Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 190174
5,9 56 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Czy ja coś niewyraźnie oglądałem ,czy ten film nie odpowiada na żadne z pytań ,a naprawdę pozostawia nas z jeszcze większą ich ilością? Film sam w sobie bardzo dobry ,spodobały mi się klasyczne efekty specjalne których brakowało już od dawna w kinie SF.
Muzyka momentami wydawała się być nie na miejscu i wywoływała komiczny efekt np. w scenie kiedy David odtwarza przebieg działań Space Jockey'ów na głównym pokładzie widzi Ziemię i nagle wszystko znika wraz z pompatyczną muzyką. Naprawdę się zaśmiałem. Ścieżka dźwiękowa zdaje się być bardzo niespójna ,choć temat główny niby banalny ,a jednak świetny.
Jednak co do samej fabuły i tutaj UWAGA SPOILERY!!!!
Dlaczego w pierwszej scenie Inżynier wypija ten płyn po którym rozpada się na kawałki?
Co to w ogóle był za płyn? Ten sam płyn spowodował przemianę u tego Doktorka ,że dostosował się do warunków na tej planecie ,a ożywiona głowa Inżyniera ,który też się zmieniał wybuchła. O CO TU KUR#A KAMAN?
Dalej ,te cipki/fjutki pierwowzory Facehuger'ów zaraziły jednego z członków załogi i co dalej? Tak samo o co chodzi z tą ośmiornicą urodzoną przez Panią Doktor? Rozumiem ,że zapłodnił ją doktorek który podlegał już zmianą ,ale znowu WTF?
No ,ale taki miał być efekt jak sądzę ,bo jak wiadomo na pewno będzie kontynuacja którą chętnie obejrzę i mieliśmy narobić sobie smaka na poznanie odpowiedzi na te wszystkie pytania.

ocenił(a) film na 8
Ottiss14

Ja miałem ten sam dylemat co Ty, ponieważ byłem święcie przekonany że jest to Alien 5: "Prometeusz "czyli prequel Aliena 8 pasażera nostromo.Jednak jak się pózniej okazało to całkiem inny film!!!! Nie nawiązujący do Aliena!!!! (to czemu jest tam SJ nie mam pojęcia).
Jeśli chodzi o tą zagadkową historie to uważam że będzie kolejna część prometeusza,ponieważ za dużo jest w filmie nie dokończinych wątów,ktore po części postaram się Ci je wyjaśnić na swój sposób:
-Ten SJ czy inzynier na początku wypija płyn i się rozpada niby dając tym samym początek życia na ziemi!!!(troche to dziwne bo mi się wydawało że ten płyn wszystko unicestwia ale co tam to jest w końcu s-f).
-ten płyn to jakaś broń biologiczna dająca wiele możliwości tylko jak działa,co powoduje u jednych albo drugich to tylko wie chyba sam SJ a jak wiemy do rozmownych osób on nie należał :)
-Z tą ośmiornicą czy Kalamarem (którą urodziła "bezpłodna" pani doktor!!!) to jest chyba odniesienie sie do przypadku z Aliena: Zapłodnienie-żywiciel-kalamar(ośmiornica)-obcy.
Kontynułacja będzie tylko żeby nie było tak że będzie kolejna i kolejna,następna i znowu kolejna bo to zacznie się robić naprawde nudne :)
Do tej pory rozkminiam nad filmem i go dalej nie ogarniam :D

Lukotoni

Nie no ja w kolejnych postach w tym temacie coraz więcej analizowałem i rozgryzałem ten film niemniej ,druga część nie jest jeszcze przesądzona ,wszystko zależy od tego ile ten film zarobi ,niestety nie robi się już filmów dla sztuki ,tylko wyłącznie dla pieniędzy ,a Scott to nie jest Bruce Campbell czy Rob Zombie ,żeby samemu zbierać fundusze na swoje filmy. Oni są pasjonatami ,on mimo wszystko pionkiem w hollywoodzie.

ocenił(a) film na 1
Ottiss14

Gdzieś w google czytałem że Scott ma jakieś korzenie żydowskie. I chyba takim reżyserom jak Spilberg, Woody Alen, Polański już odwala od tego że nadal czekają na swojego mesjasza. Ciągle kręcą filmy na temat Chrześcijaństwa i obrazy tej wiary. Zaczęło się od filmów o Iluminatach oraz filmów obalających święte osoby typu Anioły i Demony , Kod Da Vinci. Potem był odwet nagły wysyp filmów o Nazistach co chyba każdy zauważył Iron Sky, Naziści z piekła Rodem, Zombie Naziści. Nie wiem czy to prawda że tak ludzie piszą na zagranicznych forach. Jednak coś w tym jest, nawet powiązali wysyłanie Amerykańskich żołnierzy na wojnę do Iraku z rządami pełnych żydów w parlamencie USA.

paco357

Polecam mojego bloga ,to co piszesz to prawda ,ale nieco inne są ich motywacje:
http://samodzielniemyslacy.blogspot.com/