PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=113238}

Projekt Forbina

Colossus: The Forbin Project
1970
7,0 804  oceny
7,0 10 1 804
Projekt Forbina
powrót do forum filmu Projekt Forbina

Wiem, że taka bywała stylistyka filmów w tamtych czasach ale oglądało mi się ten film bez żadnych uczuć. Kompletnie beznamiętnie.
Pomijając błędy fabularne czy logiczne, nie da się niestety pominąć aktorów, którzy nawet z mimiką mieli problemy. Wszyscy grali na jednej minie czy to strach czy zaskoczenie a momentami "zajeżdżało" pantomimą. Doktor Forbin cały czas z jedną miną a'la Sean Connery w Bondach, takim uśmieszkiem, jakby miał jakieś haki w zanadrzu a większość ujęć doktor Markham to manekin z wystawy, dosłownie. Drugi plan nie istnieje za wyjątkiem prezydenta a'la Kennedy. Na plus scenografia bo tu nie czuć za mocno wieku a technologicznie nawet fajnie to wyglądało.

O dziwo ale nie była to strata czasu i nie nudziłem się nawet przez chwilę ale to chyba bardziej jak naukowiec oglądający nowy okaz pod lupą niż oczekując na jakąś voltę. Może film miało być taki bezuczuciowy bo chodziło o maszynę?
Dla mnie, film broni się tylko przesłaniem, do dziś aktualnym, może nawet bardziej niż wtedy, resztą to taki Bond lat siedemdziesiątych, tylko na poważnie.

Salmonella

Tego nie oglądałem ale Connery uważam był najlepszym Bondem :)