PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=509652}
6,1 61 tys. ocen
6,1 10 1 61362
5,1 30 krytyków
Predators
powrót do forum filmu Predators

Dlaczego odniosłem wrażenie, że oglądam niudolną kopię pierwszej części Predatora?

sceptyk

Hehe, dużo nawiązań do jedynki, faktycznie..Chyba reżyser myśał że jak tak zrobi to pokochamy Predatorsów tak jak tamtego Predzia..a tu zonk niestety;D

ocenił(a) film na 8
sceptyk

Odpowiem ci , bo sam jesteś nieudolny, film jest bardzo dobry , tylko ty jestes panem z gatunku, " nic nie będzie lepsze od jedynki"
A tu zonk , zrobił film bardzo dobry , bardzo dobrze oddał klimat pierwszej części predatora plus wprowadził wiele urozmaiceń, ale cóż takich typów jak ty nigdy nic nie zadowoli.

Shade83

Wiesz, ja mam inne zdanie..film nie był zły, ale nie był też świetny, brakowało mi napięcia, po prostu się nudziłam..wiem że reżyser chciał dobrze, no ale cóż, to chyba jednak nie to.

ocenił(a) film na 8
Morti88

Ja osobiscie się nie nudziłem, w sumie to wiedziałem czego się spodziewać, bo w filmie o predatorze tak trudno czymś zaskoczyć, ale na plus w fillmie działa w zasadzie wszystko, scenerie, efekty, obsada też ok, muzyka , a napięcie .....cóż nie pamiętam filmu w którym odczuwałem napiecie tak naprawdę.Wszystko zapewne wynika z faktu że predatora oglądałaś jako młoda osoba ale u mnie tak to wygląda, ogladałem go jak miałem 10 lat i wtedy napięcie we mnie wzbudzały filmy pokroju Powrót Żywego Trupa a teraz się z nich śmieje, więc nie oczekiwałem że film mnie powali ale na pewno mnie nie rozczarował, ale w sumie to kwestia gustu, jednym się podoba innym nie.A o gustach się nie dyskutuje bo gust trzeba mieć ;] tak podobno mówią.

Shade83

Ja wciąż jestem młoda;) a Predatora oglądałam w zeszłym roku, oczywiście coś tam widziałam za dzieciaka, ale po prostu nie pamiętałam tego filmu i przypomniałam sobie o nim przy okazji AvP no i obejrzałam i naprawdę jestem zachwycona, film trzymał mnie w napięciu do ostatniej minuty, dosłowne wszystko mi się w nim podoba..Predatorsom niestety nie towarzyszyły już takie uczucia i myślę że to nie dlatego że wiedziałam już czego się spodziewac, po prostu czegoś mi tu brakowało..Naprawdę nie uważam tego filmu za film zły, no ale po prostu nie jestem przekonana, nie zrobił na mnie wrażenia.

ocenił(a) film na 3
Shade83

Nie. On ma rację. Predators to BEZCZELNA. Powtórzę BEZCZELNA kalka oryginału.

Po 1 kontynuacji i 2 crossoverach zrobić takie coś to naprawdę tzreba miec tupet.

ocenił(a) film na 8
shamar

Crossoverów nie zaliczam do nurtu , dla mnie saga predator to , pierwsza, druga i właśnie PREDATORS, zresztą co ty dyskutować wam się nie podoba , mnie owszem i zaznaczam że się nim jaram okrutnie po prostu podoba i tyle.
Peace

Shade83

Obejrzałam go jeszcze raz i szczerze mówiąc teraz trochę bardziej mi się podobał, jednak było kilka głupot na które niestety nie mogę przymknąc oka więc zdania nie zmieniam. Film jest niezły, ale nic poza tym.

ocenił(a) film na 8
Morti88

I spoko, każdy ma swoją wizję, moim celem nie było kłócenie się że nie masz racji, wyraziłem tylko swoje zdanie na temat filmu, nie miałem na celu ani nikogo wkurzyć ani też przekonywać do swoich racji, dobrze że każde z nas ma inne zdanie na temat tego filmu.

Shade83

Mi też nie chodzi o kłótnie tylko o wymianę poglądów na temat filmu, wiadomo, każdy lubi coś innego. Pozdro

ocenił(a) film na 8
Morti88

To się cieszę.

