PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189218
5,7 68 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Ciekawostka

ocenił(a) film na 10

Wszyscy myślą, że rasa Xenomorfów powstała dzięki Space Jokerom. Nie prawda, obcy nie
mają swojego twórcy

ocenił(a) film na 7
bane4

Mi się jednak wydaje, że przynajmniej połowa widzów nie orientuje się czym w ogóle jest space jockey i nie widzi w nim nic więcej ponad skamielinę.

Ale serio - chciałbym wiedzieć jakie są poglądy na ten temat wśród widzów. I to raczej tak ogólnie, a nie tylko wśród fanów sagi lub SF.

ocenił(a) film na 10
Khaosth

Opinie są jakie są, czyli szukanie zdjęć i spoilerów

ocenił(a) film na 1
bane4

Tak naprawdę nie wiadomo skąd wzięli się obcy

ocenił(a) film na 10
szybki1244

Mieli się wziąść z pewnej mrocznej planety, skąd jako pierwsi odkryli Space Jokerzy

ocenił(a) film na 10
bane4

I tylko tyle wiadomo o pochodzeniu

ocenił(a) film na 8
bane4

' Mieli się wziąść z pewnej mrocznej planety, skąd jako pierwsi odkryli Space Jokerzy' , ' I tylko tyle wiadomo o pochodzeniu' - w tej chcwili raczej nikt nie wie o pochodzeniu obcych lub SJ-ow. mozemy tylko spekulowac . Mroczna planeta, pochodzenie obcych - to tylko twoje spekulacje , czy masz jakies linki, ktore moga to jakos potwierdzic ?

ocenił(a) film na 10
LUKA_6

http://pl.alien.wikia.com/wiki/Space_Jockey

ocenił(a) film na 8
bane4

szczerze mowiac ta strona to raczej 'fan made website' i ona nie ma nic wspolnego z cala mitologia 'obcego' . fikcja i iluzja... NIC.

ocenił(a) film na 1
bane4

Tak, też to czytałem.
Niestety wiele artykułów na tej stronie powstało chyba tylko dzięki temu, że ich autorom nauczyciel nie zadał pracy domowej (gimnazjum to poważna sprawa).
Nie należy traktować Xenopedii poważnie.

Kiedyś próbowałem edytować tam artykuły, ale zabrakło motywacji na to żeby redagować całą zawartość.

O powstaniu obcych wiadomo NIC.
Powtarzam - NIC i wszelkie spekulacje to tylko spekulacje.

Niestety, o obcych powstaje wiele mitów o których piszą nawet redaktorzy różnych czasopism, którzy dostali bojowe zadanie - dowiedzieć się czegoś o xenomorfach w kilka dni i napisać o nich przed deadlinem.
Wprowadzają laików w błąd.

Zapraszam na forum: http://board.g4sa.net/viewforum.php?f=1
Tutaj dowiecie się więcej niż na Xenopedii

Poza tym polecam blog: http://alienschamber.blogspot.com/

ocenił(a) film na 10
szybki1244

A czytaliście książki o Xenomorpah?

ocenił(a) film na 8
bane4

wszystkie rzeczy , ktore zostaly potwierzdone przez R. Scotta zaliczamy do kanonu i gatunku 'obcego' . wszelkie inne rzeczy typu ksiazki i strony internetowe stworzone przez fanow , nie naleza do kanonu ...

ocenił(a) film na 10
LUKA_6

Akurat Scott nie wymyślił Xenomorpy

ocenił(a) film na 8
bane4

to juz moj ostatni post .
zdaje sobie sprwae ,ze jestes naprawde niezlym fanem s-f i powinienes wiedziec co nalezy do kanonu (gatunku) .
pozdrawiam .
L.

ocenił(a) film na 10
LUKA_6

Powiem, że szkoda iż nikt nie zekranizuje sagi Barrayar. Naprawdę szkoda

ocenił(a) film na 8
bane4

Nie Space Jockerzy tylko Space Jockey'e i nie Xenmorpy tylko Xenomorphy - jeżeli jesteś fanem to nie powinieneś popełniać takich błędów. Co do pochodzenia to jedynie są spekulacje o LV-426, o statku SJ, o Xeno jako broni biologicznej (podobno SJ zrzucili na planetę swoich sąsiadów jaja Obcych i tym przyczynili się do zabicia praktycznie całej planety). To wszystko to jedynie spekulacje jak np. skąd się wzięło jajo Obcego na pokładzie Sulaco w początku 3 części. Musimy poczekać na Prometheusa, a z nim przyjdą odpowiedzi na pytania. Scott ten film robi z naciskiem na takie właśnie wątki, które są ciągłymi tematami największych fanów Obcego. Polecam nie psuć sobie zabawy i nie oglądać screenów, które wyciekły do sieci. Pozdr.

