Czy ja coś niewyraźnie oglądałem ,czy ten film nie odpowiada na żadne z pytań ,a naprawdę pozostawia nas z jeszcze większą ich ilością? Film sam w sobie bardzo dobry ,spodobały mi się klasyczne efekty specjalne których brakowało już od dawna w kinie SF.
Muzyka momentami wydawała się być nie na miejscu i wywoływała komiczny efekt np. w scenie kiedy David odtwarza przebieg działań Space Jockey'ów na głównym pokładzie widzi Ziemię i nagle wszystko znika wraz z pompatyczną muzyką. Naprawdę się zaśmiałem. Ścieżka dźwiękowa zdaje się być bardzo niespójna ,choć temat główny niby banalny ,a jednak świetny.
Jednak co do samej fabuły i tutaj UWAGA SPOILERY!!!!
Dlaczego w pierwszej scenie Inżynier wypija ten płyn po którym rozpada się na kawałki?
Co to w ogóle był za płyn? Ten sam płyn spowodował przemianę u tego Doktorka ,że dostosował się do warunków na tej planecie ,a ożywiona głowa Inżyniera ,który też się zmieniał wybuchła. O CO TU KUR#A KAMAN?
Dalej ,te cipki/fjutki pierwowzory Facehuger'ów zaraziły jednego z członków załogi i co dalej? Tak samo o co chodzi z tą ośmiornicą urodzoną przez Panią Doktor? Rozumiem ,że zapłodnił ją doktorek który podlegał już zmianą ,ale znowu WTF?
No ,ale taki miał być efekt jak sądzę ,bo jak wiadomo na pewno będzie kontynuacja którą chętnie obejrzę i mieliśmy narobić sobie smaka na poznanie odpowiedzi na te wszystkie pytania.
Ktoś tutaj pisał ,że wersja reżyserska będzie na pewno więcej mówiła.
Oto dowód na to ,że miał rację:
http://www.prometheus-movie.com/community/forums/topic/7711
Sceny których nie było w filmie z udziałem Proto-ksenomorfa:
http://www.prometheus-movie.com/media/concept013.jpg
http://s7.postimage.org/uff9wn2q3/protoxeno.jpg
Ktoś z was z na może trochę obrazy Gigera? Bo zdziwiłem się kiedy zobaczyłem ,że pokrywa tej budowli którą zwiedzają w filmie pochodzi właśnie z jednego z nich (są migawki jak jest burza piaskowa i pokazana jest czaszka na szczycie kopuły):
http://pinktentacle.com/images/10/giger_dune_3.jpg
http://anarchistcoloringbook.files.wordpress.com/2011/06/hr_giger_dune_v.jpeg
http://www.system75.com/gallery/giger/images/Dune.jpg
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20120519002049/dune/images/6/63/Giger-dune -ii-medium.jpg
Co więcej ten budynek występuje jako ruchomy "robot" w japońskiej reklamie sprzętu audio:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JC-IFicPYVw
Zdaje się ,że kolejna część będzie się odwoływała mocniej do symboliki religijnej ,lub mówiła na ten temat w alegoryczny sposób.
Scott w wywiadzie mówi ,że najwięcej zła obecnie bierze się z religii ,że muslimy nie mogą żyć obok chrześcijan ,katolicy ,obok protestantów. Trzeba zauważyć jak ważny jest krzyż dla głównej bohaterki ,oraz ,że zabiera go ze sobą na podróż do domu Inżynierów ,oraz fakt ,iż ich okręty wojenne miały zniszczyć Ziemię 2 tys. lat temu ,a więc wtedy kiedy narodziło się chrześcijaństwo i zginął jeszua.
Z tego co można wyczytać z wywiadów ze Scottem prawdopodobnie miało być tak ,że świat stał się okrutny (znowu jeba*ie na Imperium Rzymskie) ,że wymknęliśmy się spod kontroli i ,że Inżynierowie wysłali swojego człowieka Jeszuę ,żeby okiełznał ludzi ,ale żydzi go ukrzyżowali więc Inżynierowie postanowili nas wybić.
Tytuł ma się zapewne odnosić do tylko i wyłącznie pierwszej sceny kiedy jeden z Inżynierów się najwyraźniej poświęca i wypija wirusa ,a jego DNA wpada do wody na pierwotnej Ziemii (chociaż to tylko interpretacja niewyjaśnionej sceny).
Druga część będzie się najpewniej nazywać Paradise ,jednak ma to być tytuł oczywiście przewrotny coś jak "Boska komedia" Dantego.
