Prima aprilis

April Fool's Day
1986
6,3 2,5 tys. ocen
6,3 10 1 2540
5,9 9 krytyków
Prima aprilis
powrót do forum filmu Prima aprilis

ocenił(a) film na 7

Bardzo dobry, klimatyczny slasher z zaskakującym twistem na zakończenie. Ale mi i tak najbardziej podobało się to co działo się przed tym rozstrzygnięciem, czyli ucieczka za "mordercą", bo naprawdę trzymała w napięciu, miała świetny klimat i w pewnym momencie nawet odrobinę się przestraszyłem, a zdarza mi się to już coraz rzadziej przy horrorach... Klimat to mocna strona tego filmu. W pewnym momencie zaczynamy być świadkami dziwnych rzeczy, zachowań bohaterów i to jest równie przerażające. Zresztą cały film przesiąknięty jest niesamowitą atmosferą tajemniczości, szczególnie jakoś mniej więcej od połowy filmu. Bohaterzy zamieszkują nieco odizolowany od zewnętrznego świata dom, do którego zaprosiła ich koleżanka. Pozwala się to skupić tylko i wyłącznie na nich i jest polem do popisu dla reżysera jak i scenarzysty żeby nie zanudzić widza. Jest to także szansa na wykazanie umiejętności aktorskich. I to wszystko zostaje wykorzystane, a atmosfera osamotnienia i odizolowania jest naprawdę świetna. Ponadto na sam koniec czeka na nas zaskakujące (choć pewnie nie dla wszystkich, mi akurat się niezbyt podobało) zakończenie, dalekie od tego, do czego przyzwyczaiły nas slashery. Jedna z ciekawszych propozycji z tego podgatunku z tamtych lat. Moja ocena: 7/10.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa