Ludzie ludziska... obejrzycie sobie film "Obcy - 8 pasażer " Nostromo" i porównajcie z tym zwiastunem :)
http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+3-27771
A teraz do ludzi którzy oglądali tamtą cześć..
Pamiętacie statek do którego wtedy wchodzili pełnego jaj obcych? No właśnie :) A ten statek przedstawiony na filmiku jest bardzo ale to bardzo podobny to tamtego z pierwszej części obcego. W dodatku w żadnej części "aliena" nie wyjaśniono skąd sie wziął tamten statek na planecie pod ziemia ani co przedstawiały te rzeźby na ścianach ani kim była postać skamieniała której się przyglądali.
A skoro w tym filmiku mówią ze ten statek leci na ziemie to można się domyślać ze to ten kosmita rozwoził 'alienów' po rożnych planetach i teraz czas na ziemie ^^ Dlatego chcą go powstrzymać za wszelka cenę i dlatego rozbijają swój statek o jego co ma sens. Szkoda ze już niechcący poznałem fabułę ale z drugiej strony film ma sens bo w końcu nie wyjaśniono skąd się "alien" wziął. No ale teraz już wiemy :D Nie mniej chętnie zobaczę film w kinie no i wiadomo wiele szczegółowy się dowiem i powstanie kolejna porcje pytań (np. skoro prawdą było by ze rozwozi śmiercionośne stworzenia "alieny" to dlaczego to robi i jaki ma w tym cel?) Wątpię ze dowiemy się tego w Prometeuszu i zostawią to pytanie na kolejne części. :)
Co prawda trochę jest to moja teoria ale wspólnie z bratem doszliśmy do tego po obejrzeniu tego zwiastuny. I jedynie pierwsza cześć może mieć coś wspólnego z Prometeuszem.
Wiemy ze z Alinami nie mamy szans w otwartej walce to co dopiero z ich twórca (kosmita na zwiastunie) oj zapowiada się epicko ^^
sorry kolego ale my to juz dawno wiemy bo to ten sam obcy z 1 space jokey jak go nazywaja a czy on rozwozi to ja bym nie byl pewien on zmierzal w jakims celu ale dokad dowiemy sie wlasnie z filmu tak samo z tym tworca byc moze oni wcale ich nie stworzyli tylko sie na ten gatunek natkneli
No przeciez na zwiastunie jak byk powiedzieli ze na ziemie. A w jakim celu mozna zmierzac na ziemie ? (tym bardziej o ile jaja obych sa jeszcze na statku)
tak ale w filmie nie bedzie jaj tylko urny z jakas forma zycia prawdopodobnie to ona zmienia dna powodujac mutacje sj byc moze odkryli ten organizm ukryli wewnatrz tej kopuly byc moze te hieroglify to nie bylo zaproszenie ale ostrzezenie
jest wiele pytan i to dowod na to ile osob czeka na ten film mysle ze sie nie zawiode jak po avatarze nie mowie ze byl zly ale oczekiwalem czegos wiecej
ja czekam na ten film bo bardzo podoba mi się tematyka: horror, trochę nauki takiej akurat na topie, że tak powiem :D no i jeszcze science-fiction :D wszystko co uwielbiam....
a ja myślę że hieroglify są oznaką tego iż obcy byli już po coś na ziemi (w starożytności rzecz jasna) i zastanawiam się po co... a że kiedy oni polecą na tą planetę i tych obcych już tam raczej nie ma tzn że coś musiało się stać. Myślę, że ten statek space jokey'a to czarny charakter w tej całej historii... Nie wiem, to takie moje przypuszczenia i nie wiem czy mogę mieć rację ale raczej nie bo w universum obcego się tak bardzo nie obracam :D
Rozwozili jaja bo była to doskonała broń biologiczna???
Wystarczy podrzucić kilka jaj, xenomorphy załatwią szybko całą sprawę a SJ-e szybko pozbędą się konkurencji, potem wystarczy oczyścić planetę z obcych, wiem ze to trudne ale może SJ-e mają do tego jakąś specjalną nieznaną nam broń, np jakiś rodzaj wirusa
No przeciez od zwalczania xenomorphow sa Yautia, czyli predatorzy. Ja mysle, ze oni wspolpracowali scisle ze SJ.
