PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=523230}

Prometeusz

Prometheus
2012
6,3 189 tys. ocen
6,3 10 1 189308
5,7 72 krytyków
Prometeusz
powrót do forum filmu Prometeusz

Tak się zastanawiam nad tym, że w obsadzie mamy bohatera o imieniu "Janek". To coś znaczy w innym języku czy to jakiś zaginiony Polaczek? xD

szymon0018

Może będzie zachowywał się jak polak - jężeli głodny to zły, a jak najedzony to leniwy:)

Mazurian

To tylko żart:)

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Dobre ;0

Mazurian

raczej jak głodny to pijany, jak zły to pijany, jak najedzony to pijany, a jak leniwy to pijany :D

Vaylander

A jak pijany to trzeźwy (bo przy kilku promilach pracuje, jeździ samochodem, itp równie dobrze co inne nacje na trzeźwo).

reixen

to prawda, szkoda że władze nie mająo tym pojęcia i po jednym piwku za kierownicą lecisz do kryminału

Vaylander

Czyli aby odżyć po libacji trzeba piwko walnąć:)

użytkownik usunięty
Mazurian

dobre

ocenił(a) film na 7
szymon0018

A może na nazwisko ma Janek? O.o

mrowczak123

Albo to przydomek lub jakiś skrót:D

szymon0018

Jak Janek obali pół litra to space jockeye mają przesrane. Podobno też Szarik ma zmutować w obcego.

JeanClaudeJaWamDam

hahahahaha

JeanClaudeJaWamDam

Polskie mutacje:D Dobre

ocenił(a) film na 7
Mazurian

Już w 8 pasażerze oraz w Aliens były drobne polskie akcenty, więc nasz swojski kapitan Janek ładnie się wpisuje w ten trend ;)

JaszczurXP

W 8 -smym? A gdzie? W Aliensa owszem był szeregowy lub jak wolisz PVT Wierzbowski. Jest zreszta strona ,,łowców Wierzbowskiego" http://www.wierzbowski.net/
Ja sam ma w avatarze rzeczonego Wierzbowskiego :D

ocenił(a) film na 7
wociu

wociu, już wyjaśniam.
Chodzi o nazwy statków kosmicznych, które pojawiają się w filmach. Twórcy 8-pasażera zaczerpnęli ją z tytułu powieści "Nostromo - opowieść z wybrzeża", której autorem jest Józef Teodor Konrad Korzeniowski (z powodu tego, że pisał w Anglii i w języku angielskim bardziej znany jest jako Joseph Conrad). Tradycję tą kontynuowali później twórcy "Aliens", wykorzystując nazwę "Sulaco", która również pojawia się w tej samewj powieści Korzeniowskiego.
Taka tam ciekawostka ;)

JaszczurXP

No to akurat wiedziałem. Oczywista oczywistośc ,powtarzając za pewnym panem :) Myślałem ze wyłowiłes coś innego

ocenił(a) film na 10
JeanClaudeJaWamDam

Janek ukradnie SJ samochód

PolskiPowerDance

Styl życia Space'a:D Iwaga Spolier:
http://aliensandpredators.tumblr.com/post/16536876513/candiazombie-a-day-in-the- life-by-dr-monster

ocenił(a) film na 6
Mazurian

genialne ;D

szymon0018

nieeeeeeeeeeeeeeeeee....janek to po prostu Jane(k) czytaj Dżejn
K-K-Catweright

Mazurian

a jak?

ocenił(a) film na 8
szymon0018

a może to "Dżejneak"

ocenił(a) film na 7
szymon0018

pierwowzór Hermaszewskiego mirosław jarosław nikt na zachodzie by nie wymówił więc niech będzie janek

szymon0018

Kij ich tam wie...? Cameron też wstawił do swoich Aliensów polski akcencik... to chyba taka manifestacja rezyserów, że my Polacy za bardzo żesmy się po świecie rozpanoszyli... zara na drugim miejscu po Żydach :-p

użytkownik usunięty
pumpalik

i na pewno przed Chińczykami, Hindusami bo tych to tyle,co kot napłakał...

szymon0018

Janek to jak może nie wszyscy zauważyli murzyn. Więc Polakiem może być na zasadzie jak w tym dowcipie o Olisadebe ("Kiedy Olisadebe stanie się prawdziwym Polakiem? Kiedy przeprosi za Jedwabne").

reixen

Zajebisty dowcip ! nigdy go nie słyszałem ..prawie spadłem z fotela ! hahhahahahahhaha xD No też mnie to dziwi Murzyn polakiem ? Chyba że to taki przytyk co do reputacji polek ...

