Prawo zemsty

Law Abiding Citizen
2009
7,8 217 tys. ocen
7,8 10 1 216603
6,5 19 krytyków
Prawo zemsty
powrót do forum filmu Prawo zemsty

...odradzam, no chyba ze naprawde nie masz nic ciekawszego do roboty...a juz na pewno nie warto tracic na ten film kasy...

Dies__Irae

Dystrybutor wyda na Ciebie wyrok... Właśnie puściłeś go z torbami!!!
Przecież po tak błyskotliwej, inteligentnej i miażdżącej w swej wymowie recenzji, pies z kulawą łapą nie polezie do kina...
Gratuluję.

czargor___

nie mam czasu ani ochoty pisać "błyskotliwych" recenzji, bo i tak argumentacja trafi w próżnie...

ocenił(a) film na 9
Dies__Irae

A ja po tym filmie byłam bardzo mile zaskoczona, w sumie właśnie z niego wróciłam więc jestem, że tak powiem "na świeżo" ;)
Świetna gra Butlera (a szczerze nie przepadam za tym aktorem) i Foxx'a.
Efekty specjalne, jak to efekty. Jak film ma dostateczny budżet to zawsze będą świetne.
Ale fabuła była dla mnie porażająca. Nie lubuję się w tego typu filmach, ale tu mnie powaliła. Nie powiecie mi chyba, że spodziewaliście się w jaki sposób zginie sędzina albo, że Butler rzeczywiście nie ma żadnego pomocnika na zewnątrz.
Mnie się film podobał i mogę go polecić.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
narvanna666

Narvana, następnym razem jak będziesz streszczać albo pisać o jakichś wątkach w filmie napisz, że to SPOILER! A tak zepsułaś mi już film..myśleć!

ocenił(a) film na 7
Dies__Irae

bardzo znaczaca nie konsekwencja skoro nie masz czasu na pisanie recencji
to po co zasmiecasz internet, a w pierwszym poscie piszesz ze jak nie masz
na co trwonic czasu to mozna obejrzec, wiec masz ten czas czy nie? a moze
to nie problem z czasem ale ze sformulowaniem konstruktywnej wypowiedzi??

czargor___

Ja uważam,że film wcale nie był taki najgorszy, osobiście w podobnym stylu proponuję obejrzeć "taken" ale do meritum. Główny bohater baaardzo mi się podobał, może dlatego,że jestem z założenia człowiekiem stanowczym i uważam,że sprawiedliwośc musi być i to taka w stylu " świętych z bostonu". Padło kiedyś zdanie,że " Bóg nas osądzi" i to fakt aczkolwiek powinni zajdować się w społeczeństwie ludzie, którzy przyspieszaliby owy osąd. Dużym plusem tego filmu było przedstawienie głównego bohatera nie jako faceta w stylu rambo ( big claten powodujący u kobiet hertzklekot ) tylko takiego "naukowca" który wiedział co zrobić ze swoim talentem :)Nie udało się oczywiście uniknąć kilku błędów i faktycznie fabuła momentami zaczynała się rozmywać aż w końcu rozmazała się wielką plama na szybie jako zakończenie dlatego też moja ocena 7/10, mimo wszystko gorąco polecam

ocenił(a) film na 8
Dies__Irae

To zacznij oglądać filmy dokumentalne, gwarantuje 100% realizmu :]

ocenił(a) film na 10
Dies__Irae

Akcja, Akcja, Akcja !! Przez caly film nie nudzilem sie ani minuty :) polecam ten film w 100%

Dies__Irae

Dies popsorstu nie zrozumiała tego filmu:) czego wymagać od dzieci Neo:) hehe

kalter88

neostrady jakos nie mam, a tak sie jakos sklada ze dzieci neo najczesciej uzywaja tego sformulowania, ale cóż. ten film jest prosty jak budowa cepa wiec nie ma czego nie zrozumieć. jesli bawi cie taka plytka rozrywka bo bardzo mi przykro, jesli naprawde jestes rocznik 88 to polecam cofnac sie do podstawowki...

ocenił(a) film na 4
Dies__Irae

rozczarowujący. Rzeczywiście po trailerze spodziewałam się misternej
konstrukcji, w której żadne wyjście z zaistniałej sytuacji nie będzie
zadowalające i oczywiste. Nie przeszkadza mi zakończenie - przeszkadza mi
to, jak do tego zakończenia doszło. To się po prostu nie trzymało kupy.