Na podstawie umowy cywilno prawnej...
dobra, tu już fantazjujecie trochę za bardzo.
Ale kiedy to prawda. Yautia urządzali sobie polowania na xeno. Widziałem we filmie.
A co do predatorów wyczytałem gdzieś na necie ze nie należą do kanonu Obcego według Ridleya Scotta. I osobiście tez tak uważam bo obie części były za przeproszeniem do "DUPY". Ostatnia czesc "Predators" jeszcze jakos sie prezetuje ale to dlatego ze wgl nie ma tam xenomorphów i chodzi o cos innego niz w AVP 1 i 2.
Ja sobie tak tylko zażartowałem. Dobrze wiem, że xeno i Yautia to bohaterowie z dwu różnych "bajek", że się tak wyrażę. Jednak pomysł by połączyć ich losy w jednym filmie (Alien vs Predator) wydaje mi się całkiem ciekawy, a że filmy wyszły jak wyszły, cóż, bywa.
Na "Prometeusza" czekam, bo już od momentu kiedy po raz pierwszy oglądałem 8 pasażera intryguje mnie skamieniała postać znaleziona w statku i historia xenomorfów. Choć mam pewne obawy, bowiem współczesne kino jest już inne niż to z czasów, gdy powstawał Alien. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Na 100% to nie bedzie ten sam statek, bo SJ w Alienie byl SKAMIENIALOSCIA, znaczy sie wydarzenia z Prometeusza i Aliena 1 musialyby dzielic miliony lat...
Szczerze watpie, szczgolnie biorac pod uwage trwalosc jaka wykazywaly sie wytworzone przez ras SJ urzadzenia (w Alienie1 nadal po takim czasie dziala nadajnik ostrzegawczy i swiatla kontrolujace jaja w ladowni). Zreszta moje spostrzezenie dotyczace wieku statku z Aliena 1 potwierdza Xenopedia:
http://pl.alien.wikia.com/wiki/Space_Jockey
Chciałeś powiedzieć 99% chyba ze sam pisałeś scenariusz :P Ale możliwe ze masz racje i no ale mimo wszystko podobieństwo statków jest i pierwsze co sie rzuciło w oczy to własnie ten z pierwszej czesci obcego. :)
A i jeszcze dopowiem ze znalazłem również w dyskusji o Prometeuszu taka wypowiedz :
szybki1244
9 sierpnia 2011 7:16
Tak, też to czytałem.
Niestety wiele artykułów na tej stronie powstało chyba tylko dzięki temu, że ich autorom nauczyciel nie zadał pracy domowej (gimnazjum to poważna sprawa).
Nie należy traktować Xenopedii poważnie.
Kiedyś próbowałem edytować tam artykuły, ale zabrakło motywacji na to żeby redagować całą zawartość.
O powstaniu obcych wiadomo NIC.
Powtarzam - NIC i wszelkie spekulacje to tylko spekulacje.
Niestety, o obcych powstaje wiele mitów o których piszą nawet redaktorzy różnych czasopism, którzy dostali bojowe zadanie - dowiedzieć się czegoś o xenomorfach w kilka dni i napisać o nich przed deadlinem.
Wprowadzają laików w błąd.
Zapraszam na forum: http://board.g4sa.net/viewforum.php?f=1
Tutaj dowiecie się więcej niż na Xenopedii
Poza tym polecam blog: http://alienschamber.blogspot.com/
Czyli chodzi o stronę która podałeś jako dowód swoich racji :P Oczywiście nie odbierz tego czasem jako mój atak na Ciebie bo nie o to chodzi.
Atmosfera na powierzchni LV raczej nie mogła by przyspieszyć procesu fosylizacji (chyba, że autorzy scenariusza do Prometeusza byli ignorantami). Kamienienie to proces mineralizacji, atmosfera może co najwyżej wysuszyć szczątki, jeśli nie ma sposobu na ich rozkład (substancje czynne, bądź mikroorganizmy).
E tam, w komiksach zmiażdżyli inwazje xenomorphów na ziemię zmasowanymi bombardowaniami nuklearnymi na wszystkie światowe metropolie. Wojsko wystrzelało niedobitki na obrzeżach i zostało troche nieskażonych promieniowaniem lasów.
Sądze, że SJ chcieli polecieć na ziemie by dokończyć eksperymenty.
