PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189736
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Mi się wydaje, że:

1) działanie czarnej substancji inżynierów ma ścisły związek z poziomem świadomości / intencji osoby na której została użyta. Inżynier na początku filmu się poświęcił, a poświęcenie jest pełnym bohaterstwa czynem. Dlatego z jego ciała powstało nowe, harmonijnie rozwijające się życie. Ludzie,plemnik i robale które miały kontakt z substancją, zaczęli mutować w potwory, co było naturalną konsekwencją / rozwinięciem ich żądzy, prymitywnych pobudek. Przetrwać za wszelką cenę i być dominującym gatunkiem.

2) substancja mutuje istoty niedoskonałe genetycznie / ewolucyjnie (ludzie, robale, plemnik) a dezintegruje te już doskonałe (inżynierowie) lub analogicznie im wyższy rozwój istoty przed kontaktem z substancją tym lepsza mutacja o szerszym zasięgu po kontakcie z nią.

3) inżynierowie chcieli po prostu dać nam kopa ewolucyjnego lub zastąpić nas "lepszymi" gatunkami, którym my sami damy początek. Jak wiadomo kiedyś istniały dinozaury, jako jeden z pierwszych etapów ewolucji. Były idealnie przystosowane do życia na Ziemi. Potem jednak zniknęły... czyżby celowy zabieg inżynierów? Xenomorphy wydają się być zresztą do nich podobne. Świadczyć to może po prostu o tym, że SJ chcieli zacząć wszystko od początku. Być może udoskonalili działanie substancji i postanowili ją wypróbować na "ogrodzie doświadczalnym" Ziemi.

4) traktowali ludzi jako wyjątkowo destrukcyjną rasę, działającą na wysoką skalę (ekspansja całej Ziemi, kosmosu...). Chcieli żebyśmy się powybijali poprzez materializację tkwiącego w nas "zła".

Radiel

ciekawe ciekawe, tylko mi z tymi dinozaurami nie pasuje

Radiel

Wielu się zastanawia dlaczego David zainfekował Charliego. Ja sądzę, że z powodu egoistycznych pobudek jakie Charlie przejawiał. Chciał poznać odpowiedzi bez względu na wszystko. Zdawał się być też zbyt pewny siebie. Został ukarany, a efekt jego mutacji możemy zobaczyć na końcu filmu co może opowiadać się jako argument teorii pierwszej.

ocenił(a) film na 3
Radiel

Stworzyli nas, abyśmy się powybijali? Nie, to nie ma sensu. Znalazłem wykasowaną scenę, która jasno tłumaczy, dlaczego SJ tak nienawidził ludzi. Otóż stało się to z winy Davida. Android znieważył go.
http://www.youtube.com/watch?v=ui4EESK1vrM&feature=related

Piramidoglowy

Hehe dobre ;d
Swoją drogą często pada zdanie, że SJ to tępe koksy, bo od razu po przebudzeniu jeden z nich, zaczął wszystkich wokół mordować, zaczynając od Davida (wyrwał mu łeb). Tylko jak mógł inaczej zareagować, skoro ludzie jago gatunek, zostali już dawno przeznaczeni do kasacji. Ponadto ośmielili się przybyć na ich planetę i prosić się jeszcze o nieśmiertelność za pośrednictwem jakiegoś androida...
Tylko po co w takim razie na Ziemi pozostały malowidła przedstawiające położenie ich siedziby (składowiska broni?).

Radiel

Nie, david powiedział do SJ że Weyland przybył prosić go o życie wieczne. w Wykasowanej scenie jest jak Sj odpowiada: Czemu chcę węcej życia. potem david tłumaczy weylandowi. a on jak cham mówi po angielsku inżynierowi że oni są oboje bogami bo tworzą życie, bo korporacja weyland zrobiła davida z niczego. Że Wyland jest Bogiem(:P) i należy mu się życie wieczne... Dlatego się wkurzył...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
Radiel

Zgadzam się z adwersarzem. Świetny tekst!

ocenił(a) film na 1
Sorcerer_fw

No to musisz skopiować ;))))))))))))))))

ocenił(a) film na 2
Sorcerer_fw

Dopiero teraz to przeczytałem, ati. I zobacz, po raz kolejny potwierdzasz skrajną ignorancję w podstawowym zakresie - to jest, chłopie, podstawówka. Adwersarz - to przeciwnik w dyskusji - tymczasem żadnej dyskusji tu nie podejmujesz, tylko zgadzasz się z tym, co autor tematu wypisuje. Ergo - nie jest twoim adwersarzem. Często w różnych tematach i w różnych swych wcieleniach utrzymujesz, że jesteś prawnikiem; mało tego, że zrobiłeś doktorat. Otóż - przy tak potwornej twej ignorancji - jest to po prostu niemożliwe. O ile wiem, prawnicy uczą się łaciny oraz precyzyjnego myślenia. Uczą się retoryki - sztuki argumentacji. A ty tu nic nie wiesz, niczego nie potrafisz i walisz retorycznymi cepami we własne kolano. Może warto już przestać się kompromitować?

Sorcerer_fw

Towarzystwo wzajemnej adoracji...

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

podbijam.

Sorcerer_fw

http://2.bp.blogspot.com/-l97YeugvP2g/UTiJORPQFhI/AAAAAAAAAa8/L4wg1lXO4VY/s1600/ peggle+4.jpg

ocenił(a) film na 10
hr_dooku

V jak vendetta i atlas chmur ci się podobał?

Sorcerer_fw

Wątki homoseksualne nie podobały mi się. W atlasie parę cytatów w stylu coelho zniżyło znacznie moją ocenę. V jak vendeta oceniłem na 5, a atlas na 6.

ocenił(a) film na 2
hr_dooku

No toś mnie zaskoczył hrabio - pamiętam nasze wojny w temacie Atlasu - ostro było, ale zawsze fair

jos_fw

Silencio.

jos_fw

Chciałem uciszyć to trollisko i zobaczyć co zrobi. Jak widać nic. Ciekawe, czemu mu akurat o oceny tych filmów się rozchodzi...

Radiel

Teoria całkiem ciekawa, nawet możliwe że tak jest bo gdzieś wyczytałem że dwójka ma się nazywać lub ma mieć podtytuł Paradise, gdzie główni bohaterowie trafią właśnie do tytułowego raju szukając odpowiedzi gdzie ta będzie przypominała historię biblijną: Inżynierowie to były dobre stworzenia dopóki jedna ze stron nie zerwała "zakazanego owocu" czyli jaja obcego :)...