Można poczytać tutaj:
http://collider.com/prometheus-2-sequel/172444/
Ten artykuł bardzo dużo wyjaśnia ,ale nie chce mi się go tłumaczyć:
http://www.prometheus-movie.com/articles/5
Gif przedstawiający fragment wyciętej sceny z udziałem potrójnej hybrydy (geny zarażonego faceta ,geny zdrowej kobiety nosicielki ,geny Inżyniera zarażonego przez gigantyczną wersję proto-facehuggera),czyli proto-ksenomorfa:
http://img.photobucket.com/albums/v234/LT.HIGHTIMES/1a1prometheusalien-1.gif
Od siebie dodam jeszcze ,że David android mówi w filmie ,że jak umrą jego stwórcy to będzie wolny. Z pewnością ostatecznie Inżynierowie wyginą i ma to się odnosić do analogicznej sytuacji z ludźmi.
Taaa, ciekawe gdzie oglądałeś skoro w Polsce jeszcze premiery nie było. Achhha, ależ to przecież kolejny zmywak-emigrant, jeden z tych co czyści to co Anglicy wyrzygają.
No tak kolejny idiota, tak sobie pisać możesz kolegą na gej czacie,jest już dawno CAM ENG jeśli wiesz w ogóle co to jest.
Ottiss nie ma sensu karmić trola
jak pisał poeta:
Drodzy Panowie zasada jest taka
nie reagujcie na posty trola i buraka :D
Oj to dziwne, bo ja jestem patriotą-nacjonalistą i dlatego NIGDY nie opuściłbym Polski żeby pracować w kraju gdzie tolerują pedałów i muzułmanów (a UK jest takim krajem). Chyba że byłeś tam jako turysta, to przepraszam za tekst o zmywaku.
Człowieku poczytaj moje wpisy w tym temacie ,napisałem ,że oglądałem wersję z "empiku" ,domyśl się o czym mówię.
Kurde, a ja próbuję szukać w necie i jak na razie fail. Albo trafiam na jakiś fake, albo antywirus wrzeszczy że wykrył zagrożenie. Ale będę próbował dalej, zwykła kamerówka zadowoliłaby mnie w zupełności. Tak się dzieje jak film jest popularny i tuż po premierze, różne cwaniaczki próbują wcisnąć dowolny shit jako Prometeusza.
jeśli chcesz zwykłą kamerkę to na kinomaniaku jest już. Wersja nie najlepsza ale da się oglądać i polskie napisy.
"Człowieku poczytaj moje wpisy w tym temacie ,napisałem ,że oglądałem wersję z "empiku" ,domyśl się o czym mówię."
Moim zdaniem nie ma sie czym chwalic.
Już sporo poczytałem na oficjalnej stronie filmu.
Niemniej jeśli Scott pójdzie tym tropem ,a prawie na pewno pójdzie i wplecie wątki religijne i zrobi z jezusa wysłańca Inżynierów to będzie to rozczarowujące i dosyć słabe. Bez przesady ,że narodziny chrześcijaństwa miałyby być powodem dla którego chcieli nas zniszczyć. Sam uważam te żydowskie religie za straszliwą chorobę cywilizacyjną ,przez którą padały i padają i będą padać imperia ,która niszczy w człowieku poczucie wielkości ,ale takie rozwiązanie w takim filmie jest po prostu naciągane i głupie i pachnie jakąś równie mi obcą propagandą masońską.
Też jestem zwolennikiem KNP, ale z całym szacunkiem mowisz jak narodowy-socjalista:D
Swoją droga mam nadziejem, że Scott odpuści sobie jakieś religije zagrywki w drugiej częsci, bo to by było zenujące. No i z tego co pamietam Jeszua nie był gigantycznych rozmiarów, ani nie miał bladej skroy i czarnych oczu, ale jakby sie scenarzyści uparli to by pewnie jakos to wytłumaczyli. Mam nadzieje, ze druga częśc bedzie bardziej dopracowana, spujna i da odpowiedzi na jakieś pytania bo narazie to co czytam to bardziej teorie. polecam taki link http://avp.wikia.com/wiki/Prometheus_%28Film%29
Łatwo dzisiaj zostać nazwanym nazistą. Nawet jeśli jest się Polskim Narodowcem kapitalistą ,a więc skrajnym przeciwieństwem narodowego socjalizmu (vel komunizmu) niemieckiego.