Twórcy Prometeusza mają własną wizję. Koniec. Kropka. Co ich obchodzą komiksy oraz wymysły fanów i internautów z których niemal w całości składa się Xenopedia? Nic, bo w większości są poza kononem.
Tak naprawdę nie ogranicza ich nic poza pierwszym Alienem, bo w praktyce nie muszą nawet zwracać uwagi na jego kolejne części.
Wybaczcie ze zmienię temat ale ten urywek Trailera Imaxa mnie intryguje:
http://imgchili.com/show/6011/6011685_0001.jpeg
Tryb niewidzialny Space'a?
Ej kur... pod tym linkiem jest reklama, gdzie kobieta liże drugiej pochwe :/ Wywaliły mi jęki na full, ogarnij się :P
Tam widać, że to biegnie ktoś z załogi, kiedy było to w ruchu, światło migocze i tło też jest jakby prześwietlone, ala rentgen czy hologram.
Wiem jak to wyłączyć, chodzi o to,że w pierwszym momencie mi to niespodziewanie wyskoczyło.
A to już dyskutowaliście?
http://booredatwork.com/2011/11/30/ridley-scotts-prometheus-spoiler-read-at-own- risk/
Zwróćcie uwagę że opublikowane w listopadzie a jest zgodne z ostatnim zwiastunem.
No nie do końca jest zgodny z trailerami, wiele scen nie występuje, bądź wyglądają inaczej niż w nowych wersjach trailerów.
Daj na luz nie czepiaj się słówek :P Wymyśliłem z bratem.. wymyśliłem to tez złe słowo.. bardziej skojarzyliśmy kilka elementów przez co taki o to wynik otrzymaliśmy (post całkiem u góry" :)
Nic nowego nie wymyśliłeś z bratem, odsyłam do postów "amilis" on wszystko opisał i 100 razy więcej, i zrobił to już dawno, wszystko oparte na zebranych dowodach, które wielokrotnie przytaczał i poruszył wiele nowych wątków, w tym te,które nie były brane pod uwagę, a okazały się trafne. Więc nie bądź taki do przodu bo ci tyłu zabraknie. Miłej lektury
Coby uściślić i zebrać....
Mamy tak:
1. "zainfekowanego"(czarna substancja) SJ na początku trailera nr 3 - scena z początku filmu wodospad jest wtedy pokazywany razem z czarnym okrągłym statkiem - zdjęcia kręcone na Islandii i potwierdzone przez Scotta, że to jedna z początkowych scen filmu pokazująca jak była tworzona nasza planeta.
2. dziwną formę życia na sklepieniu Komory - rozprzestrzeniający się organizm....
3. dziwną formę życia w pojemniku - mały czarny poruszający się glut z otwartego/uszkodzonego pojemnika w Komorze z Głową do którego idzie David a potem jest na jego tle?
4. zainfekowanego członka załogi - dziwny glut patrz wyżej w oku
5. "coś" co zostało w kapsule wyciągnięte z Shaw - potem coś o tym kolorze wślizguje sie w kombinezon na ręce jednego z aktorów.
6. SJ z Komory nie jest zainfekowany przynajmniej nie widać wyraźnie tych czarnych żył
7. zainfekowany członek załogi w którego hełmie coś się tli...wygląda tak jakby coś żrącego wybuchło mu w środku hełmu.
8. zainfekowany członek załogi skaczący z pojazdu
9. widać jak David wyciąga coś z pojemnika na Prometeuszu. W pierwszych trailerach widać dokładnie budowę wewnętrzną są jasno zielono przezroczyste i raczej wyglądają mi jak jakieś embriony. W ostatnich trailerach są już zaciemnione i nie widać dokładnie ich budowy wewnętrznej (celowe działanie?)
10. Statek SJ zmierza na Ziemię i jest powstrzymany ponieważ zagroziłoby to istnieniu ludzkości......
11. SJ stworzyli Nas na swoje podobieństwo i odwiedzali dając podwaliny cywilizacji stąd wspólny mianownik gwiezdna mapa - zaproszenie do odwiedzin w momencie kiedy osiągniemy odpowiedni etap rozwoju? pułapka?
12. postać staruszka...W laboratorium i potem podczas eskorty.