Shade83

Ale za to lubisz obrazać innych.

Shade83

Ja ciebie nie obrażam "nieudolny człowieczku... Omawiamy film a nie moją osobę! I pamiętaj nie obrażaj innych...

ocenił(a) film na 8
sceptyk

Wydaje ci się, jakbym miał cię obrazić to napisął bym np że jesteś zj.....bany a tego nie zrobiłem, wykorzystałem tylko twoje stwierdzenie przeciw tobie to wszytsko, swoją drogą pisząc że ten film jest nieudolny obraziłeś mnie bo mi się np podobał, więc nad tym się też zastanów, jak oceniasz film to nie pisz że jest to nieudolna kopia jedynki, bo obrażasz i fanów tej części i fanów rezysera którego osobiscie lubię.Mogłes po prostu napisać że film ci się nie podobał i tyle, lub że był twoim zdaniem żenujący.

Shade83

Ej, ale ten film jest naprawdę kopią jedynki..Niektóre sceny zostały wręcz wzorcowo zerżnięte i uwierz mi, mnie jako fankę Preda bardzo to drażni..Skoro reżyser jest tak genialny, to dlaczego nie wymyślił własnej historii tylko musiał wzorowac się na oryginale? I nie chcę tu nikogo obrażac ani krytykowac, ale ja po prostu tak to widzę.

ocenił(a) film na 8
Morti88

A gdzie napisalem że reżyser jest genialny?Napisałem że go lubię i lubię jego produkcje, żaden z niego geniusz, swoją drogą nie napisałem nic w tym kontekście, a co do tematu drąznienia fanów Preda , cóż sam nim jestem i mnie nic nie drażni a wierz mi nie mam zamiaru sięz tobą licytować kto jest większym fanem, po trzecie filmowi wyszło to na lepsze że jak to napisałaś zerżnął jedynke bo wiedział że powiela świetny twór i nic ryzykował , ludzie narzekają bo oczekiwali cholera wie czego, ja dostałem dokladnie to na co liczyłem, kazdemu nie dogodzisz, dla jednego badziewie dla mnie dobry film.I lepiej że nic nie wymyślił na swoją rękę bo wierz mi, wtedy to dopiero wyszła by tragedia.

Shade83

Ja też się nie mam zamiaru licytowac..Po dennym AvP miałam nadzieję że ktoś przywróci dawną wielkośc Predatorowi, ale niestety się przeliczyłam, powielał dobre wzorce, owszem, ale jakoś za wiele to nie dało, a i sami Predatorzy zostali przedstawieni jako bezmózgie istoty, co jeszcze bardziej boli. Film nie był zły, ale nie był też dobry, średniak, przeciętniak i tyle, nie wiem nad czym się tak zachwycac..Dla Mnie historia Predatora to Jedynka i Dwójka, tamci Predatorzy mieli charakter i umiejętnośc logicznego myślenia, w tym filmie trochę tego zabrakło.

ocenił(a) film na 8
Morti88

Przedstawienie predatorów w ten sposób było założeniem tego filmu, reżyser chcial pokazać ich nową odmianę, prymitywnych dziukusów i udało mu się to w 100%, jedynym predatorem w stylu tego z części pierwszej i drugiej był ten uwięziony, więc nie rozumiem do czego pijesz, on przedstawił to jak zamierzał .Nic dodać nic ująć.Także może ty po prostu liczyłas na coś innego skoro oceniasz ten film średnio, ja napisałem nie zachwycam się nim ale godnie reprezentuje kanon w przeciwieństwie do marnej hybrydy jaką jest AVP.