Doba, dobra "te żydowskie religie za straszliwą chorobę cywilizacyjną" tak by każdy nazista mógł powiedziec. liberalizm jest związany z darwinizmem społecznym z którego narodwy szowinizm i morodwanie gorzych od siebie łatwo usprawiedliwić, choc trudno niezgodzić sie jego stwierdzeniami.
""te żydowskie religie za straszliwą chorobę cywilizacyjną" tak by każdy nazista mógł powiedziec." -każdy może powiedzieć wszystko. Akurat stosunek do religii naziści mieli ambiwalentny ,dogadywali się nawet z papieżem więc to co napisałeś było kompletnie nietrafione i zbędne. Sam przyznasz ,ze człowieka nazywającego kozę ,krową bo też daje mleko uznałbyś za idiotę.
"liberalizm jest związany z darwinizmem społecznym z którego narodwy szowinizm i morodwanie gorzych od siebie łatwo usprawiedliwić, choc trudno niezgodzić sie jego stwierdzeniami. "- a kto tu mówi o mordowaniu gorszych od siebie? To o czym piszesz to raczej eugenika czyli tchórzliwa idea czysto lewacka,przecież Darwinizm nie zakłada celowej eksterminacji osobników o gorszych genach bo nie da się tego ocenić obiektywnie ,to te najgorsze osobniki same siebie eliminują niejako. Nazizm nie ma nic wspólnego z prawicowym Darwinizmem Społecznym.
Taka sobie ,widziałem wiel opracowań np. o religii sumerów ,o tym ,że Inżynier który się poświęcił to Genshu ,a ostatni to Marduk etc. Wiele ciekawych koncepcji. Niemniej uważam ,ze motyw ze zniszczeniem ludzkości z powodu Jezusa byłby debilny ,dużo bardziej prawdopodobne i lepsze było by ,żeby okazało się ,iż Inżynierowie stworzyli życie na Ziemii (nie tylko ludzi przecież) po to ,żeby nas potem użyć do stworzenia dziesiątek milionów ksenomorfów różnego rodzaju.
Oczywiście, że Darwinizm nie zakłada eksterminacji gorszych. Zgadzam się. Napisałem, że z darwinizmu społecznego łatwo można wyprowadzić takie idee. Eugenika nie jest w lewacka i dobrze o tym wiesz. Osoby, które ja na początku tworzyły wywodziły się z kręgów wrogim socjalistom mówiącym o równości społecznej. Naukowcy zajmujący się eugeniką byli finansowani przez Rockefellerów, Rotschildów czyli mało lewackie kręgi. Właściwe eugenika przez swoje poczucie misji ulepszania i zwalczania tego co gorsze jest bardziej wroga ideom lewicowym, które dążą do stworzenia społeczeństwa miernot, słabeuszy, takich samych ludzi etc. któremu jako konserwatywny liberał jestem wrogi.
Z papiestwem flirtowali, bo nie byli jeszcze gotowi do likwidacji kościoła katolickiego i zastąpieniu go w pełni religią starogermańską, staronordycką. Gdyby wygrali wojen to utworzono by marionetkowe papiestwo w Liechtensteinie, a potem zlikwidowano by całkowicie.
„Nazizm nie ma nic wspólnego z prawicowym Darwinizmem Społecznym” - Nazizm zakładał, ze są lepsze i gorsze narody. Darwinizm społeczny uważa, ze życie, zresztą słusznie, opiera się na walce miedzy narodami, rasami etc. o byt. W wyniku tej walki wygrywają silniejsi. Nazizm jest w taki wypadku usprawiedliwiony. Darwinizm społeczny jest spoko, do momentu kiedy nie chcemy przyspieszać naturalne zmiany przez rzeczoną przez Ciebie eugenikę, czy po prostu fizyczna eliminacje gorszych.
Liberalizm ma wiele wspólnego z takimi poglądami, bo mówi jasno, by nie pomagać przedsiębiorcom i jak gorsi maja odpaść to niech odpadną i nie powinniśmy im pomagać. Socjaliści tych gorszych przedsiębiorców by dotowali.