13. Mamy jednego SJ, 4 kapsuły, porozrzucane w korytarzach "skafandry" i znaleziony na ziemi "hełm" tak jakby działo się tam coś niedobrego
14. W trailerze 3 widać Alienopodobną rzeźbę
dopisujcie dalej :P
Od razu przepraszam za rozwodzenie się i możliwą nadinterpretację.
Nie wiem czy zauważyliście jeden szczegół. Pojemniki z dziwną substancją która prawdopodobnie jest przyczyną zainfekowania bohaterów stoją na przeciwko kamiennej twarzy, tak jak gdyby owa twarz patrzyła na nie. Można przypuszczać że stoją one w pewnego rodzaju rodzaj " świątyni", twarz ma znaczenie symboliczne, religijne, a pojemniki to relikwie.
Mit o Prometeuszu mówi o jednym z tytanów który skradł ogień z Olimpu i później został surowo i dotkliwie ukarany ( orzeł przez nieskończoność wyżerał mu wątrobę kiedy on był przukuty do skały). Założymy że SJ to Bogowie, ogień to substancja w pojemniku, a ludzie którzy przylecieli i zostali zainfekowani to Prometeusz. Z mitologii pamiętamy że to Bogowie stworzyli ludzi prawda? W przypadku filmu nie chodzi o stworzenie człowieka ale stworzenie cywilizacji i inteligencji. A więc dalej idąc w tą hipotezę można się spodziewać że w pojemnikach jest bardzo cenna substancja która rozszerza świadomość żywych istot. Następnie SJ to "piewcy cywilizacji i postępu" Wyszukują oni planet i istot które mają szansę przekształcić się w inteligentne istoty, następnie "aplikują" im tą substancję oraz zostawiają ślad na ich macierzystej planecie gdzie mają ich szukać. Po jakimś czasie, przy dobrych wiatrach tworzy się cywilizacja, ulepszone istoty pamiętają o symbolu kilku planet na nieboskłonie.
Dalej, fabuła opowiada jak to jedni z nich przylatują do źródła i zaczynają interesować się pojemnikami. Prawdopodobnie wiedzą że ta substancja ma jakieś specjalne właściwości które rozszerzają percepcję, ale niestety w przypadku istot już inteligentnych powstają nieprzewidziane efekty uboczne, istoty stają się agresywne. Nierozważna załoga budzi SJ który widząc że zaaplikowały sobie substancje z pojemnika i wogóle pojawiły się na statku chce ich ukarać. Tak jak bogowie ukarali Prometeusza. Riddley Scott lubi zastanawiać się nad definicją człowieczeństwa (Blade Runner) więc spodziwam się ze nie sprzeda nam taniej historyjki o potworach i ganianiu się po statku ;)
ale akurat oni by nazwali swój statek Prometeusz żeby tak pasowało? trochę naiwne, ale rzeczywiście wszystko wskazuje na to, że to całkiem możliwa interpretacja. No zobaczymy jak to będzie....
15. pierwsza scena z tym wodospadem: zarys wielkiego dysku unoszącego się nad jakimiś budynkami... nie zauważyliście tego?
ps. 11 - całkiem dobry tok myślenia i jestem za.
http://50.63.152.9/_prometheusforum/discussion/502/aicns-look-at-the-prometheus- script
Podobno ziomek czytal skrypt mozliwe spoilery
wiecie, za bardzo w temacie nie jestem bo nie czytałem komentarzy, ale zdaje się że to będzie hicior lata 2012... kurde, oglądam trailer z 30 razy i za każdym z takimi samymi emocjami ;D zapowiada się kolejny symbol kina sci-fi, jak Alien.
Jest w "Wielkiej Trójce" Premier Lata:) Ale jest jedyny który ma świetne trailery że aż się ma dreszcze:)
no naprawdę pierwszy raz jestem tak zachwycony trailerem... nie wliczając zwiastuna dead island :D
a jeśli można wiedzieć to co eg ciebie wchodzi w skład wielkiej trójcy? :]
Jak dla mnie to: Mroczny rycerz powstaje, Prometeusz i może Spider-man...
Mroczny rycerz powstaje, Prometeusz i Hobbit - Takie są niby ustalenia wg Forum i serwsów. Ale ja nie czekam na Hobita, tylko na tą pierwszą dwójkę oraz na dwa inne: Nowego Spidermana i The Avengers (Aby się trochę odmóżdzyć na kilka godzin:)