Shade83

No oczywiście, ze to jest lepsze od AvP i z tym nie mam zamiaru się kłócic..Tak, ten mniejszy Pred nawiązywał trochę do tamtych Predatorów, ale co z tego? Pozostali zachowywali się jak debile, a mnie taki sposób ich przedstawienia po prostu się nie podoba i tyle. Tak dac się podejśc jakiemuś człowieczkowi w jednej z ostatnich scen, no ludzie, już nawet ci Predatorzy z AvP byli bardziej myślący..Boli mnie to i będzie bolało, mam nadzieję że nikt więcej nie zrobi Predowi krzywdy, niech zostawiają klasykę w spokoju, skoro nie wiedzą jak się do tego zabrac.

użytkownik usunięty
Shade83

Shade83, ale z ciebie prostak. Najpierw naskakujesz na kolesia, a potem piszesz farmazony o tym że każdy ma swoją rację. Dałeś popis kultury.
A jeśli chodzi o film, to niestety kicha. Liczyłem na jakieś fajne kino z pogranicza s-f i akcji. To czy zrzynano z poprzednich części mnie nie interesuję. Film miał mi zapewnić rozrywkę a dostałem nudny kicz z żałosnym aktorstwem. Nie żebym liczył na wybitne i pełne głębi kreację, ale to co zobaczyłem było fatalne. Do tego film jest za nudny jak na kino rozrywkowe. Nie liczyłem na akcję rodem z transformers... ale to było po prostu słabe.

ocenił(a) film na 8
sceptyk

Świetny film, nie spodziewałem się tak dobrej kontynuacji.
Swoją drogą "jedynka zawsze najlepsza" ma swoje racjonalne wytłumaczenie.
Osobiście oglądałem ją bardzo dawno, za dzieciaka, przez co odbiło się na mnie sporym wrażeniem które zapadło w pamięci. Pozatym film był kręcony w czasach gdy stawiało się na klimat, bo na efekty nie było co liczyć

ocenił(a) film na 8
nillvo

Twoje święte prawo mieć swoje zdanie ja mam inne i nie zgadzam się z tobą ze stwierdzeniem że zrobili krzywdę Predatorowi, dla mnie film na plus i brawa dla reżysera.

ocenił(a) film na 8
Shade83

To do mnie ? :\ Ja nie napisałem że zrobili krzywdę predatorowi, wręcz Cię popieram film jak najbardziej na plus

ocenił(a) film na 8
nillvo

Nie do ciebie spokojnie;] to do naszej fanki predatora;] z którą dyskutowałem zanim się wypowiedziałeś

Shade83

Zrobili mu krzywdę, zrobili...

użytkownik usunięty
sceptyk

Odniosłeś takie wrażenie ponieważ podszedłeś do tego filmu sceptycznie.

ocenił(a) film na 8

Amen , bracie!

sceptyk

Ja początkowo myślałem, że Predator nie jest już w stanie niczym mnie zaskoczyć... a tu zonk!
Film przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Zaliczyłem 2 seanse kinowe i multum na DVD!:)

Jak dla mnie Najlepsza część z całej serii i czekam niecierpliwie na Predators 2!

1. Predators, 10/10
2. Predator 2, 10/10
3. Predator, 8/10

1. Alien 3, 9/10
2. Aliens, 8/10
3. Alien 6/10

1. Aliens vs Predator: Requiem, 7/10
2. Alien vs. Predator, 6/10

sceptyk

CIEKAWOSTKA:
Pojedynek na polanie jest niemal identyczny jak finalne starcie w samurajskim filmie "Bunt" z 1967r - kto nie wierzy, niech sprawdzi!:)))

ocenił(a) film na 4
sceptyk

bo ten film to nieudolna kopia jedynki Predatora.
z rok temu oglądałem to coś ale co pamietam...
perełki:
1. szpilman na specjalnie zmieniony/podłożony głos żeby brzmieć jak twardziel. Żałosne?

Dormant

Trzeba być prowokatorem albo idiotą, żeby wystawić temu filmowi 1/10 -
ta skrajna ocena jest zarezerwowana dla największych szmir pod słońcem
a'la Uwe Boll i jemu podobnych, a nie kurvva dla świetnie klimatycznych obrazów
jakim jest "Predators"! Świetny klimat, efekty, niuanse - to już dyskwalifikuje ocenę 1/10!

Dormant

Niezły z ciebie prowokator! Ja kocham Kino Akcji & SF ale:
* żeby dać "Aliens vs Predator: Requiem" ocenę 9/10
* a "Spider-Manowi 2" ocenę 1/10 to trzeba mieć coś z głową!

Obie części AvP NIE są lepsze od "Predatorsów" w żadnym kurvva
wypadku, zaś "Trylogia Spider-Mana" Sama Raimiego to bardzo dobre
widowisko zrobione z potężnym rozmachem!