Sama historii była bardzo ciekawa i trailer ładnie wypunktował jej mocne
strony, ale już ponad półtoragodzinny film nie potrafił tej logiki utrzymać
na przyzwoitym poziomie, scenariusz szedł na skróty, nie do końca twórcy
wiedzieli na czym skupić swoją uwagę - na błyskotkach i spektakularnych
akcjach zemsty, czy na psychologicznej batalii między Butlerem a Foxxem.

Ostatecznie ani w jednym, ani w drugim aspekcie film nie dał zadowalających
efektów. Nie przeczę - pierwsze 30, 40 minut filmu bardzo dobre, ale
później wszystkie wątki tracą impet, ważne pytania, które twórcy rzucają na
początku filmu rozmywają się gdzieś w natłoku akcji a losy bohaterów
przestają interesować.
5/10

ocenił(a) film na 4
kontojs

Zgadzam się w pełnej rozciągłości. Ode mnie 6/10, nie wiem dlaczego ten film ma tak wysoką notę.

ocenił(a) film na 3
kontojs

kontojs 100% wyraziłeś to co ja chciałem napisać ;] jak dla mnie 5/10 film ok.

ocenił(a) film na 5
kontojs

zgadzam się. nic specjalnego, trudno było mi uwierzyć, że z normalnego obywatela koleś stał się bezwzględnym terrorystą, choć z drugiej strony myślę sobie, że wielu terrorystów zaczęło swoją "karierę" od jakiegoś traumatycznego zdarzenia. A propos gry aktorskiej, mogę powiedzieć tylko tyle, że była totalnie do dupy. twarz foxxa w każdej sytuacji wyglądała identycznie... nie wiem czy to wina botoksu, czy braku talentu.
przyznaję, że na początku film był obiecujący, i nawet parę razy z wrażenia podskoczyłam, ale niestety na obiecankach się skończyło. zakończenie - przewidywalne, spektakularne ale nieracjonalne.
5/10 i tak wysoko, pewnie dlatego, że oglądałam w kinie, i efekty specjalne robiły wrażenie, ale na mniejszym ekranie pewnie to już nie to samo.

ocenił(a) film na 9
marlakjohn

chyba przegapilas moment w ktorym wyjasnilo sie jakim byl "normalnym obywatelem" ;)

ocenił(a) film na 5
5I5

nie zrozumieliśmy się, ale to nic:) chodziło mi o to, że przed śmiercią swojej żony i córki, nie pałał chęcią zabicia wszystkich dookoła. zabija tamtych morderców (co, powiedzmy, rozumiem), i nagle wybija niewinne osoby... nie chce mi się tego tłumaczyć...

ocenił(a) film na 4
marlakjohn

5I5 ma rację ;) Chodziło mu o to, że przegapiłeś moment, w którym odkrywana jest mroczna przeszłość głównego bohatera. Wcale nie był niewiniątkiem.

ocenił(a) film na 5
laveta

wiem o co wam chodzi, o to, czym się zajmował, o cały ten wątek jego strategii, ale dalej nie wydaje mi się cała ta sprawa "zemsty" racjonalna:P

marlakjohn

a powinna Ci się wydawać :)

według mnie 6/10

Nie będę się rozpisywał bo to co chciałem napisać zostało już wyżej napisane.

Pozdro

ocenił(a) film na 5
mychta

może rzeczywiście coś mi umknęło, skoro tylko ja odniosłam takie wrażenie... nie mniej jednak, film taki sobie.

marlakjohn

to ze on jest specjalista od wybuchów, pułapek, ogolnie zabijania to jeden z najidiotyczniejszych punktow scenariusza, w zasadzie 2/3 scenariusza jest do dupy, dobry pomysl, ciekawe pol godziny a potem coraz gorzej, wiele scen nielogicznych, niedorzecznych, dialogi wolaja o poste do nieba, no i jeszcze ten patos:/, do tego kiepska gr aktorska(no moze Clyde Shelton jest ciekawie zagrana postacia) foxx jest tutaj wyjatkowo slaby, w zakladniku byl bardziej przekonywujacy. nie kupuje tego filmu...

