Prawo zemsty

Law Abiding Citizen
2009
7,8 217 tys. ocen
7,8 10 1 216580
6,5 19 krytyków
Prawo zemsty
powrót do forum filmu Prawo zemsty

Miałem okazje obejrzec Prawo zemsty i postanowiłem się z wami podzielic moimi odczuciami. A więc zaczynajmy.
Po pierwsze należało by wspomniec o tym iż film naprawdę dobrze się zapowiadał , udany zwiastun i świetny duet aktorski gwarantował dobrą zabawę .
A jak wyszło. No szczerze powiem że nieźle ale mogło byc lepiej.
Na poczętku należało by zaznaczyc iż nie jest to kino akcji i emocji ale solidny thriler połączony z dramatem. I tak mamy historię Ojca któremu mordują rodzinę a prawo jest bezsilne i wypuszcza na wolnośc bandytów.
Sam bohater w którego wcielił się Butler postanawia się zemścic ( choc według niego to nie zemsta ) i to nie tylko na oprawcach ale i na wszystkich urzędnikach związanych z prawem. I tak zaczyna się dośc nietypowa zemsta odegrana przez Butlera kapitalnie ( no może nie tak dobrze jak w przypadku Brzydkiej Prawdy ale o niebo lepiej niż w Gamer).
Pan B jest chyba największym plusem samego filmu i to on utrzymuje dobry poziom . Oczywiście jest też " pozytywny " bohater który próbuje schrzanic panu B jego niecny plan. W jego rolę wcielił się Jamie Foxx i niestety to kolejny dowód na to że ten świetny aktor najlepiej czuje się w dramatach pełną gęba a nie w filmach typowo męskich .
Po raz kolejny ( wcześniej Miami Vice a także Zakładnik ) gra nędznie, sztywny i niejaki adwokacina nie wzbudza sympatii u odbiorcy. Jest nudny i gra jakby był początkującym aktorem któremu ktoś wsadził kij od miotłu w cztery litery a nie zdobywcą Oskara a pan B bije go na głowę . Równie dobrze mogli by zastąpic go inni np.
Will ( Wróg publiczny ) Washington ( Człowiek w Ogniu ) Rock ( Bad company ) ale niestety mizernie grający po raz kolejny Fox rozwala plan Panu B na sam koniec i tak jak w Zakładniku zastanawiamy się jakim sposobem mu się to udaje.
Plusem samego filmu jest także sprawnie poprowadzony scenariusz a sama historia wciąga i trzyma w napięciu , plus kapitalne sceny z telefonem i zegarem.
Niestety to za mało jak na dobry film , bo czasami jest nudno i głupio a końcówka tak naiwna że aż strach. A szkoda.
Gdzie takie filmy jak Czas Zabijania , Firma , Ścigany itp. z ciekawą obsadą , historią i dobrymi zakończeniami.

Moja ocena w skali od 1 do 6 3,55

P.S. Jeśli podobało wam się Metro Strach to Prawo na pewno wam się spodoba.

ocenił(a) film na 6
patryks83

No to czekam z niecierpliwością.

patryks83

Faktycznie Trailer zapowiadał się obiecująco. Całość okazała się być trochę inna. Gerard wypadł bardzo dobrze. Jak zwykle pełen pasji i oddania dla roli. Możliwy spoiler - być może weźmiecie mnie za jakąś sadystkę :) :) ale do samego końca siedziałam w napięciu czy aby podczas koncertu hmmmmm ...... nie wybuchnie ta wiolonczela ;).

Ps. Foxx robił miny jakby go męczyła silna obstrukcja.

ocenił(a) film na 4
Ewcia78

Hm, ciekawe. Nie pomyślałem o tym, ale takie zakończenie odpowiadałoby mi znacznie bardziej niż to z filmu... Dobrze, Foxx 'pokonał' Bultera. I co z tego wynika? Niestety, nic. Żadnej życiowej lekcji dla pana prawnika -buraka, który nie potrafi przyznać się do błędu, który nadal w białych rękawiczkach będzie zapewne wyrządzał rozmaite skurwysyństwa ludziom. I nie czepiałbym się, gdyby zakończenie było przynajmniej utrzymane w tonie 'świata nie zmienisz', itp. Tymczasem mamy 'happy end', przeciwko któremu buntuje się cały mój organizm.

ocenił(a) film na 4
patryks83

oj spojlery spojlery .... koncowke mogles zatrzymac jednak dla siebie ;)

Chociaz dziekuje za ciekawy opis filmu, zastanawilam sie czy go zobaczyc w kinie ale chyba poszukam czegos innego ;)

Pozdrawiam