Dormant

P.S. dodatkowo na minus przemawia u ciebie fakt, że oceniasz film którego nie pamiętasz!

Don_Kina_Akcji

Było powiedziane nawet przez reżysera że Predators to hołd dla 1 Predatora,dlatego tyle nawiązań...

Adorianu

To ja doskonale wiem i dla mnie Predators to najlepsza część serii, a po nich zaraz Predator 2!:)))

ocenił(a) film na 6
Don_Kina_Akcji

Eh "najlepsza część serii" dziwne stwierdzenie ale co tam nie moje.
Jeśli chodzi o Predatorsów jako hołd to raczej podchodzi pod bezczeszczenie.
Jedynym nawiązaniem mogło być wspomnienie akcji z `87 , ale żeby zaraz ścieżkę kopiować (w większości przypadków nie pasowała) rozumiem żeby korzystać z motywów , ale tu była kopia.
Predatorzy jako bezrozumne zwierzęta nie powinny przemawiać do żadnego fana ( i co do cholery robił ten "normalny" w ich obozie jak oni polowali tam sobie na ludzi) pomysł z inną odmianą dobry, zastosowanie już nie.
Oprawa wideo była dobra, bez przesadzonego efekciarstwa zaś gra aktorska (poza Brodym, który mile zaskoczył) marna.

ocenił(a) film na 4
sceptyk

Zgadzam się. Nie ma nic gorszego niż obejrzeć film z 2010r 10x gorszy od filmy z '87r.. Dla mnie kiszka. Naprawdę się zawiodłem bo liczyłem na kino rozrywkowe może nie na jakimś wysokim poziomie, ale na poziomie. Zupełnie nietrafiona obsada, gra aktorska bardzo średnia i kulejąca fabuła która jest chyba najsłabszym punktem tego filmu bo motyw porwania ludzi przez kosmitów był bardzo lipnie przedstawiony. Jedyny plus to fajny wygląd predatorów i ich odświeżony "dizajn":) i tylko za to 4/10

użytkownik usunięty
sceptyk

Jeżeli mowa o licznych nawiązaniach Predators do pierwszego filmu, znalazłem artykulik na KMF który podsumowuje wszystkie podobne sceny i wątki:

http://www.film.org.pl/prace/predator_vs_predators.html

ocenił(a) film na 4
sceptyk

Bo ten film to jeden wielki absurd i wrażenie odniosłeś adekwatne. W tym filmie ośmiesza się postać predatora. Raz widzi wszystkie pułapki zastawione na niego, a potem wchodzi dosłownie na granaty. To absurd, chyba, że nagle oślepł to jeszcze można zrozumieć. Ale współpraca między kosmitą, a człowiekiem to już kpina. Chyba twórcy tego filmu wzorowali się na AVP i chcieli stworzyć tanie romansidło. Tu romans się skończył, bo inny predator zakończył tą parodię, tak samo jak królowa w AVP. Ogólnie to film to parodia oryginału, ja nie nastawiałem się na obejrzenie komedii, więc ja się zawiodłem, a może niektórzy chcieli się pośmiać. To pewnie się pośmiali. Ale to nie jest komedia i jak dla mnie ten film to dno, gdyby nie postać predatora, to nigdy o tym bym nie usłyszał, no ale niestety usłyszałem.

Rath

Jesteś jełopem i tyle w tej kwestii, a jak chcesz romanse to se oglądaj gówna Woody Allena!
"Predators" to prawdziwa miazga systemu w pozytywnym tego słowa znaczeniu,
a ponadto masz nieźle zryte "poczucie humoru" skoro się śmiałeś na seansie tegoż filmu!

Ja się śmiałem przyznam tylko przy scenie z "Morfeuszem",
jak gadał do swojego "kumpla" -
ten występ jest po prostu wisienką na torcie, o tak!

ocenił(a) film na 4
Don_Kina_Akcji

Skoro się śmiałeś na seansie tegoż filmu, to także masz nieźle zryte "poczucie humoru". Tak więc gratuluje! Jednak polecam Ci obejrzeć najpierw pierwowzór ,,Predators" i wtedy będziesz wiedzieć o co mi chodziło. Zobaczysz, że oryginał to dopiero miazga systemu. Pajacu.