ocenił(a) film na 1
Gasz

Gasz, Luka - przywracacie wiarę w ludzi :)

szybki1244

Tak czy siak, według Universum, Xenomorphy były odpowiedzialne za Ziemskie wymarcie dinozaurów :)

ocenił(a) film na 1
maciejrudnicki1985

... i ukrzyżowały Jezusa...

szybki1244

Nie, przy Jezusie nie było takich motywów. Ale ostatniego żyjącego Xeno, ubił uznawszy go wcześniej za smoka Święty Jerzy, za co jak pamiętamy obwołano go świętym :D

ocenił(a) film na 7
maciejrudnicki1985

???
Święty Boże internetu, chroń nas przed twórczością fanboyów :P

JaszczurXP

Gdyby nie wyobraźnia żaden z filmów by nie powstał...........

ocenił(a) film na 7
kadim21

Jasne, ale jak czytam o niektórych pomysłach, chociażby o tych wyżej wymienionych (obcy i wyginięcie dinozaurów, obcy i Święty Jerzy) to aż mi się slabo robi :P
Wyobraźnia wyobraźnią, ale o przesadę i kicz nietrudno ;)

JaszczurXP

Zobaczysz,że w filmie będzie to samo bo to były oficjalne komiksy wydawane bodajrze przez Dark Horse, a nie fanbojskie bochomazy z internetu.

ocenił(a) film na 7
maciejrudnicki1985

Trzy komiksy wydane przez Dark Horse, które stoją ze sobą w sprzeczności w kwestii genezy ksenomorfów i ich naturalnego środowiska:
- "Alien" z tomu "Aliens: Widmo"
- "Teoria obcej propagacji" z tego samego tomu
- "Aliens: Labirynt" cz. II

ocenił(a) film na 8
Khaosth

Niestety tu zachodzi wielka sprzeczność. Komiksy wydawane przez Dark Horse są oparte na filmowej sadze o obcym i starają się aby były one spójne z tym co widzieliśmy na wielkim ekranie ale niestety filmy i ich twórcy po prostu mają gdzieś to co pojawiło się w komiksach. A szkoda (i to wielka - dla nas i dla nich).

Przykład:
Aliens: Earth War 1-4 (AKA Aliens Book 3), był komiksem kontynuującym wątki z filmu Alien 1 i 2 ukazujące dalsze losy Ripley, Newt i komadosa Hicksa. Komiks ukazał się po premierze drugiej części przed premierą Aliens3 a wiemy że w Alien3 tylko Ripley przeżyła z Aliens 2 więc komiks był błędny co spowodowało że wydawca tego komiksu musiał wydrukować na nowo ten komiks (pod nowym tytułem Aliens:Female War) i pozmieniać głównych bohaterów na innych tak aby fabuła się zgadzała z tym co zostało pokazane w Alien3.

Dlatego sugerowanie się tym co może być w filmie na podstawie komiksów, książek i innych źródeł pozafilmowych jest błędne. Bo reżyser i scenarzysta zrobią film tak jak chcą ale by był zgodny z wcześniejszymi filmami w których pojawił się obcy a nie komiksami. I tylko tyle, chociaż chciałbym aby było inaczej :(

ocenił(a) film na 7
Gasz

jest też opcja na "Jokerów" czy też w tym kontekście "Space Jokerów" - poruszył ten temat T.Pratchett w dość dziwnej powieści pt."Ciemna strona słońca" (zaznaczam, że powieść nie ma nic wspólnego ze światem dysku w rzeczy samej).
Teraz idąc tropem T.P. można by i Xenomorphów podciągnąć pod to, heh ;) no, ale tu już moja luźna dywagacja... pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
bane4

ci JOKERZY to wzieli ci się chyba z batmana. pamiętam że był jeden i miał pomalowaną twarz i że raczej rozwalał wszystko, niż coś tworzył...

ocenił(a) film na 10
pa6l1

Ha, ha, ha. Ale się uśmiałem, wiesz. Żenua...

ocenił(a) film na 4
bane4

też tak uważam :]

ocenił(a) film na 1
pa6l1

Ahahaha, nie zauważyłem tego :D

ocenił(a) film na 10
szybki1244

Czy tak będą wyglądać Space Jockey w Prometeuszu?
http://alienseries.blogspot.com/

ocenił(a) film na 7
bane4

Szczegół na zdjęciu zdradza niewiele, ale ta fanowska grafika wygląda naprawdę świetnie.