ocenił(a) film na 10
Dies__Irae

To wy jesteście "niedorzeczni"
Film jest wspaniały, za to wy nie macie chyba co robić albo w najlepszym przypadku go nie po prostu nie widzieliście ;)

ocenił(a) film na 4
szopszop29

Film wg Ciebie jest "wspaniały"?! Błagam...

ocenił(a) film na 7
szopszop29

"wspaniały"??
+ Dobry pomysł na film, pierwsze 30 minut b.dobre,
- ale później jest coraz gorzej. Napięcie powinno rosnąc a nie siadac..
+ Butler wyśmienity,
= Jamie Foxx ok, chociaz powinien zostac przy niewidomych czarnych muzykach.
= A propos muzyki - nie zwróciłem uwagi, w skrócie - nie przeszkadza, ani nie zachwyca.

Reasumując, 2 plusy do 1 minusa, cała reszta jest do przełknięcia. 6/10. Generalnie zawiodłem się. Po trailerze myślałem że będę mógł dac nawet 8.

ocenił(a) film na 8
helpmechill

jeden z tych filmow co do konca moze nie trzyma w napieciu ale stwarza taka ciekawosc jak sie zakonczy i to taki godny plus ; ) co to filmu jeden z lepszych jakie ogladalem w tej tematyce przywyczailem sie ze filmweb obwiewa krytyka i niskimi notami i ciaglym niezadowoleniem nie zwracam na to uwagi jest forum mozna wyrazic co sie chce ; )

Nightwachter

UWAGA SPOILER!

Generalnie film jest ok, ale ma sporo minusów.
Zaczyna się bardzo dynamicznie. Pierwsze zagadki, dialogi, budują napięcie, ale...No właśnie, jak zwykle jest to "ale". Z czasem twórcy mocno ograniczyli element tajemniczości. Dialogi między Foxem, a Butlerem też zostały mocno okrojone i czekamy już tylko kto znowu zginie...
Nie ma już napięcia budowanego przez samą intrygę filmu, która na początku mnie naprawdę mocno wciągnęła. Zostają tylko efekty specjalne i pytanie "jak on to cholera zrobił?!?"
W sumie zakończenie było dość przewidywalne. Było pewne, że Butler zginie w ten czy inny sposób. Sposób, który wybrali twórcy może i był piękny wizualnie (ach te efekty...), ale ogólnego poziomu filmu zakończenie nie wytrzymało.
Co mnie najbardziej zabolało to fakt, że taki spec jak Butler, przygotowane miał wszystko na 110% oprócz...zakrycia wejścia do tunelu.
No luudzie...Totalny idiotyzm. Koleś pracuje jak szwajcarski zegarek, a nie zbudował żadnej zapadni do zamknięcia tego pieprzonego tunelu? :)
Ogólnie 6/10 bo nieźle się bawiłem i lubię ten typ filmów, ale widziałem wiele znacznie lepszych.

helpmechill

Trudno,żeby Jamie miał grać białego niewidomego muzyka :)

BuzegoriusVonDirt

Moze wtedy nie znalazłby wejścia do tunelu ;)

ocenił(a) film na 7
BuzegoriusVonDirt

Robert Downey Jr zagrał murzyna w Wietnamie. Może czarnych tez dało by rade wybielic. Charakteryzatorzy potrafia teraz czynic cuda.

szopszop29

trudno brac na powaznie opinie kogos kto ma w ulubionych jumpera i h. pottera...

Dies__Irae

Film jest mocno średni. Takie nieudolne połączenie WΔZ z Piła otoczone masą nierealnych, niedorzecznych szczególików i przesiąknięta amerykańskim kinem akcji z pierdołowatą końcówką. Ogólnie film, jeżeli nie ma się nic lepszego do roboty można oglądnąć ale jeżeli ktoś nie widział wyżej wspomnianego WΔZ to lepiej oglądnąć tamtą produkcję niż "Prawo zemsty". Oceniłem na 6 bo w sumie na 7 nie zasłużył.

Karki

Bardzo konstruktywna wypowiedź, gratuluję :)