Rath

Pajacu, ale to ty stwierdziłeś że śmiałeś się przez cały film a ja
śmiałem się tylko przy nawijce Morfeusza ze swoim "kumplem"!

Myślisz, że nie widziałem Klasyki?! Ha! Klasyka płynie w moich żyłach, gościu!

PREDATOR
1. Predators, 10/10
2. Predator 2, 10/10
3. Predator, 8/10

ALIEN
1. Alien 3, 9/10
2. Aliens, 8/10
3. Alien, 6/10

AVP
1. Aliens vs Predator: Requiem, 7/10
2. Alien vs. Predator, 7-/10

RAMBO
1. John Rambo, 100/10
2. Rambo: First Blood, 10/10
3. Rambo: First Blood II, 9/10
4. Rambo III, 8/10

TERMINATOR
1. Terminator: Salvation, 10/10
2. Terminator 3: Rise Of The Machines, 9/10
3. Terminator 2: Judgment Day, 8/10
4. Terminator, 6/10

BATMAN
1. Batman Forever, 10/10
2. Batman, 9/10
3. Batman Returns, 8/10

X-MEN
1. X-Men: The Last Stand, 10/10
2. X2, 9/10
3. X-Men, 8/10
4. X-Men: Wolverine, 8-/10

X-Men: First Class, 3/10 - poza marginesem.

ocenił(a) film na 4
Don_Kina_Akcji

Nie napisałem, że się śmiałem przez cały film, pajacu. A tak na marginesie, mógłbyś napisać czym kierowałeś się oceniając ,,Alien 3" wyżej niż ,,Aliens" i ,,Alien"? Zauważyłeś jakąś wisienkę na torcie? Zakładam, że lubisz kino akcji, to w pewnym sensie rozumiem wyższą ocenę ,,Alien 3" nad ,,Alien". Ale Aliens ocenić gorzej niż to gówno(w porównaniu z dwójką, z jedynką zresztą też) to skandal. O innych Twoich ocenach już nie wspomnę, bo szkoda słów (trol).

Rath

Trolla ujrzysz w swoim odbiciu lustrzanym, a Alien 3 stawiam wyżej od Aliens
bo uważam go za lepszą część i nie modlę się jak większość tutaj zebranych
do Camerona. Jeszcze jakieś pytania??

ocenił(a) film na 4
Don_Kina_Akcji

Nie trzeba się modlić do Camerona, aby móc docenić ten film. Ale stawianie go razem z seria AVP jest po prostu śmieszne. A co powiesz o ,,Obcy - 8. pasażer "Nostromo" który oceniłeś niżej niż filmy z serii AVP. Co w nim było nie tak? Znowu fatalny reżyser?

ocenił(a) film na 6
Rath

Co do obcych też mnie to ciekawi, a swoją drogą D_K_A mógłbyś opisać dlaczego Predator (`87) 8/10 a Predators (2010) 10/10 ,takie małe porównanie co było tu na minus a co na plus. Będę wdzięczny

Butcher_fl

NIE napisałem, że stawiam AvP'y wyżej od Aliena 1 - ja podałem moje listy przebojów i oceny poszczególnych
filmowych serii, ot co. Co się tyczy konkretnie Aliena 1 to nie zrobił na mnie większego wrażenia, po prostu.

ocenił(a) film na 4
Don_Kina_Akcji

Może i nie napisałeś, ale oceny mówią same za siebie. AVP oceniłeś wyżej niż Alien 1. Więc stawiasz wyżej serię AVP od Alien'a 1.

Rath

Jak obejrzę znowu Aliena 1 to na pewno dam znać... Aktualnie przymierzam
się do obejrzenia "Nowy Koszmar Wesa Cravena", którego jeszcze nie widziałem.

Koszmar z Elm Street, 8/10
Koszmar z Elm Street 2: Zemsta Freddy'ego, 7/10
Koszmar z Elm Street 3: Wojownicy Snów, 9/10
Koszmar z Elm Street 4: Mistrz Snów, 10/10
Koszmar z Elm Street 5: Dziecko Snów, 10/10
Koszmar z Elm Street 6: Śmierć Freddy'ego, 5/10
Nowy Koszmar Wesa Cravena - nie widziałem.
Freddy vs Jason, 8/10