ocenił(a) film na 1
CountryGirl

Żydy jak zwykłe chciały pokazać Polskę jak najgorzej i przy okazji upokorzyć tym Polaków.

Dariusz_Zarczynski

Uuuu kompleksiki, kompleksiki. Polska tak właśnie wygląda, zobacz przez okno.... i wcale nieźle wygląda w tym filmie, nawet bardzo fajnie więc czemu się wstydzisz? Taki jesteś "patryjota" że swojego kraju się wstydzisz?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Dariusz_Zarczynski

Napisałem Ci w innej wiadomości, drugi raz parówo pisać mi się nie chce, szukaj spisków, zydomasonów. Jesteś jednym z tych pajaców którzy obwieszają się flagami, ryczą w sieci, a jak by ktoś na nas napadł pierwszy w samolocie za granicę byś siedział a po powrocie udowadniał jaki to z ciebie był partyzant.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Dariusz_Zarczynski

W więzieniu to na mnie inaczej mówiąc. Może kiedyś zaglądniesz, trzeba nam z chłopakami nowej soczystej parówy. Smalcu dużo zabierz będzie mniej bolało

ocenił(a) film na 1
Lukasz_Mazur80

Czyli garujesz? Tak myślałem. Odpowiednie miejsce dla Ciebie.

Dariusz_Zarczynski

Wali jak sraczu... aaa dobra, Darek otworzył ryja:D

Dariusz_Zarczynski

Dobra, idz bo zbiórka ministrantów jest, poszalejesz grubasku:D

CountryGirl

Też mnie to drażniło

CountryGirl

Też mnie to drażniło. Nie wiem skąd wzięli takie stare mercedesy, nikt takimi nie jeździ jako taxi ani w ogole juz rzadko można spotkać na drogach tego typu auta. Dodatkowo popełnili błąd z tablicą rejestracyjną przy pierwszej taksówce. Z przodu było WE, a z tyłu LU.

CountryGirl

I obie Taxi mają ten sam nr rejestracyjny:)

ocenił(a) film na 3
CountryGirl

Widzieliście tablice rejestracyjne na tych taksówkach??

ocenił(a) film na 5
CountryGirl

Mało tego - pierwsza taksówka, którą jadą z lotniska w Warszawie ma z tyłu rejestrację lublinską a z przodu warszawską

CountryGirl

Co jest bardziej stereotypowe - sposób ukazania Ukrainy w Wszystko jest Iluminacją czy Polska w Prawdziwy Ból? Ja mam wrażenie (po opisach, bo tego filmu nie oglądałem), że tej Ukrainy w pierwszym było zdecydowanie więcej, niekoniecznie negatywnie (ale też przez pryzmat Żydów,).

CountryGirl

No niestety jeżdżą, ja jak wracam do rodzinnego Konina i czasem biorę taksówkę to takim mercedesem właśnie jadę, to są zazwyczaj auta którymi jeżdżą starsi panowie którzy dorabiaja sobie jako taksówkarze na emeryturze.

CountryGirl

to samo sobie pomyslalem, za taki klasyk to trzeba doplacic :D

ocenił(a) film na 6
CountryGirl

A ja tam chciałbym się taką przejechać.

ocenił(a) film na 3
CountryGirl

Jeszcze lepiej, że wsiadaja na początku do starego Merca a podjeżdżają pod hotel nowym...

ocenił(a) film na 6
CountryGirl

starsze samochody w gorszym stanie jeżdżą, wogole w filmie mało polskiego syfu pokazali

ocenił(a) film na 6
CountryGirl

Ja śmiechłam jak zobaczyłam zaparkowane czinko cienko :D Ogólnie w tym filmie Polska wygląda jak w latach 90