"Naukowcy zajmujący się eugeniką byli finansowani przez Rockefellerów, Rotschildów czyli mało lewackie kręgi" - żartujesz? PRzecież to są dwie (a tak naprawdę jedna) najważniejsze rodziny Iluminackie. Masoneria nawet ta niby konserwatywna jest czysto lewacka ,poczytaj na angielskiej wikipedii ,eugenikę stosowano w krajach demokratycznych i socjalistycznych ,a najwięksi jej piewcy byli zdeklarowanymi lewakami. I tak jest do dzisiaj ,kto chce aborcji i sterylizacji pedofilów etc. jeśli nie lewacy właśnie? Eugenika to zapobieganie i terroryzowanie ,tymczasem taki lewak w Darwinizmie Społecznym sam może się okazać być odpadem genetycznym bo to natura decyduje ,a nie on. Nazizm nie jest spoko bo jest socjalistyczny ,a socjalizm to wtrącanie się w życia ludzi i nazizm wtrącał się bardzo mocno. Elementy które są w nim słuszne to są pojedyncze elementy które mają własne nazwy ,chociaż tych elementów jest bardzo niewiele. Reasumując eugenika jest jedną z najgorszych rzeczy które wydała na świat myśl lewacka.
Rozumiesz ,że nie ma to nic wspólnego z nauką? Przede wszystkim angielska wikipedia ,a polska to dwie różne bajki ,po drugie owszem wikipedia polska jest lewacka wystarczy porównać hasła "antysemityzm" i "antypolonizm". Jednak w tekście na angielskiej zamieszczonym trzeba trochę pomyśleć ,żeby się zorientować kto za tym stał ,nie ma wprost napisane ,że np. jakiś facet był lewakiem ,ale ,że w młodości był w jakimś ugrupowaniu socjalistycznym etc.
Mam jedno pytanie. Z filmu wynika ,że obcy byli jak całe życie wynikiem przypadku ,a wszystko zaczęło się od dziwnego czarnego płynu. Tylko jedno mnie zastanawia. Pod butem Davida widzimy białe robaki ,można się domyślać ,że jeden z nich ewoluował w w wyniku kontaktu z płynem do postaci prymitywniejszej formy facehuggera. Tylko skąd się wzięły tam te robaki?
No raczej ciężko by było z resztą trochę namieszane z tymi etapami przekształceń. Cykl życia tutaj zmienił się ,a nawet można powiedzieć wystąpił w kilku innych wersjach. Np. te malutkie robaki jakby czerwie -jeden z nich zamienia się w węzowatego facehuggera i nie wiemy co się dalej działo ,jaki był kolejny etap przemian. W przypadku doktorków owocem była ośmirnica powstała w wyniku ludzkiego normalnego zapłodnienia tylko ,ze zarażonym przez wirusa nasieniem. urodziła się nawet z pępowiną. Można więc powiedziec ,że mężczyzna zarażony wirusem miał w sobie gen taki sam jaki posiadała matka obcych ,a kobieta stanowiła coś na kształt jaja. Z niej wyszedł facehugger bardzo prymitywny z resztą (w wyniku ewolucji zwierzęta się zmniejszyły bo nie opłacało się być wielkim na dłuższą metę ,za dużo jedzenia wymagały) który zapłodnił Inżyniera. Z niego również urodził się z pępowiną dziwny obcy. Czyżby to ludzie dali życie obcym którzy byli pierwotnie żyworodni (choć nadal posożytniczo) ,a potem wyewoluowali do istot jajorodnych co pozwoliło im zwiększyć szanse na przetrwanie długi czas bez żywicieli?
Ale mniejsza o to ,istotne jest skąd się wzięły te malutkie robaki pod butem Davida? Pytam bo może w kinie było widać coś czego w wersji empikowej nie widać.
Jednym słowem-przekobinowane. Oby druga częśc dała jakieś odpowiedzi, choc znając życie dadzą trzy odpowiedzi i 6 nowych pytań. Mnie interesuje czemy inzynier chciał zabic ludzi, choc ci mówili jego językiem i czemu stworzyli i opiekowali sie przejz jakis czas ludzmi, zreszta dokaldnie tak jak predatory?
Nie wiadomo czy rozumiał co do niego mówią ,pewnie tak bo pogłaskał Davida i patrzył na niego jak na ukochane dziecko po czym oderwał mu głowę i chciał zabić resztę. Mam tylko nadzieję ,że nie był zły bo żydzi skazali na śmierć jezusa haha.
Jego zachowanie raczej przeczy jednak opcji jakoby ludzie mieli być tylko sposobem na wytworzenie armii ksenomorfów ,bo zachował się jak rodzic (okrutny) któremu przykro widząc co wyrosło z jego dziecka. Możliwe ,że było to też coś w stylu ,ależ oni wspaniali ,rozwinęli się tak bardzo ,że do nas przylecieli i nadal znają nasz język ,ale po chwili przypomniał sobie zadanie które bezwzględnie musiał wypełnić. Odpowiedzi na pewno poznamy w następnej części lub dwóch następnych. Film spodobał mi się na tyle ,że chętnie zobaczę dwie zamiast jednej kontynuacji.