Norven

Twierdzisz, ze zaden murzyn nie urodzil sie w Polsce?

pumpalik

Ola Szwed ? Patrysiiiiia Kazadiiii (Zazadii ;P) jedyne mi znane przypadki co nie zmienia faktu że to z reguły jest zawsze owoc białej polki i czarnucha ;) Oczywiście nie mam tu nic do murzynów ..nie przepadam za ich dorobkiem muzycznym i kulturowym ale nie uważam też by czymś mieli zasłużyć na miano pod ludzi jak dla rasistów np. to bardziej uwaga w kierunku polek ... niestety za dobrej reputacji nie mają. Wiedziałem pumpaliku ;) że jesteś murzynem ;)

Norven

O kurcze:D

Norven

Szwed i Kazadi to nie murzynki, tylko mulatki.

Morgan_Mortimer_Graff

Racja Racja zatem żaden prawdziwy murzyn nie jest polakiem bo żeby tak było musiał by mieć Polaka czyli białego za ojca lub matkę tak więc tylko mulaci mogą być Polakami ;)

Norven

Zakręcone z poplątanym;)

Mazurian

;) :D

ocenił(a) film na 6
Norven

nieprawda... wystarczy że dwoje murzynów (kobieta i facet) będą mieli polskie obywatelstwo i urodzą w Polsce murzynka i wychowają go po polsku, ze tak powiem, i git :D

wito_filmweb

Ale skąd wtedy wezmą Polskie nazwisko?

ocenił(a) film na 6
Ottiss14

mozna zmienić ;P
:D

wito_filmweb

Oglądałem drugi raz i coś mi nie pasowało ,nie rozumiałem jednego słowa które wymawiała doktorka ,zorientowałem się ,że ona mówi JANEK hehe no chore po prostu. Byłem pewien ,że to jest zbieg okoliczności ,że to jest jakiś Dżejnik czy coś takiego ,ale nie JANEK jak nic.

Norven

Mylisz się! :P Z białego faceta i białej kobiety może wyjść czarny chłopiec:P

Azejzel

PODOBNO były takie sytuacje ,jeśli ktoś miał w rodzinie murzyna ,tylko ,że po pierwsze sam nie był w pełni Biały wtedy bo to musi być dosyć bliskie pokrewieństwo z murzynem ,po drugie nie urodzi się murzyn ,tylko coś mniej czarnego od mulata. Oczywiście działa to w obie strony ,a więc jeśli u murzynów był ktoś Biały to też może się urodzić jasniejsze dziecko jednak na kolorze skóry te róznice się kończą tzn. dziecko murzynów ,nie będzie równie inteligentne i silne co Białych ,a Białe dziecko nie będzie równie głupie jak murzyńskie. Chociaż drobne róznice jak to u mieszańców mogą występować ,a więc np. różnice w tkankach , alo budowie ciała ,np. wydłużone ręce ,dalej sięgające ścięgno achillesa etc. Ale nie znam badań i konkretnych przypadków więc to tylko teoria.

reixen

Proponuję obejrzeć F.I.S.T.-a ze Stalonnem.
Tam jak wywołują niejakiego Dąbrowskiego to przychodzi 2-metrowy, napakowany murzyn.
Ot, pojęcie jakie mają Amerykanie o Polsce i Polakach.

kwadracik

Oto link do akora odtwarzającego tą postać:
http://www.filmweb.pl/person/Frank+McRae-7245

użytkownik usunięty
kwadracik

Bo założyłeś, że jak ktoś nosi polskie nazwisko to ma polską narodowość. Obywatelstwo, narodowość, nazwisko, krew - posiadanie jednego nie pociąga posiadania wszystkich pozostałych.

To chyba dziwne gdy rodowity afrykanin (nie żaden mulat) nosi rdzennie polskie nazwisko, w kraju nie mającym nic wspólnego z Polską.
Dodam jeszcze, że akcja filmu rozgrywa się w latach 30 w USA, a nie we współczesnych, kosmopolitycznych czasach.

ocenił(a) film na 6
kwadracik

Murzyni odziedziczali nazwisko po swym właścicielu, a dalej dopisz sobie sam... chyba, że wyraziłem się nie dość jasno.

Troublesome

Polacy z początku XX w. potentatami ziemskimi i właścicielami niewolników w USA - ciekawy pomysł, ale taki tok myślenia zdaje się być całkiem życzeniowy.
Masz na to jakieś dowody, nazwiska konkretnych osób?

Troublesome

Co za buta i arogancja aż wieje z twojej wypowiedzi. Jakieś kompleksy leczysz? Gadasz, tak jakby to co myślisz, było niepodważalną prawdą i do tego oczywistą. Zluzuj, bo ci majtki strzelą.