JaszczurXP

do:Gasz
wedlug mnie królowa może znieść dwa jaja po tym jak zostanie zniszczona eee... macica w których znajdować się będą
twarzołapy z których wylęgnie się królowa i runner ktory ma ją ochraniać(wygląd aliena w 3 cz. nie zależal od psa!)
wedlug mnie twarzolapy wyszły z jaj jescze pod koniec 2 cz. i schowaly się w statku koło lodówek a potem (jak widać na początku 3 cz.) jeden z krolową zapłodnil ripley a następny czekał aż sie darzy jakiś inny żywiciel z ktorego ma wykluć się runner.
a żeby dowiedziec się więcej o obcych zapytajcie Hans'a Rudolf'a Giger'a prawdziwego twórce rasy Xenomorph'ów:-)

ocenił(a) film na 10
cezarywi

Oczywiście, że zależał od psa. Pasożyt przejmuje cechy dna nosiciela, dodatkowo ten z filmu był chyba Warriorem.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
cezarywi

wojownicy mają żebrowaną głowę a ten z trójki takiej nie miał
według mnie że to mutacja robotnicy czyli obcy z gładką głową
coś mi się stało w kompie i nie mogę podać linku do przykładów
:-(
więc jak możesz to wejdź w wyszukiwarce grafikę i wpisz: obcy wojownik , obcy robotnica :-)
wiem że obcy przejmuje 15-20% cech z żywiciela ale jak w wersji reżyserskiej 3 cz. wyszedł z bydła to też był runner nie wydaje ci się to dziwne co?:-P

cezarywi

sorry facet tamto po twojej wypowiedzi nie \ważne siostra zajęła główny komputer a ja siedzę na gracie i nie dało się edytować :-(Lol:-P

ocenił(a) film na 10
cezarywi

A mi się wydaje, że to robole mają krzywe łby, dlatego w dwójce siedzieli w gnieździe. :P I odziedziczył jakieś 15% cech, nie różnił się niczym poza rozstawienim kończyn i kolorem od tego z jedynki.

ocenił(a) film na 7
barry8500

I nie ma to nic wspólnego z tym, że przy pierwszej, trzeciej i czwartej części pracował Giger, a przy produkcji drugiej gdy za sprawę wziął się Cameron nikt Gigera nawet nie poinformował o sequelu. ;) Ale fajnie że i takie detale fani wyjaśniają :).

ocenił(a) film na 10
Khaosth

No i sprawa wyjaśniona. Jedynym racjonalnym wyjaśnieniem dla powstania tego grzebienia pozostaje stwierdzenie,że pojawia się z wiekiem. W 1 i 3 częsci obcego odpalili od razu, w 4 niedługo po zaczęciu hodowli wszystkie zwiały, w drugiej siedziały tam z rok, może to po prostu oznaka wieku w pełni dojrzałego :P Jakby nie patrzeć to u mrówek robotnicy i wojownicy nie różnią się niczym poza wielkością zębów i pakernością. Występowanie grzebienia w celu odróżnienia wojownika od reszty byłoby ewolucyjną pomyłką, tym bardziej, że Xenomorphy nie posiadają oczu i i tak nie zauważyłyby takiego grzebienia na czyimś łbie.......

barry8500

no tak tylko jak u mrówek wojownicy mają dodatkowe zęby trochę jak predator
o jakim grzebieniu wy mówicie ?
chodzi o tą żebrowaną głowę?

cezarywi

a co wspólnego z tym że siedzieli w gnieździe mają żebrowane głowy wojowników?

ocenił(a) film na 10
cezarywi

W gnieździe na ogół pracują robotnice robotnice. Żołnierze idą się klepać.

barry8500

hahaha:-)
a co z tym grzebieniem?

cezarywi

żołnierze hulali po planecie i wypili glukozę:-)
kto chciałby sobie zrobić kostium aliena?
http://www.aliencostume.co.uk/
http://www.wykop.pl/ramka/168587/kostium-aliena-na-helloween-a-dlaczego-nie/#

cezarywi

hehe, niezły.

hr_dooku

który lepszy ?
według mnie ten z anglii mniej do roboty :-)