PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 190 tys. ocen
6,3 10 1 189735
5,7 74 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Interesujące

ocenił(a) film na 8

Dobrze, że kino popularne znowu nawiązuje do najważniejszych pytań: kim jesteśmy, skąd
pochodzimy, dokąd zmierzamy. Warto czasem unieść głowę i spojrzeć poza horyzont
codzienności...

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

I co zobaczyłeś z tą podniesioną głową? Fluorescencyjne gwiazdki na suficie ?
Bo przecież nie te prawdziwe :)

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

Nie każdy, niestety, jest w stanie spojrzeć dalej, niż czubek własnego nosa ... nawet zrozumieć prostą metaforę.

ocenił(a) film na 2
Ahmed_1

A niektórzy widzą coś, czego nie ma - też prosta metafora, może pojmiesz...

ocenił(a) film na 8
jos_fw

Z twoim podejściem do świata nadal siedzielibyśmy w jaskiniach i zbierali jagody.

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

Trochę z czapy to zdanko, Ahmed.
Jakoś jos szeroko swojego podejścia do życia ci nie opisał.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

A ty co? Jego adwokat? ;P
Z kontekstu jego wypowiedzi i wcześniejszej mojej można wysnuć taki wniosek...

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

W sumie każdy jak się usilnie chce.Powodzenia :)

ocenił(a) film na 2
Ahmed_1

No tak - sposób, w jaki wyciągasz wnioski wiele mówi o fanach Prometeusza

ocenił(a) film na 8
jos_fw

No widzisz jak wyciągasz wnioski... akurat nie zaliczam się do fanów Prometeusza. Pochwaliłem jeden aspekt filmu. Nie całe dzieło. Odsyłam do pierwszego postu.

ocenił(a) film na 2
Ahmed_1

Hm, obniżyłeś ocenę - wczoraj było 7. Oczywiście, miałem na myśli Twój pośpiech nadmierny nieco w wysnuwaniu wniosków na temat mej druzgocącej i opóźniającej roli w rozwoju cywilizacji. Za mało danych, byś mógł mnie uznać cywilizacyjnym pogromcą.

Ahmed_1

Ahmed, nie ma sensu dyskutować z josem i mareczkiem.
Jos już jest po 40-tce, trochę przedwcześnie dopadła go demencja starcza. Chwalił się, że zrobił doktorat, pisał powieści oraz artykuły do czasopism fantastyczno-naukowych. Później prawdopodobnie odkrył zalety anonimowości w sieci, i z uporem maniaka siedzi na forum tego filmu, "przekonując" wszystkich jaki on jest zły.
Widać znalazł sobie chłopaczyna ambitniejszy cel w życiu.
Szkoda tylko że nie stać go na konstruktywną krytykę ale tak to już bywa, jedni na starość mądrzeją, inni głupieją. Do tego jos obejrzał grubo ponad 5000 filmów, a jak był dzieckiem to oceny filmów które obejrzał zapisywał w zeszycie.
Nie wiem czemu to robił, ale pewnie koledzy nie chcieli się z nim bawić więc musiał znaleźć sobie jakieś zajęcie.

Mareczek to taki jego przydupas.

ocenił(a) film na 8
hejlysoI

Tak, zauważyłem, że szkoda czasu na dyskusję z tymi panami. Na mój pierwszy post, w którym przestawiłem uwagę na temat filmu - nikogo personalnie nie atakując i nie ubliżając, obaj naskoczyli na mnie, próbując obrazić, zamiast stosować merytoryczne argumenty.

Dzięki i pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

No to masz kolegę:)))
BTW...
"I co zobaczyłeś z tą podniesioną głową? Fluorescencyjne gwiazdki na suficie ?
Bo przecież nie te prawdziwe :)"
Gdzie tutaj widzisz personalny atak, nie widząc go tu :
"Z twoim podejściem do świata nadal siedzielibyśmy w jaskiniach i zbierali jagody."?

Marekgdapl

Mareczku, nie mierz ludzi swoją miarką, nie każdy szuka kolegów w internecie.

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

W sumie muszę przyznać ci rację.
Nie marnuj czasu na dyskusję w formie i przygotowaniu z jakimi do niej podchodzisz.
Pochwała aspektów, o których pisałeś, przy ich potraktowaniu przez twórców filmu jak się okazało była z lekka na wyrost. I chwała ci za tą drobną refleksję.

ocenił(a) film na 2
Ahmed_1

Przepraszam, histeryku, ale w którym momencie ktoś Cię zwyzywał czy obraził? Chyba trochę rozmijasz się z rzeczywistością. Bez odbioru

jos_fw

Zrozumcie tłuki że gość chciał zapewne podyskutować o filmie, a nie bawić się w przepychanki słowne ze starą łysą pierdołą i przygłupem z Gdańska.

ocenił(a) film na 8
hejlysol

heheh, dokładnie!

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

No to podyskutowałeś ;))))))))))))))))

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

Ty "ją" uważasz za prostą, ja za zbyt prostacką. Tyle w temacie "metafor", gdzie film ten nie jest takową, tylko kiepskim filmidłem sf.
Metafora to wręcz byłby komplement dla tego gniota.Komplikacji intelektualnej do tego dziełka nie mieszaj, z komplementowaniem swoich zdolności poznawczych też bym na twoim miejscu uważał.

ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

No i widzisz - nie zrozumiałeś ;) Pisałem o prostej metaforze, której sam użyłem. Dla ułatwienia zacytuję - "poza horyzont codzienności". Nie miałem na myśli filmu !!! Teraz wszystko jasne? A ty rzucasz się na kogoś wymyślając, że widzi gwiazdki na suficie.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Marekgdapl

Zauważyłem tamto zdanie, ale metafory w nim - nie ;)
Jeśli chodzi o sam film - napisałem tylko, że to dobrze, że kino komercyjne zadaje czasem pytania egzystencjalne. Nic nie wspominałem o inteligencji tego dzieła (nawet sztucznej xD)

ocenił(a) film na 1
Ahmed_1

Powtórzę zablokowaną wypowiedź.
Po tym jak nie zauważyłeś dialogu "metafora za metaforę" i nie rozpoznałeś jej w zdaniu "fluorescencyjne gwiazdki na suficie"- też metafora to już kompletnie zgłupiałem.
Ale dzięki,że mi tłumaczysz, co to i jak wygląda metafora

ocenił(a) film na 10
Ahmed_1

Nie dyskutuj z userem "Marekgdapl". To zwyczajny bezrobotny frustrat który całymi dniami siedzi przed ekranem komputera i trolluje.

ocenił(a) film na 1
bembelum

To, które to twoje konto Atoirtap?