Poszukajcie też na YT można znaleźć reklamę robota David 8 ,oraz Waylanda za młodu cytującego mojego ulubionego Fryderyka Nietzschego. Takie bonusy ,teraz są popularne. Podobny chwyt marketingowy zastosowali twórcy serialu Breaking Bad (stronka Better Call Saul) i gry Deus Ex 3 (stronka firmy produkującej protezy części ciała do tego w dniu premiery zhakowana fikcyjnie przez grupę hakerów z gry).
Jeszcze co do etapów rozwoju Obcego. Jeśli ktoś zna podstawy fizyki i chemii wie ,że nie można urosnąć (a więc zwiększyć ilość atomów wchodzących w skład ciała) bez dostarczania atomów z zewnątrz. Ta ośmiornica musiałaby zjeść strasznie dużo pożywienia nawet przy 100% wykorzystaniu metabolizmu ,żeby stać się tak gigantyczna.
W sumie opcja z zarażeniem ludzi ksenomorfami by wytworzyć armię odpada. Po pierwsze ksenomorfy istniały najprawdopodobniej przed ludźmi co jest zasygnalizowane kilka razy w filmie i statek który znalazła ekipa z Nostromo był inny niż ten z Prometeusza. Miał jaja specjalnie przechowywane i zabezpieczone ,do tego ksenomorfy jakie znamy bardzo przypominały całą tą bio-technologię Inżynierów chociażby ich statek więc prawdopodobnie one również były wynikiem działań Inżynierów. Płyn miał nas po prostu unicestwić i co najwyżej dodatkowo wytworzyć jakąś prymitywniejszą formę życia na Ziemii na nasze miejsce. Fakt ,iż płyn powodował ostatecznie powstawanie organizmów podobnych do ksenomorfów świadczy o tym ,że użyto tego przy tworzeniu znanych nam Obcych. Z resztą funkcję i właściwości plynu poznamy mam nadzieję w kontynuacjach.
100% dobry opis dodam tylko, że arcydziełem SF to nie jest i nie będzie ... tylko dobry, a może i aż ;)
Czy wie ktoś właściwie co David dokładnie powiedział do SJ ? Czy ten tekst był tłumaczony na premierach zagranicznych filmu ?
Chyba powiedział ,że "przylecieliśmy ,tak jak nam kazaliście " czy coś w tym stylu.
Znalazłem bardzo ciekawe spostrzeżenie ,iż wniosek ,że chcieli nas zabić mógł być wnioskiem pochopnym ,gdyż według wykopalisk doktorków przylatywali oni jeszcze dwa razy na ziemię po dacie kiedy miał na ziemię przylecieć ten rzekomy okręt bojowy:
Isle of Skye – 35020 BCE
Sumerian – 8590 BCE
Egyptian – 2470 BCE
Hittite – 1760 BCE
Babylonian – 1540 BCE
>> Theoretical date the ship found on LV-223 would have arrived – 93 BCE<<
Mayan – 620 CE
Hawaiian – 680 CE
Nie ,chyba ostatecznie stanęło na tym ,że Wayland kazał powiedzieć Davidowi do Inżyniera po co Wayland do niego przyszedł (po nieśmiertelność).
Nie jestem pewien czy chodzi ci o ta scenę kiedy budzi się inżynier David z n im rozmawia, to nie było tłumaczenia po prostu david stracił głowę hehe (to mnie zdenerwowało bo nasi protoplaści ukazani zostali jako prymitywne małpy zero dialogu)
Orientujesz sie moze o ile dluzsza bedzie tzw. wersja rezyserska, bo zastanawiam sie czy isc do kina na mocno okrojony film? Czy bedzie to tylko kilka scen czy tez cale pol godziny, jak w Alienie 3?
Wersja reżyserska ma być jako standard na DVD i ma być 30 minut dłuższa ,tylko jedna scena będzie oddzielnie w menu dostępna jako nie-kanoniczna że tak powiem ,a mianowicie wydłużona walka z udziałem Shaw.
A czemu ostatnio coś było w jakimś wywiadzie, że Scott mówił iż uważa, że film ma odpowiednią długość i nie będzie DC, bo DC to jest w przypadku Prometeusza wersja kinowa? Wycofał się z tego, czy ja coś namieszałem?